Schijf van 5: Imagine Film Festival 2010

Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival is helaas alweer voorbij. Het meest originele filmfestival met een fantastisch uiteenlopend programma weet ieder jaar te verbazen. En meer mensen te trekken, met dit jaar maar liefst 15.000 bezoekers (2000 meer dan vorig jaar).

Ik trok er meer dan eens op uit om me te laten verrassen en verbazen. Plus een enkele keer vervelen, maar er valt niet te ontkennen dat het programma sterk was. Met hier mijn persoonlijke top 5:

Als eerst maar beginnen met de films die het net niet haalde. In een jaar waarin zombiefilms aan de macht leken, won het Franse La Horde het van mindere films als The Crazies en Pontypool. De film die de top 5 net niet haalt (laat maar zeggen, een zesde plaats) is House of the Devil, een heerlijke retro slasherfilm die net zo goed inspiratie van Scream had kunnen zijn.

Symbol, een vreemde Japanse film over een man die in een witte kubus met engelenpiemeltjes (!) vast zit, was ook te gek. De film haalde letterlijk het einde niet door een technisch foutje. Maar ben benieuwd naar het einde! Tot slot is Cold Prey 2 een dikke aanrader, maar net niet zo goed als de volgende 5 films:

Imagine Top 5:

5. Exam

Een bizar sterk plot: Acht mensen komen op sollicitatie. Ze moeten plaatsnemen in een kamer, waarin ze geen vraag krijgen maar elkaar in 80 minuten uit de kamer moeten werken. Gevolg is een soort psychologische Saw zonder martelpraktijken.

Wat zo sterk is, is niet alleen de cast maar vooral de setting. Een film die zich afspeelt in een kamer? Al eerder gezien, maar zelden zo claustrofobisch als deze. Terwijl sommigen de twist niet zullen waarderen, voelde het alsof mijn hersens aan het einde ondersteboven zaten. Op een goede manier dan.

4. [REC]2

Wat een meesterlijk vervolg, wat een meesterlijke zet! Regisseurs Jaume Balaguero en Paco Plaza ([REC]) keren terug om het virus in een appartementencomplex verder te verspreiden.

Halverwege lijkt de film in te kakken, maar dan komt die ene twist… Belachelijk goed gedaan. Terwijl het minder eng is dan Imagine publiekswinnaar [REC] van twee jaar geleden, blijft er meer ruimte over voor verhaal. En bizarre exorcisme-achtige taferelen… Alsof Dawn of the Dead en Blair Witch Project een kind hebben gekregen!

3. TiMER

Een romantische komedie op Imagine Film Festival? Een kleine, maar o zo fijne film blijkt enorm effectief. Timer kwam niet voor niets in de top 5 van populairste films tijdens het festival.

Het verhaal is prachtig: in een wereld waarin mensen een ‘timer’ in hun arm kunnen laten zetten, is liefde voorspelbaar geworden. Die timer telt namelijk af tot de dag waarop jij je ware liefde tegen het lijf loopt. Natuurlijk werkt dit niet voor Oona, wiens Timer eerder stuk lijkt te zijn… Schattig, vertederend en scherp!

2. Best Worst Movie

Een terechte top 3-notering voor deze briljante documentaire. In Best Worst Movie draait het om de allerslechtste film ooit gemaakt, de horrorfilm Troll 2. De Italiaanse productie kampt met een gebrek aan trollen en er lopen alleen maar slechte acteurs in rond.

Een van die acteurs draait deze documentaire 20 jaar later en gaat op bezoek bij de oude castleden. De een is psychisch helemaal de weg kwijt, de ander heeft het leven opgepakt als orthodontist. Maar met zijn allen kijken ze terug naar die horrorproductie. Briljant!

1. Mary and Max

Toegeven, ik was er vroeg bij met Mary and Max. Op Cinema.Blog riep ik vorig jaar november de film al uit tot een pareltje en dat het ongelofelijk was dat de Oscars de film oversloegen.

Het verhaal over een dikke New Yorker die lijdt aan Asperger Syndroom en penvriend wordt met een Australisch meisje, is zowel grappig als ontroerend. Geen splatter-taferelen, maar blijkbaar zit het Imagine-publiek daar ook niet op te wachten. Mary and Max werd terecht tot publiekswinnaar 2010!

Bekijk hieronder de trailer van Mary and Max:

Lees ook:Imagine: Mary and Max
Lees ook:Jouw film te zien op het Witte Doek?
Lees ook:Eerste films Imagine Film Festival bekendgemaakt
Lees ook:Wat Imagine Film Festival te bieden heeft…
Lees ook:Imagine: House of the Devil

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>