Recensie – Shrek Forever After

Het groene monster Shrek lijkt niet weg te slaan uit de bioscoop. Hadden de makers een jaartje gewacht met het uitbrengen van Shrek Forever After, dan hadden we het tienjarig bestaan kunnen vieren van de Ogre.

In het nieuwe (laatste?) deel van Shrek is de titelheld er zat van om een huiselijk bestaan te hebben. Hij en Fiona krijgen ruzie en hij loopt Repelsteeltje tegen het lijf. Hij sluit een pact af, al had hij dat beter niet kunnen doen…

Rechtzetten

Het hebben van een blog is vaak je eigen mening geven, maar daar hoort ook bij dat je soms iets moet rechtzetten. Nu heb ik bij het uitkomen van de trailer voor Shrek Forever After de film alvast met de grond gelijk gemaakt. Maar toegegeven, het is geen slechte film. Dus daar heb je het, even een grote jongen zijn.

Is het dan een sterke film? Nou, dat ook weer niet. Maar op zijn minst is het vierde deel vermakelijk en zeker een stuk beter dan het derde deel. Voelde de filmserie toen nog verveeld aan, nu lijkt het alsof de makers een einde maken aan het veel te langgerekte verhaal.

Ice Age 4

Maar zoals bij iedere succesvolle film, moeten er vervolgens talloze vervolgen gemaakt worden. Helaas is zeker de animatiefilm een doelwit van deze trend (serieus? Ice age 4 volgend jaar?). Bovendien overtreft geen enkel Shrek-deel het briljante eerste hoofdstuk van de serie.

Wat valt er nog te vertellen over Shrek wat er nog niet gezegd is? De stemmencast is nog steeds hetzelfde, wat er meteen toe leidt dat dit het beste werk van Mike Myers (stem van Shrek) is van de afgelopen vijf jaar. Hetzelfde valt bijna te zeggen voor Eddy Murphy (Donkey), was het niet voor een Oscarnominatie voor Dreamgirls die voor opmerkelijk weinig goed materiaal heeft gezorgd.

A-Ster

Zo voelt Cameron Diaz als Fiona een beetje als de A-ster tussen een groepje B-sterren. Dat hoor je dan weer wel terug in haar stemmenwerk, het lijkt erop alsof Diva Diaz ook een beetje klaar is met haar groene evenknie.

In een wereld waarin iedere animatie links en rechts wordt ingehaald door Pixar (en terecht), mag het dan het vierde deel zijn van Shrek. Maar als Toy Story na drie delen nog sterk is, hoe kan het dan dat Shrek zo oudbollig voelt? Vooral het hart lijkt uit de serie te zijn gehaald, al lijken de scriptschrijvers wel er nog iets van proberen te maken.

Puss

Zo is de rol van Puss in Boots (zonder Boots) wel nog steeds sterk en zorgt Pinokkio ook voor de nodige grappen. En het beste moment komt zo tegen het einde, als opeens ‘Hello’ van Lionel Richie door de speakers knalt. Sterk gevonden!

Ook de bad guy Repelsteeltje is wel erg goed neergezet, wat uiteindelijk nog een van de sterkste troeven is. Maar als je ervan uitgaat dat de makers in dit laatste deel hebben gekozen om als eindgevecht weer een draak van stal te halen (iets wat in deel 1 als tussenstukje op de helft voorkwam), dan komt dat wel erg hopeloos over.

Shrek Forever After zorgt voor het gevoel dat je op een saaie verjaardag staat die al iets te lang doorgaat. Alle feestelijkheden zijn aanwezig, maar zelfs in sommige stemmen is te horen dat er verveeldheid heerst. Toch kent dit laatste deel veel meer sterke momenten dan het ronduit slechte Shrek 3. Het mag nu gewoon wel afgelopen zijn met het groene monster.

Cijfer: 6

Lees ook:Oh God… De nieuwe Shrek-trailer is uit…
Lees ook:Top 10 Sequels en Prequels 2010 (deel 1)
Lees ook:Voorpremiere: Saw 6
Lees ook:Heeft ‘The Fast & The Furious’ de finish bereikt?
Lees ook:Animatiefilms die kansmaken op Oscar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>