Schijf van 5: Winterse Griezelfilms

Het is december en dat betekent een paar dingen: Het is tijd voor vervelende kerstfilms. Het is tijd voor alle delen van Lord of the Rings en Harry Potter. En die koude dagen zijn voorlopig nog niet afgelopen…

Niks is lekkerder dan een ouderwets avondje griezelen terwijl het buiten sneeuwt. Lekker tegen elkaar kruipen op de bank met een kop warme chocomel na al je familiebezoekjes? Check dan deze minder bekende winterse horrorfilms!

5. My Little Eye (2002)

Een lowbudgetfilm die net als Blair Witch en Paranormal Activity voor een schijntje is gemaakt, maar wel effectief is. Een groep van vijf mensen moeten zes maanden in een huisje midden het bos wonen met een aantal camera’s op hen gericht. Ze maken kans op 1 miljoen dollar, maar als iemand vertrekt, verliezen ze allemaal…

De winterse setting helpt de film, die op een paar gekke regiekeuzes best lekker wegkijkt. Het Big Brother-concept is interessant, maar je hebt het gevoel dat ze er nog meer uit hadden kunnen halen.

4. Storm of the Century (1999)

Als je het over Stephen King hebt, denk je al gauw aan twee meesterlijke winterse horrorfilms: The Shining en Misery. Maar goed, die kent iedereen wel dus laat je verrassen door The Storm of the Century. Overigens wel een mini-serie van 240 minuten, maar heerlijk terwijl het buiten rotweer is.

Een klein eiland bereidt zich voor op een grote storm, als plotseling een bewoner dood wordt gevonden. De moordenaar die wordt gepakt lijkt opvallend veel van de eilandbewoners af te weten… Hoe overleven ze de storm met een moordenaar in hun midden?

3. Wind Chill (2007)

Een schandalig gepasseerde film van Steven Soderbergh (Ocean’s 11). Een college meisje rijdt met een vreemde jongen mee om kerst te vieren bij hun familie. De auto begeeft het en mysterieuze gedaantes zorgen bij hun voor nog meer kippenvel dan het koude weer al doet.

Emily Blunt (Golden Globe-genomineerde voor The Young Victoria) schittert in Wind Chill, die lekker claustrofobisch is en vooral heel veel sneeuw bevat. Een spannende thriller, strak geregisseerd en een onverwacht einde. Check de trailer:

2. Cold Prey (2006)

Een Noorse film en nooit in Nederland uitgebracht (maar voor de speurders onder ons wel te vinden). Een groep vrienden gaat op ski-tocht en ze willen na een klein ongelukje  overnachten in een verlaten hotel.

Geen goed plan, want de oorspronkelijke bewoner dwaalt er nog rond en is geen lieverdje… Een hommage aan slasherfilms uit de jaren ’80 en nagelbijtend spannend. Europese horror is zoveel minder genuanceerd dan films uit Hollywood en dat komt hier heel goed tot zijn recht. Een tip als je liefhebber bent!

1. Dead End (2003)

Weer een low-budget film die op een gekke manier niet meteen fantastisch is, maar zo onwijs blijft hangen dat ik ‘m over de jaren heen minstens tien keer heb gezien. En vooral de duistere, winterse omgeving zorgt daarvoor…

Een familie reist met kerst naar familie, maar besluiten een omweg te pakken. Maar iedere keer dat ze stoppen, verdwijnt een lid van het gezin. Vervolgens verschijnt een zwarte auto waarin diegene gillend op de achterbank is te zien om nooit meer terug te keren. Erg freaky, maar door het sterke script onwijs goede one-liners. Een mooie balans tussen eng en grappig!

Check hieronder de trailer van Dead End. Of eigenlijk… ren naar de videotheek en huur ‘m, het is een heerlijke aanrader voor de koude dagen:

Lees ook:Met de duivel vast in een lift…
Lees ook:Recensie – Did You Hear About The Morgans?
Lees ook:Schijf van 5: Monsterfilms
Lees ook:Bios Top 10: Lekkere wijven blijven steken achter kindergrut
Lees ook:Terug naar de Kust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>