Recensie – Edge of Darkness

Rechercheur Thomas Craven maakt het voor zijn ogen mee, de moord op zijn dochter. Hij laat het er niet bij zitten en trekt erop uit om de mensen te vinden die er verantwoordelijk voor zijn.

Maar was zijn dochter wel zo onschuldig? In deze thriller, die de comeback van Mel Gibson betekent, blijkt dat een man met wraak in gedachten moeilijk te stoppen is. Al wisten we dat natuurlijk ook al van vele andere films…

Wraakfilms

Ook al doet Edge of Darkness denken aan ongeveer honderd andere films (kleine greep: Law Abiding Citizen, A Man Apart, Straw Dogs, Taken, Death Wish…), de film voelt op een aantal punten fris. Het geweld is nogal banaal, maar dat past erg bij het verhaal. Ook de twist in het plot zijn soms onverwacht.

Niet altijd, zo kon ik de helft van de film al uittekenen nadat zijn dochter in het eerste gedeelte begint over te geven en een bloedneus krijgt. Maar terwijl je vaak bij deze films het einde kunt voorspellen, hield Edge of Darkness nog een paar kaarten achter.

Vis op het droge

Het acteerwerk daarentegen… niet altijd even scherp. Vooral een vriendin van de dochter (die Gibson later in zijn auto ontmoet) en het vriendje van de dochter lijken zich als een vis op het droge te voelen. Gibson zelf komt er prima vanaf.

Gekke keuze van regisseur Martin Campbell (Casino Royale) om Gibson met zijn dode dochter te laten ‘praten’. Een gesprek uit de film: Dochter: “Papa, wat is er?” Gibson: “Ik kan het niet meer aan. Ik weet niet of ik nog door kan gaan.” Dochter: “Maar Papa, je moet!” Tja, niet echt bepaald diepzinnig en het voegt weinig toe.

Climax

De film bouwt op tot een climax die je niet aan ziet komen en regisseur Campbell geeft de film wel een paar ballen mee. Dat is maar goed ook, want nadat er zoveel varianten op wraakfilms zijn geweest, moet je ook wel met iets nieuws komen.

Edge of Darkness is een stuk beter dan ik verwachtte. Het is wel de zoveelste wraakfilm, maar mede dankzij het geweld en de onverwachte wending is het geen onaardige film. Een paar gekke regiekeuzes en platte bijrollen weerhouden de film ervan om zo goed te zijn als Taken of Death Wish. Maar het is een mooie comeback voor Mel Gibson.

Cijfer: 7


Lees ook:Trailer vd Dag: Edge of Darkness
Lees ook:Watch This: Mel Gibson scheldt presentator uit
Lees ook:Bios Top 10: Mel Gibson kan niet op tegen Avatar
Lees ook:Recensie – The Imaginarium of Doctor Parnassus
Lees ook:Recensie – The Wolfman

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie – Edge of Darkness

  1. floOr

    supper film lekker eng op sommige momenten
    alleen jammer dat het soms iets te nep is :(

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>