Schijf van 5: Vampieren

De Twilight-serie zorgt voor een vampierenopkomst in filmland. Op televisie zijn de series True Blood en The Vampire Diaries grote hits en Hollywood trakteerde ons als op The Vampire’s Assistent (Cirque du Freak).

Maar bijtgrage types sieren al decennia het witte doek, al zijn er vast al een paar ‘vergeten’ films (voor de jonge generatie dan). Even je geheugen opfrissen met de volgende vampiers. Plus een gratis, volledige vampierfilm. Kijken dus!

 

5. 30 Days of Night (2007)

Lekker hapje Josh Hartnett gaat dertig dagen het donker in tijdens de zwarte dagen in Alaska. Perfect moment voor een groepje vampiers om het dorpje te plunderen en zich tegoed te doen aan de inwoners.

Van tevoren nog twijfelachtig, maar deze film (gebaseerd op een graphic novel) is keihard en heerlijk bruut. Wel bloederig, maar met zo’n hoog campgehalte dat het toegankelijk is. En wat een fijn einde… Ik kijk nu al uit naar het aangekondigde vervolg!

 

4. Interview with the Vampire (1994)

Een prachtige film met een topcast (Tom Cruise, Brad Pitt, Kirsten Dunst en Christian Slater). Twee mannelijke vampiers bijten een meisje met wie zij tientallen jaren doorbrengen. Jaren later geeft een van hen een interview aan een journalist en blikt terug op zijn bijzondere leven.

Deze broeierige boekverfilming (welke vampierfilm is dat niet?) is minder mooi opgedroogd dan je zou denken en kent geen grote hype. Toch is het zeker de moeite waard, vooral om de sterren in jongere jaren te zien. Voor de liefhebber.

 

3. Nosferatu (1922)

De geboorte van de vampier gebeurde in Nosferatu. Een mysterieuze graaf lokt een man naar zijn kasteel om een deal te sluiten. Hij blijkt echter een moordlustige vampier te zijn en hij probeert de man en andere dorpelingen de val in te lokken.

Deze geluidloze film  is bijzonder om te kijken en ook een interessant staaltje filmgeschiedenis. De iconische scène waarin de graaf de trap op loopt heeft iedereen onbewust weleens gezien. Onderaan het artikel staat de volledige film. Kijk maar een stukje!

 

2. Let the Right One In (2008)

De Zweedse Let the Right One In is niet zozeer gruwelijk of vreselijk eng, maar schetst een beeld van hoe een vampier zich in de samenleving zou bewegen. De jonge Oskar wordt verliefd op een vampiermeisje, die het gepeste jongetje een handje kan helpen.

De kleurstelling en het bijzondere verhaal is een aanrader voor iedereen die van een goed drama (met een horrortintje) houdt. Een aanrader, vooral door het bizarre liefdesverhaal. Check mijn volledige recensie hier.

 

1 Buffy the Vampire Slayer (1997 – 2003)

Nee, voordat je schrikt! Ik heb het niet over de vreselijke film, maar wel over de serie die daarop is gebaseerd. Van 1997 tot 2003 liep de serie die eerlijk gezegd voor mij nog steeds de beste serie allertijden is.

Het is allemaal heerlijke onzin, maar de personages zijn enorm goed uitgewerkt en de cast is top. Met de vele plotlijnen is dit eigenlijk de lolligste manier waarop vampieren zijn afgeschilderd. Alle Twilight-fans moeten op zijn minst Buffy hebben gezien!

 

Bekijk hieronder de volledige film Nosferatu uit 1922:

Lees ook:Kate Beckinsale terug in Underworld 3D?
Lees ook:Recensie – Daybreakers
Lees ook:Setbezoek aan superheld Thor
Lees ook:Recensie – Twilight: Eclipse
Lees ook:Geile vrouwelijke versie van Twilight

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>