Nieuwe film Paul Verhoeven over koloniaal verleden

Paul VerhoevenRegisseur Paul Verhoeven werkt aan de verfilming van Louis Couperus’ Indische roman De Stille Kracht. Dit werk uit 1900 gaat over Nederlandse kolonialen in Nederlands-Indië, die zich bedreigd voelen door paranormale verschijnselen.

“De film wordt gewelddadiger, spannender en onthutsender dan het boek; anders komt er geen hond kijken”, liet Verhoeven weten over zijn voorgenomen boekverfilming. Als er iemand weet hoe hij nieuw leven moet blazen in een 110 jaar oude roman is het onze Paul Verhoeven wel.

Gisteren lichtte Verhoeven zijn filmplannen toe in de pers. Volgens hem zegt Couperus’ koloniale roman over de botsing tussen de Indonesische bevolking en de Nederlandse overheersers veel over deze tijd:

“Couperus is maar een jaar in Nederlands-Indië geweest, maar hij heeft goed gezien wat daar aan de hand was: de opkomst van het moslimfundamentalisme die gepaard ging met anti-koloniale gevoelens en haat tegen de blanken. Hij had goed door dat de Nederlandse overheersing onhoudbaar was omdat ze niets van het land begrepen.”

De film wordt geproduceerd door San Fu Maltha, die in 2006 ook Zwartboek produceerde. De Stille Kracht zal een stuk goedkoper worden dan Zwartboek (18 miljoen), maar duurder dan Soldaat van Oranje (2,5 miljoen):

“Het verhaal speelt zich af in enkele straten, dus ik heb niet zoveel verschillende locaties nodig. Ook zit er minder actie in dan in Zwartboek. Vooral de 19de-eeuwse aankleding maakt het duur.”

Verhoeven wil met zijn film op bepaalde gebieden afwijken van het boek. Zo “zit de seks wel goed, maar moet het geweld iets aangezet worden. In de roman wordt bijvoorbeeld een Indische volksopstand verijdeld. Die laten wij natuurlijk gewoon doorgaan.” Daarnaast wil hij meer aandacht besteden aan thema’s die Couperus wat op de achtergrond liet in zijn roman: verzet tegen de koloniale overheerser van de zijde van de inlandse bevolking, en de rol van fundamentalistische moslim-filosofieën bij het verzet tegen het kolonialisme.

Seks, geweld, Nederlandse kolonialen, bovennatuurlijke krachten en moslimfundamentalisme: wat gaat dit in hemelsnaam voor film worden?? Ik zie het nog niet helemaal voor me, maar heb desondanks toch de volste vertrouwen in Nederlands’ grote trots Paul Verhoeven.

Lees ook:‘Fifty Shades of Grey’ zal niet té kinky worden
Lees ook:Robert De Niro in Being Flynn
Lees ook:Remake Zwart Water met Charlize Theron
Lees ook:De greatest hits van David Brent
Lees ook:Trailer vd Dag: Gangsterboys

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuwe film Paul Verhoeven over koloniaal verleden

  1. j006t

    “De film wort gewelddadiger, spannender en onthutsender dan het boek; anders komt er geen hond kijken”
    Is het niet de film wordt? Met dt?

      /   Reply  / 
    1. Ruben Allersma Auteur

      @j006t: Ja klopt helemaal. Thanks voor de tip!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>