Toy Story 3 een Holocaust metafoor?

Toy Story 3Het meest bizarre nieuwtje van de maand en misschien ook wel een beetje vergezocht… Toch? Filmsite UGO heeft een paar van de verhaallijnen en plotwendingen naast onderdelen van de Holocaust gelegd en schreef een interessant artikel.

In het onderstaande verhaal staat meer dan een overeenkomst tussen het filmevenement en de historische gebeurtenis, maar stel dat het waar is, wat dan nog? Anyway, lees en oordeel zelf:

Spoiler Alert

LET OP! DE VOLGENDE VERGELIJKING HEEFT EEN AANTAL SPOILERS. WIL JE DE FILM TOY STORY 3 NIET VERPESTEN, LEES HET DAN NIET. DAARNAAST RAAD IK AAN DE FILM ZEKER TE KIJKEN, LEES HIER MIJN RECENSIE!

Ik vertaal stukken van de tekst die je hier in het Engels kunt lezen. Het is zeker niet mijn mening of observatie.

Derde Rijk

Na de opening van de film verlaat Andy zijn ouderlijk huis om naar college te vertrekken. Hij laat zijn speelgoed achter. Net als verschillende nationaliteiten de Joden lieten stikken toen het Derde Rijk in opkomst was in de jaren ’40.

Woody houdt een vergadering met het overige speelgoed en ze overleggen wat er allemaal kan gebeuren in de onbekende wereld. Verander een paar woorden en het is exact dezelfde scène als die op het treinstation in The Pianist, de Holocaustfilm van Roman Polanski.

Kelder

Buzz Lightyear stelt voor te gaan schuilen in een kelder. Serieus, in een kelder!

De ‘veewagen’ die het speelgoed komt ophalen is in Toy Story 3 in de vorm van een vuilniszak – ze komen dus niet meteen de dood onder ogen. Ze gaan vervolgens naar het kinderdagverblijf Sunnyside waar ze ‘aan het werk worden gezet’.

Sonderkommando

Eenmaal daar ontmoeten ze de speelgoedversie van de ‘sonderkommando’, het hoofd van een groep die werd uitgezocht om zijn goede looks en charisma. Dat gaat om Ken (van Barbie) die goed gevoed verblijft in zijn ‘droomhuis’ terwijl hij ander speelgoed de dood injaagt. Nieuwkomers worden mishandeld in ‘the caterpillar room’ totdat ze uiteindelijk in de afvalkoker worden gegooid.

Die afvalkoker leidt naar een vlammende dood. Het geluid van het metaal kan duiden op de laatste bezittingen die vermorzeld worden.

Vergezocht?

Uiteindelijk overleven ze alles en komen ze in een ‘land’ waar ze gelukkig worden en samen wonen met meer van ‘hun soort’.

Nogal vergezocht? Of is het de bedoeling van Pixar? Laat hieronder je mening achter en laat de discussie beginnen!

Lees ook:Recensie – Toy Story 3
Lees ook:Disney en Pixar zijn nog niet uitgespeeld
Lees ook:The Final Destination 3D
Lees ook:Top 5: Sequels en Prequels 2010
Lees ook:Schijf van 5: Speelgoedfilms

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Toy Story 3 een Holocaust metafoor?

  1. kenny

    hoe komen ze erop :D

      /   Reply  / 
  2. Arie B

    Leuk, zon animatiefilm, word er altijd zo naar kinderfilms gekeken? kijk ook opeens heel anders tegen nijntje aan….

      /   Reply  / 
  3. TUURLIJK

    wow dit is wel heel vergezocht

    maar ja met een beetje veranderingen in nijtje aan brengen en poef het is op eens een hardstikke erge porn film of poef en het is opeens een horror film of poef het is een film over ik weet wel niet wat allemaal.

    kom op zeg denk je echt dat pixar denkt van komlaten wij een kinder/familie animatie film maken inde vorm van een metafoor van de holocaust

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>