Recensie – Devil

Een man springt van het dak, zijn dood tegemoet. Tijdens het onderzoek naar de reden, wordt detective Bowden opgeroepen dat er in het desbetreffende gebouw iets geks aan de hand is. Een lift staat stil en vijf mensen zitten gevangen.

Onder de mensen in de lift lijkt zich een ongezien gevaar te bevinden. Een van de bewakers die de camera’s in de lift in de gaten houdt, spreekt van de duivel. Dan wordt een van de vrouwen door iets gebeten…

Concept

5 mensen zitten vast in een lift, overtuigd dat de duivel zich onder hen bevindt. Simpel concept? Er wordt gezegd dat films die in een zin verteld kunnen worden de beste zijn. Net als bij tv-programma’s. Toch gaat die vlieger niet op voor Devil…

De film werd niet gescreend voor recensenten (zowel in Amerika als in Nederland, waar de film overigens tegelijk uitkwam afgelopen week). Dat betekend doorgaans niet veel goeds… Eerder dit jaar werd prul als Killers ook al niet gescreend. Vorig jaar behoorden ook Saw 5, The Collector en Obsessed tot dat lijstje (geen beste films).

Niet eng

Devil heeft een aantal problemen: zo wordt de film niet eng, wat vrij cruciaal is voor horror. Als het licht uitgaat in de lift wordt er telkens een van de vijf vermoord, maar… als dat in het donker gebeurd, dan zien wij ook niks. Op een glimps van een eng beest na dan.

Het voelt ook een beetje gehaast aan, een film die uit het niets kwam en er plotseling is. Het had prima kunnen dienen als aflevering van Fringe of Twilight Zone, maar als speelfilm trekt het nogal.

The Last Airbender

Het script is mager, zoals we vaker hebben gezien bij films waaraan M. Night Shyamalan zijn naam heeft verbonden (hij is producer van Devil en regisseur van The Last Airbender, ook al zo’n kwalitatief hoogstandje). De personages zijn erg vlak en veel acteurs weten het amper te dragen.

Misschien ligt het aan mijn filmverstand, maar was het niet al vrij duidelijk wie erachter zat? Een twist hoef je niet te verwachten, al komen er wel een paar creatieve wendingen om de hoek kijken. Maar eerlijk is eerlijk; voor die-hard horrorfans is dit als een aflevering van Kippenvel.

Chris Messina

Desalniettemin is het aardig te behapstukken omdat de vaart er niet uit gaat, vooral in het begin is het intrigerend. Verfrissend ook, een film die niet al van tevoren door critici neergesabeld is maar waarin je met een open mind stapt. De film ziet wel twee frisse gezichten: Chris Messina als detective speelt zijn rol degelijk en Logan Marshall Green als technicus die in Afghanistan heeft gediend is erg camerageniek.

Een in de duivel gelovende-bewaker gooit roet in het eten als stomme voice-over (waarom een voice-over als we het ook allemaal meemaken op het scherm?). Ook de jonge vrouw in de lift, gespeeld door Bojana Novakovic, lijkt puur te zijn gecast om haar uiterlijk en om haar longen uit haar lijf te schreeuwen.

Het engste aan de film was misschien de trailer van Paranormal Activity 2. Dat klinkt flauw, maar Devil is griezelvoer voor kids. Alle moorden gebeuren off screen, het script is mager en de wending is voorspelbaar. Aardig wegkijkertje, maar alleen door een charismatische hoofdrol en mooie plaatjes.

Cijfer: 5

Lees ook:Met de duivel vast in een lift…
Lees ook:Eerste clip horror The Devil Inside
Lees ook:Devil’s Pond, een spannende thriller met Tara Reid
Lees ook:Nieuwe The Devil Inside Trailer
Lees ook:Trailer vd Dag: Frozen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Recensie – Devil

 1. j006t

  Jammer, het leek me wel een leuke film! :(

    /   Reply  / 
 2. Annemiek

  Vandaag naar Devil geweest maar we vonden het een waardeloze film. Totaal geen bioscoopfilm waardig. Jammer van ons geld. Flutfilm

    /   Reply  / 
 3. Mrmsan

  Ik vond het een hele enge film, de film was constant spannend en mijn aandacht verslapte geen moment. Uiteindelijk een aparte twist aan het eind, daar houd ik wel van. Vond hem erg eng. Ben nu alleen thuis en kan het niet laten steeds even mn kamer rond te kijken of er echt niemand is… ieks!

    /   Reply  / 
 4. LadyS

  Ik heb hem gisteren gezien.
  Vond het een behoorlijke, spannende film.
  Was mn geld zeker waard!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>