Imagine: Mary and Max

Imagine Film Festival 2010 speelt dit jaar van 14 t/m 24 april in het Amsterdamse Kriterion. Dagelijks plaats ik een Imagine-recensie. Te beginnen met openingsfilm Mary & Max:

De openingsfilm van Imagine Film Festival is echt een pareltje. Uit Claymotion (een techniek waarin kleipoppetjes per frame worden opgenomen) zijn al vaker goede films gekomen als Wallace & Grommit en Chicken Run. Maar nog nooit was er een zo sterk als Mary and Max.

Het verhaal is hartverscheurend en prachtig. Mary is een gek meisje in Australië die met een penvriend uit Amerika (Max) begint te schrijven als ze zijn naam willekeurig uit een telefoonboek scheurt. Het is het begin van een vriendschap…

Baby uit een ei

Het waargebeurde verhaal Mary and Max heeft wereldwijd enorm positieve recensies ontvangen (op IMDB een 8.3 en een 95% positief door Amerikaanse recensenten op Rottentomatoes.com), maar in geen velden of wegen is de Nederlandse release te bekennen. Toch zal dit wel goed gaan komen gok ik, want het is echt een lastig dilemma of Up een betere film is dan Mary and Max.

Wat vooral heel schattig is, is de briefwisseling tussen het tweetal. Dit is heel gedetailleerd, zoals hoe Mary zich afvraagt hoe baby’s geboren worden. Volgens haar moeder uit een bierglas, maar Max vertelt haar dat het eraan ligt. Als het joodse baby is, legt een rabbijn een ei. Als het een katholieke baby is, legt een non het ei. Als het een atheistische baby is, dan wordt dat door een prostituee gedaan.

Asperger

Haar moeder doet tijdens het shoppen alle spulletjes onder haar rok, want ‘dat scheelt plastic tasjes’. Haar vader spaart opgezette vogels. En ze is verliefd op de homoseksuele overbuurjongen die uit Griekenland komt, maar zijn eigen achternaam niet kan uitspreken. Toch hoopt ze ooit met iemand te trouwen die Earl Grey heet, omdat het haar favoriete thee is.

Max is daarentegen misschien nog wel aandoenlijker: Hij heeft Asperger syndroom en kan niet goed tegen onverwachte wendingen in zijn leven. Vooral mensen die vuil op straat gooien hekelt hij en hij hoopt ooit te winnen met de lotto. Hij doet al jaren mee met dezelfde nummers. En hij heeft geen vrienden, behalve een oude graftak die hem dagelijks komt lastigvallen.

Klassiek

Je merkt het al, Max and Mary is een ontzettend grappige wending op een klassiek liefdesverhaal. Er zit behoorlijk wat gitzwarte humor in en terwijl de eerste helft niet erg een verhaal te bekennen is, neemt de film een aantal onverwachte wendingen. En het einde is werkelijk hartverscheurend.

De stemmen worden verzorgd door Toni Collette (In Her Shoes) en Philip Semour Hoffman (Capote, The Boat That Rocked). Een goede keuze, want het zijn twee rasacteurs die echt iets overbrengen in de personages.

Bioscooprelease

Na The Hurt Locker binnen een week weer een van de beste films van het jaar getroffen. Hopelijk komt Mary and Max (net als oorlogsfilm The Hurt Locker) binnenkort in de bioscoop en kan iedereen zien hoe prachtig de animaties van Oscarwinnende regisseur Adam Elliot zijn.

Twijfel je nog? Kijk dan naar de trailer hieronder. Als je de kans krijgt om de film te zien, en al ben je geen fan van animatie, dan raad ik het toch aan. Dit is een van de beste films van 2009.

Mary and Max is net zo grappig als hartverscheurend. Het waargebeurde, bizarre verhaal wordt verteld door middel van kleipoppetjes. Dacht je dat Up de beste animatiefilm van 2009 is? Dan heb je het verkeerd. Mary and Max is een hedendaagse Amélie en deze film pakt je meteen in. De eerste film die ik een 10 geef van dit jaar. Bekijk hieronder de fantastische trailer:

Cijfer: 10

Lees ook:Halloween Marathon: Trick ‘r Treat & Grace
Lees ook:Toen Jennifer Lawrence nog een ‘onbekende actrice’ was
Lees ook:DVD Watch: Marley & Me
Lees ook:Voorspelling Oscar nominaties
Lees ook:DVD Watch: Obsessed

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Imagine: Mary and Max

  1. Pingback: Wat Imagine Film Festival te bieden heeft… | Cinema

  2. Pingback: Schijf van 5: Animatie (maar niet Disney!) | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>