Schijf van 5: Animatie (maar niet Disney!)

Walt Disney is al sinds mensenheugenis bezig met het maken van de meest prachtige animatiefilms. Andere studios hebben hun best gedaan om een dikke inhaalslag te maken en Dreamworks komt heel dichtbij.

Eerder al kwam de Shrek-trilogie, Madagascar en Kung-Fu Panda uit. Morgen draait How To Train Your Dragon… Maar welke geanimeerde films mag je buiten Disney om absoluut niet missen? Check overigens Animatie Blog voor het laatste animatienieuws.

5. Flushed Away (2006)

Dreamworks en Aardman (Wallace & Gromit) sloegen de handen in een om een film te maken over een rat die door de plee wordt gespoeld. De ervaring van Dreamworks om een animatiefilm boeiend te houden en van Aardman om gekke karakters in te zetten, betaalde zich uit.

Een grappige film (die wormpjes!) met bizarre creaties. Het is niet de meest commerciele film van Dreamworks, maar wel een die je na een poosje nog een keer kijkt. Hartverwarmend en ongelofelijk spitsvondig.

4. Hoodwinked!

Hoodwinked is ook te weinig gezien en ik moet zeggen dat de animatie ook niet de allerbeste uit dit rijtje is. Ook de moderne teruggreep naar oude sprookjes kennen we al uit Shrek. Maar wat maakt Hoodwinked! dan zo briljant?

Naast de stemmencast (Anne Hathaway! Glenn Close!) zijn het vooral de liedjes en de originele verhaalwijze. Deze film komt gek genoeg het dichtstbij Disney voor een onbekende animatiefilm. Het verhaal werkt als een spannende thriller, bijzonder!

3. Shrek (2001)

Weet je nog toen Shrek uit kwam? En dat iedereen, de buurvrouw tot je opa, de film wilde zien? Ja, die tijd is allang voorbij en nu moeten we het doen met matige vervolgfilms. Maar dat neemt niet weg dat Shrek nog steeds de bom is!

Het was ook de eerste film in een lange rij die niet uit de Disney studio kwam, maar wel zoveel succes had. Terwijl ik aan het typen ben, realiseer ik mij dat ik Shrek te lang niet meer heb gezien… Vind jij dat Shrek na al die jaren nog steeds even grappig is?

2. Mary & Max (2009)

Schandalig ondergewaardeerde film, al krijgt Mary & Max eindelijk een beetje erkenning. De film opent namelijk het Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival! En deze prachtige animatiefilm moet je echt gaan zien.

Het draait om een dikke New Yorker die een schattig Australisch meisje als penvriendin treft. De twee schrijven wat over en weer en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Fantastisch gemaakt en met een sterke boodschap. Check mijn recensie!

1. Spirited Away (2001)

Door al die jaren, na al die films blijft Spirited Away in het algemeen een van mijn favoriete films allertijden. Een hoog aaibaarheidsgehalte, een mooi verhaal en prachtige animaties.

Bovendien speelde filmstudio Ghibli zich eindelijk in de kijker, een Japans bedrijf dat door de jaren heen al geweldige films heeft gemaakt. Zo moet je zeker My Neighbour Totoro en Princess Mononoke bekijken. En in een wereld waarin jaarlijks de Oscar voor Beste Animatie naar Pixar gaat, wist Spirited Away deze cyclus te doorbreken. Bekijk de trailer:

Voor de opletters onder ons: Ja ik weet dat Spirited Away in Amerika door Disney is uitgebracht, maar de studio heeft de film niet gemaakt.

Lees ook:Seksueel getinte Shrek-foto’s opgedoken
Lees ook:Bekijk de spannende trailer en posters van Puss In Boots
Lees ook:Miljoenen kijken naar ‘Cinderella’
Lees ook:Animatiefilms die kansmaken op Oscar
Lees ook:Ponyo on the Cliff

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>