Recensie – The Social Network

Mark Zuckerberg mag dan een van de rijkste mensen ter wereld zijn door Facebook, dat word je niet door een paar vijanden achter je te laten. Zijn verhaal is zo onthutsend als fascinerend.

Het sociale netwerk dat hij opzette heeft de wereld overgenomen, maar veel aasgieren lagen op de loer. Hoe heeft Zuckerberg samen met mede-oprichter Eduardo Saverin de naam Facebook groot gemaakt?

Puur

David Fincher, you did it again! Volgens mij kan die man nog het levensverhaal van Bassie en Adriaan indrukwekkend en emotioneel verfilmen… Voor The Social Network waagde de regisseur zich niet een typisch oud verhaal (zoals hij bij Zodiac deed) en kon hij niet terugvallen op coole montagetrucjes (Fight Club). Gewoon een pure film met een duidelijke kop en staart.

The Social Network weet echter een diepe indruk achter te laten. Dat komt – naast de strakke regie – ook door het meeslepende acteerwerk. Jesse Eisenberg tipte ik een poosje geleden al en hij bewijst zich als groot acteur. De botte lul Zuckerberg, die ook een gladde prater is en soms weer een rare nerd, weet hij perfect neer te zetten.

Spider Man

In bijrollen doen Andrew Garfield (de nieuwe Spider Man!) het perfect als Eduardo Saverin. Ook Justin Timberlake mag nu eindelijk de status als ex-tienerster / zanger-die-ook-wilt-acteren achter zich laten. Hij heeft een enorme uitstraling als de paranoide Napster-oprichter Sean Parker.

Het verhaal moet je natuurlijk wel een beetje aanspreken, vooral als je geinteresseerd bent in de opkomst van zo’n massaal bedrijf zit je helemaal goed. Het is in opzichten een sneue liefdesfilm, een eenzame jongen die niemand meer kan vertrouwen maar nooit dat ene meisje is vergeten waar het allemaal mee begon.

Modern

Het is een film geworden met een lekkere soundtrack en helemaal een moderne feel. Het laat je sprakeloos achter, hoe iemand een gat in de markt ontdekt en vervolgens de meest bizarre beslissingen neemt. Logischerwijs is de ‘echte’ Mark Zuckerberg niet al te blij met het verschijnen van de film.

Aan welke zijde je ook schaart aan het einde, vergeet niet dat deze jongen een enorm genie is. Probeer er niet te gekleurd naar de kijken, want verplaats je maar eens in zijn schoenen. Beslissingen hoeven niet eens per se door hem te zijn genomen, iets wat Fincher nu wel over laat komen. Toch is deze visie niet verkeerd, onthoud gewoon dat het aan het einde van de dag nog steeds ‘maar een film’ is.

The Social Network zit als film bijna perfect in elkaar. Het tempo, de acteurs, de soundtrack, het bizarre verhaal… alles klopt. Dat Fincher als regisseur redelijk gekleurd is, mag hem vergeven worden. Het wordt spannend te zien wat hij met de remake van de Millennium-trilogie gaat doen.

Cijfer: 9

Lees ook:Wat vindt Mark Zuckerberg van Facebook film?
Lees ook:Christian Bale heeft de Job
Lees ook:Nominaties voor de Oscars!
Lees ook:Eerste teaser Facebook film David Fincher
Lees ook:Naakte vrouwen die mannen haten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie – The Social Network

  1. collectorW

    Een totaal waardeloze film…niet interessant…flauwekul rond een opgeblazen hype…. je ziet dat wederom de grootmachten de koe uit willen zuigen…niet 1 ster.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>