Recensie – Buried

Ah balen, je wordt wakker in een houten kist onder de grond. ‘Gelukkig’, heb je een telefoon, een aansteker en je opgewekte zelf om je uit die penibele situatie te redden… Toch?

Amerikaanse vrachtwagenchauffeur Paul Conroy wordt overvallen in Irak en onder de grond gestopt. Hij heeft 90 minuten waarin hij probeert een uitweg te vinden en neemt ons mee op zijn overlevingstocht.

Ole!

Buried heeft wereldwijd alle critici overweldigd. De Spaanse thriller (let op de uitzonderlijk Spaanse namen in de begintitels!) met in de hoofdrol Ryan Reynolds heeft iets heel bijzonders. Naast een sterke gimmick – man onder de grond, film speelt zich 90 minuten in een kist af – is het ook nog eens een verdomd goed plot!

Het is de meest benauwende film die je dit jaar zult tegenkomen. Dacht je dat die scene uit Kill Bill vol 2 claustrofobisch was? Wacht maar totdat Buried je bij de keel grijpt. Een trucje van regisseur Rodrigo Cortes was dan ook de camera de hele tijd in beweging te houden. Het is de natte droom van iedere aspirerende filmmaker.

2 miljoen

Met minder dan 2 miljoen budget en uitsluitend een locatie (geen unieke filmtruc: dat was al in Hitcock’s Rope gedaan) loopt Buried opvallend lekker. Aan het einde van de film is het amper merkbaar dat je ongeveer 90 minuten je adem hebt ingehouden met Reynolds samen.

Reynolds geeft hier een onvergetelijke prestatie: het zou eigenlijk gek zijn als hij dit awardseizoen helemaal wordt overgeslagen. Enkel met gezichtsuitdrukkingen, close-ups en op je smerigst acteren is een kunst. Die gozer is zo filmgeniek, hij maakt in het dagelijks leven al een prachtig plaatje met Scarlett Johansson, in zijn eentje op een scherm doet hij het prima.

Onderhoudend

De plotwendingen zijn ingenieus en doen je telkens gissen naar de uitkomst. Geen gekke onrealistische ommezwaai aan het einde, gewoon een spannende thriller die in zijn simpelheid slaagt. Net als The Social Network geen overdreven spannende hoek was maar zo belachelijk onderhoudend, dat het een plekje verdient bovenaan eindejaarslijstjes is dit hetzelfde geval bij Buried.

Een moment deed mij schreeuwen naar het scherm, een moment zat ik met mijn handen voor mijn ogen – en dat is zeldzaam. Een moment zat ik zelfs bijna te huilen, het is zo extreem. Op een enkel irritant momentje na waarop je niet snapt waarom Conroy die telefoon niet door de kist gooit is het eigenlijk een bijzonder geslaagde film.

Buried is een kleine film die je sympathie wint, met maar een locatie en een acteur. Het maakt de thriller des te fascinerend en terwijl je om twee redenen je adem inhoudt (haalt Reynolds het einde? Blijft de film overeind?) geeft het op beide fronten een bevredigend gevoel. Een enkel frustrerende filmbeslissing, maar verder een bijna-perfecte film. Eentje voor de eindejaarslijstjes!

Cijfer: 9

Lees ook:Nieuwe Safe House poster
Lees ook:Denzel Washington’s Safe House Trailer en poster
Lees ook:Top 10 Films van 2010
Lees ook:Bioscoop premières week 8
Lees ook:Recensie – Triangle

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Recensie – Buried

  1. boze filmkijker

    JE HAD TOCH WEL EEN ANDER EIND KUNNEN VERZINNEN MET DIE 2 MILJOEN EURO

    90MIN VAN MEN LEVEN VERSPILT HIER

    —- SPOILER ALERT! —-

    En maar hopen dat ie het red
    Maar nee

      /   Reply  / 
  2. Tim Koomen Auteur

    @Boze Filmkijker: Heb je reactie iets aangepast, kun je misschien aangeven als je het einde spoilert? Zoals er even ‘spoiler alert’ bij zetten, dan hebben mensen die de film nog moeten zien er ook plezier van! Thanks.

      /   Reply  / 
  3. timsim

    hum…ik vond het erg realistisch uitgevoerd, snakte op een gegeef moment naar een filmshot van wat lucht. jammer dat het te veel in het realisme bleef steken en je er na 90 minuten achter komt dat er compleet een verhaal miste en je alleen maar naar een gebeurtenis aan het kijken bent. ben ook minder te spreken over het acteerwerk btw, begrijp me niet verkeerd, het was goed maar reynolds schoot op een aantal momenten toch wel wat over de lijn heen hierdoor verloor de film op sommige momenten compleet de geloofwaardigheid.

      /   Reply  / 
  4. cindy

    BAR slechte film, geen ruk aan, nog nooit zon saaie film gezien!! (n)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>