Recensie – Shutter Island

Teddy Daniels vertrekt samen met zijn partner Chuck Aule richting Shutter Island. Het eiland herbergt een psychische inrichting voor nogal zware gevallen, maar een patiƫnt is onlangs ontsnapt.

De detective is ook persoonlijk bij de zaak betrokken, wat te maken heeft met zijn gestorven vrouw. Hij en zijn partner ontdekken dat niets op het eiland is wat het lijkt en dat de leiding zaken achterhoudt.

Oude Scorsese

Als je naar een Martin Scorsese-film kijkt, kun je altijd kwaliteit verwachten. Ikzelf ben iets meer van de oude Scorsese-films (Taxi Driver! Goodfellas!). Vond The Aviator, Gangs of New York en The Departed maar vervelende films.

Met Shutter Island betreedt de regisseur een platgetreden pad, maar weet er iets ongelofelijk moois van te maken. Het is al eerder zo genoemd, maar dit is de hedendaagse The Shining! Het is werkelijk bijzonder hoe Scorsese weet sfeer neer te zetten.

Harper’s Island

Grappig is dat mensen discussiƫrend de zaal verlieten en ik ging volledig in het verhaal op. Zeker de laatste tijd zijn films vaak te lang of te langdradig, maar toen ik dacht dat Shutter Island drie kwartier bezig was, bleek het al twee uur later te zijn.

De film deed qua sfeer erg denken aan The Shining, maar ook aan een briljante serie die te koop is op dvd: Harper’s Island. Het ligt er vooral aan dat als een film op een eiland afspeelt, je als kijker een duidelijk beeld hebt van het gebied waar de acteurs rondlopen. Het schept overzicht en het sleurt je nog meer mee.

Game

Shutter Island voelde ook een beetje als een (goede) game, zoals Silent Hill. De film stelt telkens een nieuw doel voor hoofdpersonage Teddy en gebruikt niet al teveel locaties.

Over het verhaal kan ik weinig kwijt, daarvoor zou het zonde zijn als je teveel weet. De bijrollen, zeker die van Patricia Clarkson en Ben Kingsley waren bijzonder goed. Leonardo DiCaprio is zoals altijd erg sterk, die man heeft veel charisma en kan prima een rol dragen.

Negatiefs?

Is er dan niets negatiefs over Shutter Island? Eigenlijk niet, het is wel een film die je vanaf het begin mee moet sleuren. Let ook op de fantastische soundtrack! Het is een lange tijd geleden dat een film zoveel sfeer uitstraalde.

Shutter Island is de beste film die ik dit jaar heb gezien. Maar ja, nog tien maanden te gaan! De sfeer is prachtig, net als de locaties en de soundtrack sleurt je mee. Wat een geweldige cast, met meer kwaliteit dan in heel Valentine’s Day. Dit is Scorsese’s The Shining en zijn muze Leo DiCaprio is op dreef. Een film die je meesleurt en onder je huid gaat zitten.

Cijfer: 9,5


Lees ook:Halloween Trailer vd Dag: Shutter Island
Lees ook:Trailer vd Dag: Inception
Lees ook:Bios Top 10: Dood meisje niet bestand tegen blauwe aliens
Lees ook:King Kong wil Michael Keaton
Lees ook:Journey 2: The Mysterious Island Trailer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>