Schijf van 5: Vliegtuigrampen

Hoe zal een echte vliegtuigramp er van binnen uitzien? Wordt een kant van de romp volledig losgescheurd nadat een defecte motor voor een flinke brand zorgt? Of gaat vliegtuig en al naar beneden en is het wachten totdat de neus contact maakt met de grond?

Veel filmmakers hebben een poging gewaagd om een vliegtuigramp vast te leggen. Met de nieuwe film Passengers gaat Anne Hathaway (Brokeback Mountain) als psychiater aan de slag met overlevenden. Ik schotel jou nog 5 vliegtuigrampen voor!

5. Alive (1993)

Die ene film waarin een groep overlevenden van een vliegtuigramp elkaar begint op te eten. Veel mensen weten niet dat deze film Alive heet (Dead of Eaten was een betere titel geweest…) en de vliegtuigcrash in de film is niet superheftig.

Toch is het verhaal zo bekend en is de film ook niet denderend goed. Maar de crash kan voor een tijd waarin special effects een luxe waren zeker door voor een voldoende.

4. Cloverfield (2008)

Niet echt een vliegtuigcrash natuurlijk, maar wel een helikoptercrash die zowel f*cking heftig is als enorm knap gemaakt. Cloverfield draait om een groepje jongeren die in een apocalyptisch New York probeert te ontsnappen nadat een enorm beest de stad verwoest.

In een poging te ontsnappen pakken de slimmerds een helikopter, die genadeloos door ‘Clovey’ wordt neergemaaid. De crash die volgt zorgt voor rillingen….

 

3. Cast Away (2000)

Aaaaaah Wilson! Maar vooral de vliegtuigcrash van Cast Away is er een om te onthouden. Tom Hanks stort neer op een onbewoond eiland en met zijn enige vriendje (een bebloede volleybal) overleeft hij daar een aantal jaar.

Hét bewijs dat een film werkelijk nergens over hoeft te gaan om goed te zijn. Daar werkt Hanks natuurlijk ook aan mee. De acteur kreeg dan ook niet geheel onterecht een Oscarnominatie voor de rol. En 2000 was duidelijk een goed jaar voor vliegtuigrampen:

2. Final Destination (2000)

Final Destination is die rampenfilm waarin het pas écht goed werd gedaan. Deel 1 van de uitgemolken serie was nog sober en draaide om de vliegtuigramp die student Alex voorzag. Hij redt zijn klasgenootjes, maar de dood komt op een nasty manier terug…

Een ramp zoals het moet; hysterische mensen die het vliegtuig uitgezogen worden, de romp die uit elkaar wordt gescheurd en dan nog de explosie. Prachtig, heftig en fantastisch gemaakt.

 

1. United 93 (2006)

Paul Greengrass liet er bepaald geen gras over groeien! Zijn visie van de ramp op 9/11 is akelig en realistisch. Een groep reizigers van vluch 93 wordt gegijzeld en ze zien geen uitweg voor een ontsnapping. Nadat ze een poging wagen om aan te vallen, mislukt deze en dan… Nou ga zelf maar kijken.

Wat knap is van deze ramp, is dat er rekening mee is gehouden met de impact van de klap. De laatste drie minuten moest ik letterlijk happen naar adem. Dit is het meest dichtbij dat je ooit zult komen bij het meemaken van een vliegramp.

Bekijk hieronder nog eens de trailer van de film die je gezien moet hebben.

Lees ook:Carriers
Lees ook:Schijf van 5: Imagine Film Festival 2010
Lees ook:De Storm
Lees ook:330 films in 8 minuten
Lees ook:Recensie – New York, I Love You

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>