Top 10 Films van 2010

Einde van het jaar, dus laat de eindejaarslijstjes maar komen! Ook Cinema.Blog.nl heeft favoriete films, al was het niet zo’n sterk filmjaar als voorgaand. De Top 5 staat echter als een huis, films die bijna in alle lijstjes terug komen. Het zijn echter de films die ik afgelopen jaar heb gezien, met enkele films die pas volgend jaar in Nederland verschijnen.

Een paar films hebben de boot net gemist: Zo heb ik erg gelachen om How To Train Your Dragon, Kick-Ass, Date Night en Get Him To The Greek, maar vallen ze buiten de top 10. Net als de prachtige drama’s Un Prophet en Rabbit Hole en de obsessies die Paranormal Activity 2 en Catfish waren. Dus toch een speciale mention voor die films, maar dit zijn de tien beste films van 2010:

10. [REC]2

Een vervolg was zelden zo sterk als bij de [REC]-franchise. Een sequel die waardig is door de perfecte timing, het feit dat de film zich ’7 minuten na de gebeurtenissen van deel 1′ afspeelt en briljante twists in het plot.

Heeft niet het shock effect als [REC], maar geeft je het gevoel dat je in een oude bekende nachtmerrie terecht bent gekomen. Ongeremd gruwelijk, met top prestaties en (zoals nog een film in deze top 10 zal betamen) het bewijs dat Spaanse cinema in de lift zit. Op naar het derde EN het vierde deel, die in 2011 en 2012 uitkomen.

RECENSIE [REC]2

9. Scott Pilgrim vs The World

Een vreemd filmpje, met een underground feel maar een blockbuster cast. Soms werkt het, soms niet. In het geval van Scott Pilgrim valt alles op zijn plek. Een vreemde jongen wordt verliefd op een meisje, maar moet eerst haar zeven slechte ex-vriendjes verslaan.

De film zit vol met verwijzingen naar popcultuur en knipogen naar oude arcade games. Het lijkt dat Scott Pilgrim zich daarom op een niche doelgroep richt, maar niets is minder waar. Dit is de vreemdste en tegelijktijd meest fascinerende film van 2010.

RECENSIE SCOTT PILGRIM VS THE WORLD

8. The Kids Are All Right

Dit drama over twee lesbische moeders die in crisis raken omdat de kinderen hun echte vader in hun leven haalt. Klinkt als niets bijzonders, was het niet voor de strakke prestaties van de twee hoofdrolspelers. Annette Bening gaat terecht die Oscar in de wacht slepen en Julianne Moore straalt als nooit tevoren.

Het script, dat balanceert tussen heftige dialogen en vlijmscherpe grappen, grijpt je meteen. Het is een film die op papier maar weinig bijzonders lijkt, maar waarin alles werkt: De cast, het verhaal, het einde – alles aan The Kids Are All Right is magisch.

7. Buried

Hoe maak je een film boeiend over een gozer die onder de grond vastzit in een kist? Niets aan Buried is echter als saai te beschouwen, de man in kwestie (toprol van Ryan Reynolds) heeft niets anders bij zich dan een aansteker en een telefoon. Toch blijft de camera 90 minuten op hem gericht.

Je begint zwaarder te ademen, je schreeuwt naar het scherm als er plotseling meer in die kist aanwezig blijkt te zijn en je blijft verbijsterd achter. Buried geeft je geen ruimte om even op adem te komen en bewijst dat films tegenwoordig een beleving kunnen zijn. Alsof die ene gruwelijke scene uit Kill Bill of The Vanishing plotseling anderhalf uur duurt…

RECENSIE BURIED

6. Shutter Island

Geen enkele locatie was zo filmisch als Shutter Island, waar de ruwe zee tegen de kliffen slaat en een gesticht wel heel duister in beeld is gebracht. Martin Scorsese en Leo DiCaprio werkt niet altijd (The Aviator, Gangs of New York…) maar in dit geval is het een voltreffer.

De mysterieuze sfeer die de film ademt werkt aanlokkelijk en er komen maar zelden films uit waar je aan het einde twijfelt of wat je gezien hebt klopt. Alsof je zelf een tripje maakt door een gekkenhuis, waarin niet alleen DiCaprio maar ook Mark Ruffalo, Patricia Clarkson en Michelle Williams je hoofd op hol doen slaan.

RECENSIE SHUTTER ISLAND

5. Easy A

Zo lang wachten met een komedie kan niet goed zijn… Toch koos Sony Pictures voor Burlesque in plaats van Easy A – dat makkelijk een van de beste komedies van de laatste jaren is. Het valt te vergelijken met Mean Girls, waarin Olive (gespeeld door een briljante Emma Stone) klasgenootjes een handje helpt om hun maagdelijkheid te verliezen… alleen is alles fake.

De sterrencast (van Lisa Kudrow, Patricia Clarkson, Stanley Tucci en Amanda Bynes) is perfect gecast. Maar de grappen en het script dragen de film, die teruggrijpt naar de oude John Hughes films (Breakfast Club, Sixteen Candles). Voor iedereen die wilt gillen van het lachen is Easy A de beste manier om anderhalf uur door te brengen.

4. The Social Network

David Fincher mag die Oscar nu wel een keer krijgen. De regisseur wist van ‘die Facebook film’ een realistisch portret te maken van Mark Zuckerberg. Alles aan de film klopt en voor een vrij droog onderwerp is het een bijzonder spannende thriller geworden. Thriller? Het is te vergelijken met de spanning van een rechtbankthriller, al moet je The Social Network eigenlijk gewoon kijken en zien hoe je het vindt.

Facebook is in Nederland nog maar net zijn opmars aan het beleven, het verhaal erachter is zeer actueel. Dat maakt het ook zo hip allemaal, dat een film die waarschijnlijk talloze Oscars gaat binnenhalen nu eens geen stoffig drama is of met een verhaal dat stamt uit de 19e eeuw.

RECENSIE THE SOCIAL NETWORK

3. Inception

Inception riep ik meteen uit tot DE film van het jaar. Dat is ook waar – gedeeltelijk – en deze film is dan ook met geen ander te vergelijken. Vooral door de vertelstructuur, die zo kunstig is dat er weinig films zijn die daaraan kunnen toppen. Ja Memento misschien, maar dat is dan ook van dezelfde regisseur.

In Inception wordt de ongrijpbare wereld van de droom vastgelegd. De film speelt met je hoofd, zoals een bepaalde andere film met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, maar eist dat je gedachten op scherp staan. In veel opzichten de beste film van het jaar, de andere twee uit deze top 10 blinken heel ergens anders in uit. Maar Inception is een film om niet te missen – en nog heel vaak te kijken.

RECENSIE INCEPTION

2. Black Swan

Black Swan is een van de engste films die de laatste tijd is uitgekomen. Niet op een ‘boe!’-schikmoment manier, maar eerder omdat de film onder je huid kruipt. Een transformatie van een actrice heb ik sinds lange tijd niet gezien als bij Natalie Portman, die als ballerina de strijd aan gaat met een rivaliserende balletdanseres en met zichzelf om een rol in het Zwanenmeer te bemachtigen.

Darren Aranofsky verdient – net als Chris Nolan van Inception – veel lof. Een relatief jonge regisseur die tenminste durft te spelen met het publiek, zijn films zijn altijd origineel (Requiem for a Dream, The Fountain) en hebben een onderscheidende stijl. En zeg nu zelf, heb jij ooit een horrordrama/balletfilm gezien? Dat alleen is al een reden om Black Swan volgend jaar in de bios te checken.

1. Toy Story 3

Van alle sterke animatiefilms in het afgelopen jaar (How To Train Your Dragon, Despicable Me) is Toy Story 3 de beste. Nee schrap dat maar… van ALLE films van 2010 is Toy Story 3 de beste. Dit is een film die alle genres bedekt: een actiescene a la Prison Break, een enge horrorbaby, een dramamomentje in een vuilverbranding en humor die de vorige twee delen wegblaast.

Ieder moment van Toy Story 3 is smullen, de animatie is prachtig en kunstig. Pixar is als een goede wijn: hoe ouder het wordt, hoe lekkerder het gaat smaken. Dacht je dat Wall-E en Up meesterlijk waren, dan ken je deze derde Toy Story nog niet. Onderschat deze serie niet, het zou zomaar de beste trilogie ooit gemaakt kunnen zijn.

Bekijk de trailer van Toy Story 3 en lees mijn recensie hier.

Lees ook:Inception versus The Matrix
Lees ook:Film Top 10 van Stephen King
Lees ook:Inception: Hoe zit het precies?
Lees ook:Nominaties voor de Oscars!
Lees ook:Meest bizarre trailer ooit…?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Top 10 Films van 2010

  1. kenny

    wall-e? dat vond ik nu persoonlijk geen goede film (op enkele grappen na :) )
    maar toy story 3 daar heb je gelijk in echt wel een zeer goede film ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>