Recensie – The Hurt Locker

The Hurt Locker draait om een team bommenspecialisten in Irak. Drie jongens moeten zoveel mogelijk op elkaar vertrouwen tijdens het onklaar maken van bommen, maar de nieuwe teamleider weigert te luisteren.

Een ‘rude awakening’, zo zou je deze film kunnen noemen. En een intiem kijkje achter de schermen bij de oorlog in Irak, wat de jongens doen die niet aan het front vechten.

Oorlogsgenre

Regisseur Kathryn Bigelow weet goed waar ze mee bezig is in The Hurt Locker. Eerder werd zij bekend van K19 The Widowmaker (een onderwater-flop met Harrison Ford) en Strange Days. Maar hiermee zet ze zichzelf pas echt op de kaart.

Het oorlogsgenre gaat vaak aan mij voorbij. Natuurlijk zijn er toppers als Black Hawk Down en Saving Private Ryan, maar films zijn altijd zo heftig. The Hurt Locker is dat ook, maar er komt een ongekende spanning bij kijken die bijna onverdraagbaar is.

Afgerukte ledematen

Het laat de oorlog zien van een hele andere invalshoek. Terwijl dit een film is, zou het qua camerawerk en acteren net zo goed als documentaire kunnen dienen. Het ontbreken van muziek op de heftige momenten draagt daar ook aan bij.

Terwijl het geen gezellig onderwerp is, wordt hier niet gekozen voor afgerukte ledematen en heftige sterfgevallen. Het gaat eerder om de keuzes die de bomspecialisten moeten maken, dat bijna neerkomt op het rode of het groene draadje doorknippen.

Oninteressant

De cast is prachtig, een kort rol voor Guy Pearce (Memento) en een hoofdrol voor Anthony Mackie en Jeremy Renner (Oscargenomineerd).

In Nederland is de film erg lang op de plank blijven liggen, maar sinds deze week kunnen we van The Hurt Locker in de bioscoop genieten. Het zware thema is ongelofelijk fascinerend neergezet, bekijk deze topper dan ook. En verwacht maar alvast dat The Hurt Locker de vloer aanveegt met Avatar als het Oscar Day is!

The Hurt Locker doet niet onder aan grootse oorlogfilms als Saving Private Ryan of Black Hawk Down. Het team bommenspecialisten houdt je letterlijk aan je stoel gekluisterd, met een ijzersterk begin en een prachtig einde. Krijg je de kans deze film te zien, pak die dan. Anders wordt het wachten op die eeuwige releasedatum (die er nog niet in zit…). Bekijk hieronder de trailer:

Cijfer: 9

Lees ook:Trailer vd Dag: The Hurt Locker
Lees ook:The Hurt Locker grote Oscarwinnaar!
Lees ook:Trailer vd Dag: The Hurt Locker
Lees ook:Laat deze man stoppen met mailen!
Lees ook:Oscar nominaties bekendgemaakt!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie – The Hurt Locker

  1. Henk Bloedworst

    Wanneer in de bioscoop?

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Mary and Max | Cinema

  3. Pingback: Oscar buzz rondom Avatar barst los | Cinema

  4. Pingback: Trailer vd Dag: The Hurt Locker | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>