Recensie – Toy Story 3

Toy Story 3 is het afsluitende deel van een trilogie die op kwalitatief op gelijke voet staat met The Lord of the Rings. Een grote uitspraak of overdreven? Dan durf ik te wedden dat je nog nooit een deel van Toy Story hebt gekeken!

Het draait wederom om cowboy Woody en de speelgoed clan. Hij en Buzz Lightyear worden gedumpt door hun baasje Andy en moeten zien te overleven in een kinderdagverblijf.

Indicatie

Toy Story 1 en 2 worden gezien als de sterkste Pixar-films, al is dat amper een indicatie. Want als filmstudio een jaarlijkse titel uitbrengen als Wall-E, Finding Nemo, Monsters Inc. en UP is al uitzonderlijk sterk. Het doet de lijst met Dreamworks en Fox animaties verbleken.

Misschien nog wel belangrijker: Het geeft niet het gevoel dat Pixar een op geld beluste organisatie is. Films worden zo groots door positieve mond-op-mond reclame en door de hoge kwaliteit. Zelfs bij een commercieel aantrekkelijke film als Toy Story, met een hele speelgoedlijn, zitten er echte vakmensen op.

Thriller

Het moet dan ook heel raar lopen wint deze film over een klein jaartje geen Oscar, net als voorgangers Up en Wall-E. Waar de kracht ligt in Toy Story 3 is een mix van nostalgie en een sterke opbouw met gek genoeg allerlei thriller plotjes door de film verwoven.

Zo lijkt het wel een mengelmoesje van Prison Break en Die Hard, alleen dan met speelgoed. Op nostalgisch gebied brengt de film je terug naar je kindertijd, toen je werkelijk hoopte dat al je speelgoed tot leven kwam zodra je de kamer verliet.

Hart

Waar Pixar vooral goed in is, is de manier waarop de personages een hart hebben en zelfs de bad guy een hartverscheurend achtergrondverhaal heeft. Nu is de locatie overigens ook perfect gekozen, een kinderdagverblijf waar een dictatuur onder de toys leeft.

Een serie die in een later deel veel personages introduceert, komt vaak slordig over. Maar ook op dat gebied is Toy Story 3 een voltreffer, met wel tientallen nieuwe karakters kijk je eerder je ogen uit dan dat het irriteert. Net als overigens het 3D-brilletje eens niet irriteerde: was ik bij de de trailer van Shrek voor de film al helemaal tureluurs, tijdens Toy Story was het een fijne filmervaring.

Kleurrijk

Ken (van Barbie) heeft de lachers op zijn hand. Zijn clubje met bizarre boeven was zelfs iets kleurrijker dan de heldenclub. Zonder teveel voor te zeggen was ook de ‘grote bad guy’ een genot om naar te kijken.

Toy Story 3 is de perfecte film. Lagen mijn verwachtingen al extreem hoog, de animatie wist die op ieder gebied te overtreffen. Het is net als afscheid nemen van goede vrienden, maar een serie films die op zo’n hoge noot eindigt krijgt alle respect. Bij een perfecte film, hoort een perfecte waardering.

Cijfer: 10

Lees ook:Disney en Pixar zijn nog niet uitgespeeld
Lees ook:Toy Story 3 een Holocaust metafoor?
Lees ook:Emoties krijgen een gezicht bij Pixar
Lees ook:Top 5: Sequels en Prequels 2010
Lees ook:Schijf van 5: Speelgoedfilms

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recensie – Toy Story 3

 1. iat

  Toy Story was mijn lievelings film toen ik klein was ik vind het nu nog leuk :P ik kan niet wachten om die film te kopen…

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Toy Story 3 holocaust metafoor? | Cinema

 3. Annemarie voor CKV

  Ik vond het een geweldige film en zou er nog wel eens heen willen.
  ik moet deze recensie schrijven van mvr. VKA voor CKV.

  Alles was gewoon goed!

  Annemarie H4C

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Top 10 - Beste Films van 2010 | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>