De aanraders van deze maand

De vooruitblik van december was een lastige. Er waren weinig films echt de moeite waard om uit te lichten en de films die ik noemde, waren erg voor de hand liggend. Januari is het tegenovergestelde en dat komt door de Oscars. Iedere filmstudio wil zo een gouden beeldje winnen om extra publiek naar de bioscoop te trekken, maar om zo een beeldje te kunnen winnen in 2015 moet een film al in 2014 in de bioscoop draaien. Dus wat doen studio’s, ze brengen een film op kleine schaal uit in november of december gevolgd door een grote release in januari of februari. Die films gaan wij nu in de bioscoop krijgen. Om dat overzichtelijk te houden, heb ik ze maar bij elkaar gepropt.

De Oscar-films

Een bepaald type film wint altijd de Oscar voor Beste Film. Meestal is het een dramafilm, die zich afspeelt in het verleden en gebaseerd is op een waar verhaal over een echt persoon, die dan weer gespeeld wordt door een hele goede acteur. De films die genoemd worden als kanshebber voor dit jaar, en die we in januari kunnen gaan zien, zijn: ‘Unbroken’ (8 januari), ‘The Imitation Game’ (8 januari), ‘The Theory of Everything’ (15 januari) en ‘Birdman’ (22 januari).

Uit dit lijstje is alleen ‘Birdman’ echt opvallend, omdat het een surrealistische film is over een acteur die zich vastklampt aan zijn roem van twintig jaar geleden en langzaam gek wordt. De andere drie zijn de mooie, grootse dramafilms en gaan alledrie over belangrijke historische figuren. Dat gaat ook interessant worden tijdens de Oscars. Ik raad ze daarom alle vier aan.

Blackhat (22 januari)

‘Blackhat’ is mijn favoriet van deze maand. Ik kijk al een hele lange tijd uit naar deze film. Dit is de nieuwe Michael Mann en hij zit in mijn top drie van favoriete regisseurs. Manns films zijn intelligent, stijlvol, spannend, vol met actie, stoere mannen en verleidelijke vrouwen, prachtige locaties, geweldige muziek. Het enige nadeel wat ik zou kunnen bedenken aan Mann is dat ‘Heat’ zijn meesterwerk was en hij nooit meer dat niveau heeft bereikt. ‘The Insider’ kwam dichtbij, ‘Ali’ was prachtig, ‘Collateral’ was een hele goede thriller, maar ‘Miami Vice’ stelde teleur en ‘Public Enemies’ was een gemiste kans. En nu dus ‘Blackhat’. Het verhaal over een hacker die gepakt moet worden door een andere hacker is niet echt origineel. Films over hackers zijn ook zelden realistisch. Maar dit is Michael Mann en hij heeft het verhaal geschreven en hij regisseert. Dus ik heb goede hoop.

Michiel De Ruyter (29 januari)

Een grote film uit Nederland dit keer. ‘Michiel De Ruyter’ gaat over de gelijknamige historische zeeheld en ziet er heel spectaculair uit. Dat komt door Roel Reiné die in Amerika een hele carrière heeft opgebouwd als regisseur van goedkope B-films, zoals ‘The Scorpion King 3′ en ‘Death Race 2′. Dat zijn geen meesterwerken, maar dat verwacht de filmstudio die hem inhuurt ook niet. Ze verwachten dat Reiné met een klein budget even snel een vervolg maakt op een grote film. De kennis die hij daardoor heeft opgedaan, is heel waardevol. Want een klein budget in de VS, is een groot budget in Nederland. En Reiné heeft bewezen dat hij daar wel raad mee weet. Het is alleen te hopen dat hij ook het beste uit zijn getalenteerde cast weet te halen en ‘Michiel De Ruyter’ geen inhoudsloze blockbuster wordt.

Into the Woods (29 januari)

‘Into the Woods’ is een hele succesvolle musical over allerlei sprookjesfiguren die in het bos met elkaar te maken krijgen. De musical is heel populair in Amerika en om er zeker van te zijn dat de filmversie net zo een groot succes wordt, heeft Disney een aantal topacteurs geregeld. Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt, Anna Kendrick, Chris Pine en nieuwkomer James Corden spelen de hoofdrollen en hebben ook allemaal een gouden keeltje. De regie is in handen van Rob Marshall, die doorbrak met de film van de musical ‘Chicago’. Dat zit dus allemaal wel goed en in Amerika is de film ook een succes. Waar ik nieuwsgierig naar ben, is hoe ‘Into the Woods’ het in Nederland zal doen. De musical is hier niet bekend en het is de vraag of we nog warm zullen lopen voor een Amerikaanse musicalverfilming na missers als ‘Les Miserables’ en ‘Jersey Boys’.

Andere aanraders deze maand zijn: ‘Taken 3′ de derde en laatste film over Liam Neeson als CIA-agent Bryan Mills. Dit keer wordt zijn vrouw vermoord en hij is de hoofdverdachte. Dat klinkt als ‘The Fugitive’ en wanneer een film ook te veel gaat lijken op een andere film, is het wel tijd om ermee te stoppen. Als je fan bent van Neeson als actieheld, mag je deze film dus ook niet missen. ‘The SpongeBob SquarePants Movie: Sponge out of Water 3D’, tja…wat kan ik hierover zeggen. Het is levensechte SpongeBob in 3D, met Antonio Banderas als slechte piraat en om een of andere reden worden SpongeBob en zijn vrienden superhelden. De kans is klein dat er nog vaak zulke films gemaakt zullen worden.

Lees ook:Uit de zee en in 3D
Lees ook:Maandag is de beste dag van de week…volgens SpongeBob
Lees ook:De aanraders van deze maand
Lees ook:McConaughey filosofeert er op los in vage autoreclames
Lees ook:Celebs krijgen er weer van langs in de ‘Mean Tweets’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>