Recensie – Fantastic Mr. Fox

George Clooney en Meryl Streep zijn getrouwd als vossenkoppel in The Fantastic Mr. Fox. Naar het boek van Roald Dahl wordt het verhaal verteld over een vossengezin die een verhuizing riskeren vlakbij drie gevaarlijke fabrieken.

Mr. Fox krijgt het lumineuze idee om de drie boeren die er wonen om de tuin te leiden. Hiervoor krijgt hij hulp van een bont gezelschap. Tegelijkertijd krijgt zijn puberzoon te kampen met zijn irritant perfecte neefje.

Fantastic

De ‘Fantastic’ in de titel geeft prima weer hoe de film is. Een pareltje van een animatiefilm, die niet onder doet aan de hoogvliegers van Dreamworks en Pixar. Maar dan met nog iets meer personage-ontwikkeling en iets minder snelle montage.

De keuze voor Wes Anderson als regisseur is al een voorteken dat je geen alledaagse film gaat kijken. Die leunen vaak naar het absurde, zoals in The Life Aquatic en The Royal Tenenbaums. Toch weet de regisseur te verrassen en laat hij zien zich prima thuis te voelen in de wereld van animatie.

Kopstukken

De hoofdrollen worden vertolkt door enorme kopstukken van Hollywood, die al vaker bewezen hebben juist kleine films aan te kunnen. In de bijrollen valt vooral Jason Schwartzman op als zoon Ash, die jaloers is op zijn neefje die tijdelijk intrekt.

Wie had ooit gedacht dat het absurde brein van Anderson zo goed mengt met Dahl? Het doet je afvragen wat hij zou hebben gedaan met Harry Potter! Of hoe een samenwerking tussen hem en Tim Burton eruit zou zien…

Praterig

Kinderen kunnen beter thuisblijven, Fantastic Mr. Fox richt zich uitdrukkelijk op volwassenen. Het kan goed zijn dat de film daarom niet helemaal een publiek weet te vinden. Wel in Engeland, waar Dahl nog een grotere schrijver is. Toch is het afvragen of mensen snel naar een animatiefilm over vossen gaan.

Daarnaast krijg je soms het idee krijgt dat de personages wel erg praterig zijn (vooral voor een stel vossen). Maar het is eerder zoeken naar iets wat niet klopt aan Fantastic Mr. Fox, want uiteindelijk ga je helemaal op in deze perfect gebalanceerde film. Een dikke aanrader dus!

Fantastic Mr. Fox is als verhaal briljant en als animatiefilm geslaagd. Een vreemde balans tussen absurdistisch vossendrama en een grappige familiefilm. Een genot om naar te kijken, de animaties zijn oogstrelend mooi en de stemcast is dik in orde.

Cijfer: 8,5

Lees ook:Trailer vd Dag: The Fantastic Mr. Fox
Lees ook:Eerste beelden ‘Fantastic Four’
Lees ook:Recensie – Cloudy With a Chance of Meatballs
Lees ook:Jouw film te zien op het Witte Doek?
Lees ook:Robert Rodriguez maakt remake van cultklassieker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>