Schijf van 5: Tarantino

Quentin Tarantino maakt furore met zijn oorlogsfilm Inglorious Bastards. De uitmuntende cast, waarvan Christoph Waltz al wordt getipt voor een Oscar, maar ook de brute scènes zijn volgens critici de beste van dit jaar.

Tarantino is echter al enige jaartjes sinds zijn doorbraak Reservoir Dogs bezig en ook een van mijn favoriete regisseurs. Dus het is weer tijd voor een top 5! Overigens heb ik Inglorious Bastards nog niet gezien, al ben ik benieuwd waar die gaat inbreken in de top 5.

1. Kill Bill

Het complete project Kill Bill staat absoluut bovenaan. Tarantino excelleert in stijl en weet een ogenschijnlijk simpel verhaal zo rijk te vertellen… echt een prachtige film.

Uma Thurman kan balen en mag heel blij zijn. Deze rol is haar op het lijf geschreven, maar helaas gaat ze het niet meer overtreffen. De switch tussen de twee volumes en de verandering in genre is fantastisch. Maar waar blijft die ene lange film onder de titel The Whole Bloody Affair nou toch?

2. Pulp Fiction

De vertelwijze was uniek toen Pulp Fiction uit kwam en vervolgens nooit meer beter gedaan. Deze film is nog steeds de natte droom van elke fanboy. Wat in eerste instantie een hitfilm lijkt, blijkt later lectuur te zijn bij verschillende studies.

En zo hoort het ook, want deze terechte winnaar van de Gouden Palm in Cannes is Tarantino op zijn best. Favoriete scène? De dansscène… Of die overdosis? Of toch maar die anale verkrachtingsscène? Of misschien de overval? Zo lastig…


3. Reservoir Dogs

De doorbraak van Tarantino is nog steeds tijdloos. Het laat zien wat pas later tot uiting is gekomen. En terwijl Reservoir Dogs in mijn ogen niet helemaal vlekkeloos was, is het wel een Tarantino in hart en nieren. En de cast is vooral geweldig, met Tim Roth, Harvey Keitel en natuurlijk ook Tarantino zelf.

4. Death Proof

Ondergewaardeerd en helaas te weinig gezien. Het lijkt ook alsof de film onbegrepen is, want Death Proof is als Grindhouse-film goed gelukt. De dialogen zijn vlijmscherp en het is a la Kill Bill dat de film bijna in tweeën is te delen.

Wat een heerlijke rol van Kurt Russell, maar de dames en vooral het einde zijn fantastisch. Grindhouse als hele film mag nu weleens uitgebracht worden, want ook Planet Terror (en de verloren neptrailers!) is top.

 

5. Jackie Brown

Tarantino had heel wat verwachtingen waar te maken na Pulp Fiction en hoewel Jackie Brown goed is, is het niet de gedroomde opvolger. Wel weer heerlijke dialogen, prachtige muziek en natuurlijk toprollen voor Robert Forster en Pam Grier.

Achteraf gezien is het Tarantino op dreef, maar komt het geheel niet helemaal tot zijn recht.

Lees ook:Lady GaGa en Quentin Tarantino plannen film?
Lees ook:Dit moet je allemaal doen om een Tarantino-script te mogen lezen
Lees ook:Allereerste film van Quentin Tarantino te zien!
Lees ook:Wie is terug voor Kill Bill 3?
Lees ook:De beste films van de afgelopen 10 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>