Recensie – A Nightmare On Elm Street 2010

Even voor wie onder een steen heeft geleefd de afgelopen dertig jaar: Groepje tieners wordt gestalkt door ene Fred Krueger. Deze boeman rijgt de simpele jongeren een voor een aan zijn lange messennagels.

Dus wakker blijven, dat heeft drie decennia aan Nightmare-films al geleerd. Die films zijn de tieners vast even ontschoten…

Oud

A Nightmare on Elm Street is puur gemaakt voor tieners die nog nooit van het origineel hebben gehoord. Maar ben ik nu al heel oud (23)? Of is het veel te vroeg voor een remake van deze klassieker?

Toch zit je uiteindelijk te kijken naar een groep kids die een goede eerste helft geen clue hebben. Maakt dat de film dan vooral voor hen spannend? Voor de kijker is het namelijk een herhalingsoefening.

Eendimensionaal

Maar het grootste probleem komt door de cast. Zelden in een horrorfilm waren de personages zo eendimensionaal, dat is al een hele prestatie in een horrorfilm. Het grootste probleem had ik met Rooney Mara, die de rol van Nancy speelt. Een talentloos meisje die beter af is in series als 90210 of Melrose Place.

Daarentegen hebben de makers ervoor gekozen actrice Katie Cassidy, de enige die nog een beetje sympathiek over komt, af te slachten in het eerste half uur. Daar pakt regisseur Samuel Bayer nog iets mee van het origineel: de kijker op het verkeerde been zetten en laten geloven dat de blonde Cassidy de hoofdrol speelt.

Johnny Depp

Het is juist zo opvallend omdat in het origineel Heather Langenkamp de show stal in de rol van Nancy. Daarnaast maakte ene Johnny Depp zijn debuut destijds in het origineel. Wellicht is de oude cast gevraagd voor een cameo, maar na een blik op het script te hebben geworpen zullen ze vast hebben afgeslagen.

Jackie Earle Haley is natuurlijk de talk of the town. Hij neemt de iconische Freddy-rol over van Robert Englund. Hij heeft alleen een mager script gekregen om mee te werken, waardoor hij niet uit de verf komt. Hij is wel creepy, maar ziet er ook uit alsof ieder tienermeisje hem zo omver schopt.

Constructie

Waar de makers helemaal mee konden scoren, was de constructie van de horrorscènes uit het origineel. Daarin wist je namelijk als kijker nooit wanneer een van de personages in een nachtmerrie zat. Maar nee, in deze remake verandert de omgeving naar grijs en grauw zodra een tiener in slaap sukkelt. Gemiste kans.

Het is gelukkig niet zo slecht als de remake van Friday the 13th. Jammer genoeg overheerst het gevoel dat er zo respectloos met zulke klassiekers omgegaan wordt. Er zit veel meer in een dergelijk verhaal, maar het ontbreekt aan een scherp script of een talentvolle cast.

A Nightmare on Elm Street 2010 is niets meer dan een flauwe horrorfilm. Helaas was het juist een van die filmprojecten waar ik het meeste naar uit keek. Maar een zwak script en een vergeetbare cast zorgen ervoor dat ik Freddy’s klauwen liever had geleend om mijn nagels te vijlen dan twee uur in actie had gezien.

Cijfer: 5

Lees ook:Halloween Trailer vd Dag: A Nightmare On Elm Street (2010)
Lees ook:Tenenkrommende poster A Nightmare on Elm Street
Lees ook:Gratis naar de première van A Nightmare On Elm Street?
Lees ook:We onderbreken de show voor een belangrijke mededeling…
Lees ook:Wie zit te wachten op remake Let The Right One In?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie – A Nightmare On Elm Street 2010

  1. Nico

    Wel om eerlijk te zijn vond ik de film nog wel tamelijk goed in elkaar steken. Enkel naar het einde toe werd het meer een “rush-hij-moet-klaar-zijn”-film. Als je hem gewoon bekijkt naast de originele Nightmare on Elm Street serie dan is hij nog ok, hoewel hij natuurlijk een stuk beter kon.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>