Wat Imagine Film Festival te bieden heeft…

Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival is het meest bijzondere filmfestival van Nederland. Om een paar simpele redenen: ze vertonen de meest uiteenlopende genres (gevoelige sci-fi tot bloederige horror) en hebben dit jaar onwijs sterke films.

Check hieronder mijn favorieten van het filmfestival. De kaartverkoop is net begonnen en het volledige programma kun je hierrrr zien! Het festival is in Kriterion (Amsterdam) van 14 t/m 24 april. Welke films je absoluut niet mag missen…

Mary and Max

Een van mijn favoriete films van vorig jaar is nu eindelijk in Nederland te zien. Een ontroerende animatiefilm over een Australisch meisje dat penvriendin wordt met een Amerikaanse autist.

Wat zo bijzonder is, zijn de kleine grapjes en details in de film. Zo heeft Max geen vrienden behalve een oud wijf dat hem dagelijks komt lastigvallen. Mary wilt daarentegen ooit trouwen met iemand uit Ierland die Earl Grey heet… Echt een pareltje! Check mijn recensie!

Dark and Stormy Night

Ik kijk naar deze film vooral om persoonlijke smaak uit. Een oud landhuis waarin een gezelschap bij elkaar komt, maar vervolgens de gastheer wordt neergestoken? A la Agatha Christie? Een echte ‘whodunnit’? Count me in!

Helemaal in oude stijl opgenomen (als een jaren ’30 film) en onderdeel van het Retro Magie programma van dit jaar. Daarin vind je ook de films Black Dynamite en House of the Devil…

Exam

8 mensen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Eenmaal in een ruimte vinden ze acht papiertjes en een man komt iets uitleggen: Ze hebben 80 minuten om de vraag op te lossen, mogen hun papier niet bevuilen en niet de kamer uit.

De deur gaat op slot en een bewaker houdt ze in de gaten. Ze draaien het blaadje om, maar… een wit papier? Waar is de vraag? Gevolg is een beklemmende thriller en een spannende afvalrace… What the hell is the question?

Thirst

Uit Azië kennen we vooral spookfilms met enge meisjes die teveel haar hebben. Nu is er Thirst van Park Chan-Wook (de maker van Old Boy), waarin een priester verandert in een vampier. Hij begint een fatale relatie met een meisje…

Dacht je dat Twilight keiharde actie was (serieus, wie denkt dat?)? Wacht maar totdat je Thirst ziet, een heerlijke horrorfilm die een compleet nieuwe kant van de Aziatische filmwereld laat zien. Dikke aanrader!

The House of the Devil

Een lekker ouderwetse babysitter-in-nood film! Helemaal in jaren ’80 stijl, waarin een meisje met een dikke walkman op een baantje aanneemt als babysitter. Als ze in het huis arriveert, lijkt het er steeds mezo er op dat ze dik in de problemen raakt…

Lekker sfeertje en heel kalm, zo is The House of the Devil nog het best te noemen. Maar het is allemaal een aanloop voor een gruwelijke climax. Bovendien beweert de film waargebeurd te zijn en dat geeft het toch dat beetje extra.

Best Worst Movie / Troll 2

Een zogenaamde double bill: twee films die op elkaar aansluiten. First up is Best Worst Movie, een documentaire over de slechtste film ooit gemaakt. En dat is dan weer Troll 2, een wanstaltig slechte horrorfilm uit 1990.

De docu laat zien hoe de makers van de film nu terugkijken op hun afschuwelijke productie. Als je daarna benieuwd bent naar Troll 2 kun je gewoon blijven zitten. Iets over een familie die achterna wordt gezeten door een groep trollen… ok….

Night of Terror

Hierbij kun je van vier films genieten, achter elkaar, vanaf twaalf uur ‘s nachts. Hierbij kun je natuurlijk alleen de meest ranzige horrorfilms vertonen en dat doet Imagine dan ook zeker! In de grote zaal van Tuschinski nog wel…

Als eerst [REC]2, briljant en bloederig (recensie). Dan komt The Crazies, over een dorpje waar de mensen agressief worden door een virus. In La Horde komen de zombies weer van stal en het wordt afgesloten met Vampire Girl vs. Frankenstein Girl.

Macabre

Een Indonesische horrorfilm? Je hoort het niet vaak… De makers van Macabre wilden iets doen wat daar nog nooit is gedaan en kwamen met dit verhaal over een groep jongeren. Zij vallen ten prooi aan een vleesetende vrouw in het bos!

Het leuke aan Imagine is dat er films draaien die je nooit zomaar zou treffen in de bios. Vaak is het de vraag of ze uitkomen in Nederland. Macabre is daar zeker een voorbeeld van, dus absoluut checken!

Mermaid

De Russische film Mermaid is onderdeel van het andere thema ‘Oost-Europa’. Wat voor bizarre films komen daar vandaan? Het Oscargenomineerde Mermaid is een prima introductie.

Een jong meisje kan met de zee communiceren. Ze gelooft dat ze bijzondere krachten heeft, maar kan ze ook de manisch-depressieve reclamejongen overtuigen op wie ze verliefd wordt? Volgens mij ruik ik een nieuwe Amélie…

Kom dus op 14 t/m 24 april naar Filmtheater Kriterion in Amsterdam! Bekijk ook de website van Imagine Film Festival. Hieronder de trailer van het ijzingwekkende Exam…

Lees ook:Schijf van 5: Imagine Film Festival 2010
Lees ook:Imagine: House of the Devil
Lees ook:Trailer vd Dag: House of the Devil
Lees ook:Jouw film te zien op het Witte Doek?
Lees ook:Beste film 2009 volgens Nederlandse filmjournalisten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>