Recensie – The American

Het is de grote Hollywood doorbraak van Anton Corbijn, verpakt in een klein Europees filmpje. Niemand dan George Clooney is verantwoordelijk voor al die starpower, als eenzame jager die opgejaagd wordt door een onbekende vijand.

Clooney speelt Jack, een huurmoordenaar op zijn laatste missie. Hij reist af naar Italie, waar zijn missie lange tijd onduidelijk is. Alleen de geheimzinnige Mathilde (Thekla Reuten) weet van meer…

Control

Corbijn maakte met zijn debuutfilm Control indruk. Het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis werd prachtig verfilmd, in zwart-wit en zeer fotogeniek. Niet gek voor een kunstenaar als Corbijn en het is een handelsmerk in The American. Een film die zo traag is, maar boeit door de prachtige beelden.

Het is George Clooney die in The American zijn meest duistere rol tot nu toe te pakken heeft. Zijn personage blijft aan de oppervlakte, iets wat in films vaak niet werkt. Hij intrigeert wel, de wijze waarop hij met vrouwen omgaat en zijn missie induikt had gemakkelijk eendimensionaal kunnen uitpakken. Corbijn weet zijn goede hoek te pakken en maakt er een spannend plaatjesboek van.

Accent

Thekla Reuten is de grote belofte uit de film en wat heerlijk dat ze Nederlands is. Haar accent pakt vloeiend uit en dat klassieke uiterlijk geeft een bepaalde stijl aan de film. Ook de andere vrouw in de film, love interest Clara (Violante Placido) mag er wezen en heeft een sterke rol te pakken.

Maar wat is die film soms traag… Dat is iets wat je moet weten over The American, het is een cultfilm in beginsel en zeker geen actiefilm. De marketing van de film zit er behoorlijk naast, check de trailer onderaan de recensie maar. De enige actie zit aan het begin en het einde van de film en is niet heel erg spectaculair.

Dromerig

De dromerige sfeer van de film is iets wat je moet grijpen en deze film is niet voor iedereen weggelegd. Maar traag is niet altijd even goed en er had wel iets meer vaart in mogen zitten. Ben je de doorgaanse vloeiende stijl van Ocean’s 11 gewend, dan is dit een heel ander soort film.

The American is een film die je moet grijpen. Als het niet gebeurt, dan is de film een traag – maar prachtig – plaatjesboek. De prestatie van George Clooney is sterk, die man weet hoe hij met mimiek een verhaal over moet brengen. Zonder veel gesproken woord en zonder actie wordt het wel een zware film. Maar The American wist mij mee te sleuren en te boeien, iets wat je uiteindelijk wilt van een film.

Cijfer: 7/10

Lees ook:George Clooney bij RTL Late Night over collega’s Brad en Matt
Lees ook:The Monuments Men trailer
Lees ook:George Clooney en Jennifer Lopez in Out of Sight
Lees ook:American Pie 4: American Reunion teaser trailer & foto’s
Lees ook:Nieuwe American Reunion trailer

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recensie – The American

 1. Piet

  Beste
  Van wie heb jij deze recensie over getypt?

    /   Reply  / 
 2. Piet

  In reactie op je e-mail:
  Deze recensie is er een uit van dertien uit een dozijn.Staat vol met gemeenplaatsen die ik al in meerdere recensies ben tegen gekomen.
  En dat vind ik een beetje jammer.Leef je eens uit door een recensie vanuit jezelf te schrijven,zoals het een goed journalist betaamt.

  Succes

    /   Reply  / 
 3. v/d berg

  wat een verschrikkelijke film was dit zeg..ik kom net uit de bioscoop wandelen, en dit was egt de saaiste film ever..en dat wordt omschreven als thriller :O:O
  er was geen 1 moment van aktie in de film..na afloop had ook iedereen in de zaal dezelfde mening,,,echt saai gewoon..

    /   Reply  / 
  1. me

   helemaal mee eens ik snap gewoon niet dat bioscopen zo’n saaie film draaien, als er pauze in had gezeten was ik na de pauze niet meer terug gekomen!!!

     /   Reply  / 
 4. me

  Echt een verschrikkelijke saaie film zonder verhaal lijn!!! echt heel erg zonde van je geld om hier heen te gaan.
  na afloop van de film denk je echt wat was dit???

  deze film is de slechtste en saaiste aller tijden!!! en krijg een dikke 0

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>