Recensie – Twilight: Eclipse

Twilight: Eclipse is dan eindelijk gearriveerd en staat op het punt een van de grootste bioscoopknallers van het jaar te worden. Zoals iedere grote blockbuster heeft deze franchise veel haters en liefhebbers, maar dit was nooit zo merkbaar als bij Twilight.

Het begint al met Bella, die de onmogelijke keuze moet maken tussen vampier Edward en weerwolf Jacob. Een oude bekende doet het stadje aan en moordt alles in haar weg. En dan is er nog die mysterieuze groep De Volturi…

Fenomeen

Het heeft twee films geduurd, maar eindelijk lijkt Twilight een draai te hebben gevonden. Daar is niks mis mee, het duurde namelijk ook twee films voor Harry Potter om lekker op dreef te komen. Wel opvallend is hoe ver dit derde deel van het eerste deel af staat en hoe snel de vampier saga een fenomeen is geworden.

Zoals je misschien nog kunt herinneren was Twilight namelijk een vrij onopvallend filmpje, zonder een enorme première met BN’ers. Zelfs niet echt een bioscoophit in Nederland. Dat was wel anders bij New Moon en nu Eclipse uitkomt lijkt het de gekte te overstijgen. Maar is het een goede film?

Muur

Dat blijft nog steeds wel een beetje wiebelig. Voor een boekenreeks die zo enorm filmgeniek is, lijkt iedere regisseur die zich eraan waagt uiteindelijk tegen een muur te lopen. Catherine Hardwicke ging overboord qua stylisme in Twilight, terwijl Chris Weitz van New Moon een zoetsappig en weinig spannend avontuurtje uitbracht.

De studio dacht duidelijk dat voor Eclipse de regisseur een iets gruwelijkere cv mocht hebben. Misschien moeten we maar iemand kiezen die zelfs al een bloederige vampierfilm op zijn naam heeft staan? David Slade lijkt na 30 Days of Night (een gruwelijke vampierfilm) de perfecte keuze.

Kortste eind

Slade balanceert tussen actie en romantiek, waarbij hij duidelijk aan het kortste eind trekt tijdens de liefdesmomenten. Te lange scènes met slepende dialoog is weer het gevolg. Maar juist op spanning weet hij heel wat punten te scoren.

Opvallend aan Eclipse is het gehalte van achtergrondverhalen. Eindelijk zien we waar de meesten uit de Cullen-clan (de vampiers) vandaan komen. Zelfs de Blacks (weerwolven) worden uitgediept, dat is iets waar de serie nodig aan toe was.

Verveeld

Meer tijd voor achtergrond, betekent minder tijd voor ons centrale trio Bella, Edward en Jacob. Misschien is het materiaal niet geschikt voor deze acteurs, maar niet iedereen komt goed uit de verf. Als getergde vampier heeft Robert Pattinson het uiterlijk, maar hij ziet er dit deel ronduit ongezond uit. Zijn acteerwerk komt een beetje verveeld over, alsof hij er niet heel veel zin in heeft.

Pattinson wordt van het scherm gespeeld door Kristen Stewart, die als Bella juist iedere film meer en meer dan ongemakkelijke meisje ontstijgt. Ze sluit naadloos aan op het personage uit het boek. Taylor Lautner mag dan misschien vaak zijn shirt uitdoen (eindelijk worden er ook grappen over gemaakt in de film), maar helaas verbergt dat niet dat zijn acteerwerk niet op zijn best is.

Breaking Dawn

Uiteindelijk krijg je als niet-extreme-Twilight-liefhebber (ik geniet van de films, maar that’s it!) toch ook een beetje een zeurderig gevoel. Kan Bella niet gewoon lekker allebei die jongens aan de kant schuiven? Maar met het vierde deel in aantocht (en ik weet al hoe dat gaat lopen), staat ons nog heel wat liefdesgeneuzel te wachten.

Het vierde deel Twilight: Breaking Dawn wordt in twee delen opgebroken. Het eerste deel staat gepland op 18 november 2011. Check hieronder exclusieve interviews met de sterren van Twilight: Eclipse!

The Twilight Saga: Eclipse is een aangename film geworden, waarbij de balans tussen actie en romantiek beter is dan in de voorgaande films. Terwijl de cast een beetje verveeld lijkt, zijn de scriptschrijvers juist wakker geworden en is Eclipse soms zelfs grappig. De waarheid is dat Twilight nooit een nieuwe Lord of the Rings wordt. Maar 2 uur romantisch geneuzel over vampiers en weerwolven per jaar is prima vol te houden.

Cijfer: 7


Lees ook:Groot nieuws voor Twilight-fans…
Lees ook:Twilight: Eclipse – Kijkje achter de Schermen
Lees ook:Man dood door Twilight Eclipse
Lees ook:Slecht nieuws over Twilight: Breaking Dawn
Lees ook:Twilight: Eclipse toch enger dan voorgangers?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recensie – Twilight: Eclipse

 1. lynn somerlinck

  Ik vind het boek en de film echt super goed !!

    /   Reply  / 
 2. ikkiiee

  het is echt een suppprr leuk boekk en de film is ook echt supprr
  I <3 Edward(robert)

    /   Reply  / 
 3. Rosa

  Het is een hele boeiende film, met veel actie en spanning. Er gebeuren steeds weer andere dingen in het boek, vooral het moment dat Edward Bella probeert te beschermen vind ik heel mooi. Victoria is een hele gemene vampier die er alles aan probeert te doen om Bella te vermoorden en er zelfs een groepje jonge vampiers bijhaalt om haar om te leggen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>