Recensie – Black Swan

Nina Sayers is een gedreven ballerina die de kans krijgt om de Swan Queen te spelen. Ze is ervan overtuigd dat zij de rol onder de knie krijgt. Uniek dit keer is dat de gelukkige danseres zowel de Zwarte als Witte zwaan moet spelen.

Die zwarte zwaan is een duistere rol op het toneel. Terwijl Nina zich erop stort, wordt ze langzaam meegesleurd in het personage, dat bezit van haar lijkt te nemen.

Horror

Black Swan is die unieke film waar iedereen zo lyrisch over is en maakt deze belofte volledig waar. Het is een onheilspellende horrorfilm, maar niet op de manier waarop horror de afgelopen jaren groot is geworden: Black Swan kruipt onder je huid, net zo diep als bij Nina.

De film heeft een schizofreen karakter, momenten in de film lijk je dingen te zien gebeuren op het scherm en vraag je jezelf af of dat je eigen fantasie is. Het is een droomproject voor een filmmaker, in goede handen bij Darren Aranofsky – die al eerder de psychologische ondergang van mensen heeft verteld in Requiem for a Dream.

Natalie Portman

Natalie Portman is een bijzondere vrouw. Zij heeft de afgelopen jaren haar rollen zorgvuldig gekozen en komt in interviews altijd sympathiek naar voren. Terwijl ze nooit buiten haar comfortzone trad – op een grappige vertolking in Garden State na – is die tijd nu achter haar.

In Black Swan steelt ze de show. Hoe cliché dat ook klinkt, het is niets minder dan dat. Zodra zij op het podium verschijnt, vooral in het laatste deel als de gevreesde zwarte zwaan, staat ze op mythische hoogte. Deze vrouw verdient een Oscar en krijgt die ook.

Sterke rollen

Maar er zijn meer sterke rollen te verdelen in Black Swan. De redelijk onervaren Mila Kunis – vooral op haar sexy uiterlijk gecast in het verleden – deelt een sterke stoot uit. Zij is niet alleen enorm sexy, zeg maar gerust ‘geil’, maar heeft een enorme uitstraling. Barbara Hershey is als moeder van Nina weer een ander uiterste, zij lijkt de bron van alle ellende. Wat een prestatie!

Het is een en al lof voor Black Swan, de film die ik vorig jaar nog uitriep tot een-na-beste film van 2010 (na het uitzonderlijke Toy Story 3). De stijl is korrelig en handheld, de sfeer is grimmig en de film wordt gedragen door de prestaties en de regie van Aranofsky. Een film die de donkerste hoeken van de ziel blootlegt.

Black Swan is een weergaloze film, veel meer dan ‘een balletfilm’. Het beste te omschrijven als een psychologische horrorfilm – en de hoofdrol van Natalie Portman mag eerlijk gezegd als enige in 2010 als ‘tour de force’ worden omschreven. Na alle sequels en remakes op de wereld: wil je nu niet eens een originele film zien? Als je een filmliefhebber bent, dan waag je je aan Black Swan. Bedank me achteraf maar.

Cijfer: 9,5

Lees ook:Lesbische liefde voor Natalie Portman?
Lees ook:De dames van The Dark Knight Rises
Lees ook:Hesher en A Good Old Fashioned Orgy vanaf vandaag op DVD en Blu-ray
Lees ook:Nog even wachten op de nieuwe horrorfilm The Forest
Lees ook:Nominaties voor de Oscars!

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Recensie – Black Swan

 1. timsim

  echt een fantastische film…ik ben wat artfilms gewend maar deze film liet me toch weer heerlijk een paar minuten vooruit staren tijdens de aftiteling…prachtig prachtig!

    /   Reply  / 
 2. cassandra

  Vind de film echt te langdradig, zelfs een beetje saai. voor de pauze was er nog niks spannends gebeurd en toen was er al een uur voorbij!! ik had er meer van verwacht. op zich is de verhaal lijn wel goed.

    /   Reply  / 
 3. Debora

  Vreselijke film. Slechte verhaal lijn en je kijkt op de klok of de film niet al is afgelopen!

  Slechste film die ik in jaren gezien heb

    /   Reply  / 
  1. Sandra

   ja en jij zeurt.

   prachtige film!
   iloveit.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>