Recensie – Dear John

John en Savannah ontmoeten elkaar in de zomer en raken stapelverliefd. Maar als de veel te gespierde John weer terug moet naar het leger, zet dat veel druk op de relatie. Maar ze blijven schrijven (met de hand, ook al speelt de film zich in deze tijd af) en wat is er beter tegen liefdesverdriet dan handgeschreven brieven?

John raakt echter gewond, maar keert ondanks zijn vriendinnetje en autistische vader niet terug naar huis…

Drama

Hoeveel drama kun je in een film stoppen? Even opsommen, we krijgen oorlog, vreemdgaan, autisme, kanker, schotwond en liefdesverdriet. Wauw… Zelfs My Sister’s Keeper is minder sentimenteel dan Dear John.

Schrijver Nicholas Sparks (The Notebook) weet hoe hij volwassen vrouwen aan het janken krijgt. Vertaalt het ook goed naar film? Ondanks dat alle registers worden geopend en het drama niet meer stopt, is het wel een mooie film geworden.

Stug

Alleen worden een aantal dingen niet helemaal duidelijk. Waarom blijft John zo stug aan het front terwijl hij ook terug kan keren naar huis? Acteur Channing Tatum probeer het beste ervan te maken, maar weet niet genoeg diepgang in het personage te leggen.

Voor Amanda Seyfried ligt dat anders, zij wekt wel sympathie op en maakt de meest logische keuzes. Een aantal kleine zaken worden ook niet uitgelegd. Waarom mocht John niet meer bij het restaurant komen waar hij en Savannah naartoe gaan op date? En waarom staat het ziekenhuisbed van zijn vader op de gang?

Slordig

Dear John wordt hierdoor een vrij slordige film en legt de focus op verkeerde zaken. Richt je of op die liefde, of op die autistische vader. En van het personage John zo’n ‘tough guy’ maken is nergens voor nodig, zeker niet omdat Tatum hem als een mietje neerzet.

De film is op zijn sterkst als het verliefde stelletje elkaar opzoekt, maar al dat drama tegen het einde is nergens voor nodig. Klein houden lijkt bij de filmmaker niet op te komen, net als een gevoelig einde (de laatste twee minuten zijn minstens ‘kort door de bocht’ te noemen).

Houterig

Positiever ben ik over de indrukwekkende sets, die de film meer gewicht geven. Net als de acteurs, die op het houterige acteerwerk van Tatum na, best goed uit de verf komen. Het Amerikaanse onderwerp komt aardig naar voren, al is het niet zo sterk als in de film Brothers.

Dear John mag dan een heerlijke ‘chocolade en tissues’-film zijn geworden, de slordige fouten zijn wel erg aanwezig. De lieftallige Amanda Seyfried weet het mooi recht te breien, al heeft zowel zij als Channing Tatum blijkbaar nooit van e-mail gehoord. En al dat drama? Iets minder kanker/autisme/oorlog/vreemdgaan de volgende keer?

Cijfer: 5.5


Lees ook:Avatar van de eerste plaats verstoten…
Lees ook:Trailer vd Dag: Dear John
Lees ook:Bios Top 10: Alice blijft onverslaanbaar
Lees ook:Recensie – The Last Song
Lees ook:Captain America… Wie wordt vrouw in nood?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recensie – Dear John

 1. Pingback: Bios Top 10: Alice blijft onverslaanbaar | Cinema

 2. Diana

  Ik ben het met deze recensie eens.

  Gisteren ben ik met mijn vriend naar deze film geweest. Ik had hoge verwachtingen, maar helaas voldeed deze film daar niet aan. Na de film liep ik met verbazing de zaal uit, omdat ik eigenlijk het hele verhaal niet helemaal snapte. Bovendien was ik niet echt geraakt, zoals in the Notebook. Ik dacht dat ik een traantje zou wegpinken, maar dat was niet het geval.
  Hmm.. ik blijf met vraagtekens achter..

  Channing Tatum acteert goed in vegrelijking met z’n voorgaande rollen. Toch vond ik dat ze iemand anders hadden moeten kiezen, waardoor de rol van de man sterker werd neergezet.
  Amanda Seyfried is wel het toppunt! Prachtig om te zien.
  Verder zijn hun als koppel erg mooi om te zien.

  Al met al kom ik uit op een:

  3,5*

    /   Reply  / 
 3. Linda

  Hier ben ik niet mee eens. Ik vond het een mooie film, een film die me meesleepte in een verhaal. En als ik een film kijk denk ik niet aan zaken van “waarom stond het bed op de gang”. Ik vond het een heerlijke film om naar te kijken!

    /   Reply  / 
 4. roberto

  ze wisten wel wat email was maar dat kunnen ze natuurlijk niet doen als daar niet echt computers zijn weetjewel ??? sukkels

    /   Reply  / 
  1. Eva

   Ik wou precies hetzelfde zeggen, het wordt toch duidelijk gemaakt in de film dat ze niet kunnen mailen! Ik zou eerst even na gaan of je recensie wel klopt en dan pas plaatsen…

     /   Reply  / 
 5. Kiki

  Ik ben het hier niet mee eens. Ik vond het een hele mooie film, en moest zeker een paar keer een traantje wegvegen. Waar ik het wel mee eens ben dat het einde erg kort is. En voor mij een beetje raar. Want zijn ze nu wel weer bij elkaar of niet. En is hij gestopt met zijn baan of niet… nou ja in ieder geval ik zou deze film wel aanraden voor een meiden avond om te kijken.
  Cijfer: 8

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>