Recensie – The Imaginarium of Doctor Parnassus

Een rondreizend theater met de vreemde dokter Parnassus krijgt wat meer bekendheid nadat een vreemdeling (Heath Ledger) meereist. De dochter van Parnassus wordt verliefd op de vreemdeling, maar loopt zelf gevaar.

Als zij de leeftijd van 16 bereikt is haar ziel eigendom van Mr. Nick, een nare man die ooit een weddenschap heeft verloren van Parnassus. Snap je het nu al niet? Wacht maar totdat je de film ziet…

 

Hersenbeschadiging

Bioscoopbezoekers die besluiten deze week twee films te gaan zien, riskeren met The Box en Parnassus serieuze hersenbeschadiging. Beide films ‘mindfucken’ het publiek, al ben je wel beter af met The Box.

Parnassus is weer een klassieke Terry Gilliam-film geworden. Je kunt in ieder geval zijn creativiteit de hemel inprijzen, want die lijkt oneindig. Maar of het altijd een film ten goede komt dat een verhaal alle kanten opgaat, is niet altijd best. Zo was aan zijn vorige film Tideland al geen touw vast te knopen.

The Fall

The Imaginarium of Doctor Parnassus heeft de pech best te lijken op een paar andere films. Zoals The Fall (prachtige film) van een paar jaar geleden, maar het heeft ook wat weg van Pan’s Labyrinth en Mirrormask.

De film bestaat uit allemaal gekke personages die zich raar voortbewegen in de fantasie van de regisseur. Zoals Revu-recensent Phil van Tongeren al benoemde: een rariteitekabinet, iets meer wil de film helaas niet worden.

Onduidelijk

En dat er geen duidelijk lijn in het verhaal zit, is niet handig. Want als je al zoveel gekke personages de vrije loop laat en in twee werelden opereert, moet je op zijn minst enige duidelijkheid scheppen in het verhaal.

Na de helft moet je een flinke jongen zijn wil je de volledige aandacht er nog bij hebben. Maar de acteurs maken veel goed. Zo hebben we een sterrencast met daarin een uitstekende Heath Ledger (en zijn alter-ego’s Johnny Depp, Colin Farrell en Jude Law). Maar wie opvalt is de jonge Lily Cole, een prachtig meisje met een klassiek uiterlijk.

The Imaginarium of Doctor Parnassus is een zootje geworden, maar er gebeurt wel wat op het scherm. Een energieke film met originele ideeën en een sterke cast. Toch is het ongestructureerde verhaal een struikelblok en lijkt het alsof regisseur Terry Gilliam té vol met plannen zat. Geen klassieker, maar een aardig filmpje.

Cijfer: 6.5

Lees ook:Marvel gaat voor Cumberbatch
Lees ook:Benedict Cumberbatch wordt een “Doctor”
Lees ook:Watch This: Johnny Depp in Imaginarium of Dr Parnassus
Lees ook:Spider-Man gaat naar Marvel en dat heeft grote gevolgen
Lees ook:David Ayer: “Heeft een film good guys nodig?”

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recensie – The Imaginarium of Doctor Parnassus

 1. emil Prager

  Wat een hallucinerend goede film is dit! Briljant, vraagt wel wat van de intelligentie van de kijker, maar de 6,5 van de recensent bewijst dat al. Het kijken meer dan de moeite waard is. Wat mij betreft een 10 plus.

    /   Reply  / 
 2. Marq van Broekhoven

  Inderdaad een dikke tien! Er zit volgens mij wel degelijk een duidelijke lijn in het verhaal: Wie wint het eerst de vijf zielen, Parnassus of Mr. Nick (de duivel). Duidelijk dat de recensent niet alles begrepen heeft. Wie won ook alweer de weddenschap?
  Inderdaad geweldige acteerprestaties, vooral die van Ledger. Ik besef nu pas wat een verlies de filmwereld afgelopen jaar te verwerken heeft gekregen…

  Als er dan toch iets af te dingen is op deze film, is het dat hij erg veel trekjes heeft van Gilliams eerdere The Adventures of the Baron Munchhausen, vooral qua setting, aparte werelden en ‘verhaal in een verhaal / gedachten’ – en, vooruit: Mr. Nick (de duivel) vervult ongeveer dezelfde functie als De Dood bij Munchhausen.

  Maar toch een dikke tien!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>