Recensie – Hoe Tem je een Draak

Hiccup is nogal een mislukte zoon van een Viking. Zijn pa is de stoere man in zijn dorp die met draken vecht (en ze doodt), terwijl hij in de wieg lijkt gelegd om bakker te worden.

Toch hoopt hij ooit een draak te doden en hij lijkt in de buurt te komen als hij er een neerhaalt. Onverwachts raakt hij bevriend met het beest en komt erachter dat zijn dorpje zich in groot gevaar bevindt…

Tempo

How To Train Your Dragon is echt een hele geslaagde film! Deze Dreamworks-productie heeft eindelijk, in tegenstelling tot bijna al zijn voorgangers, door waar het bij animatiefilms aan ontbreekt: een behoorlijk tempo.

Meestal ligt er in animatiefilms een vast format. Het begint met de introductie van een aantal ‘gekke’ karakters. Daarna gebeuren een heleboel dolle avonturen met vooral veel slapstick. Daarna komt de confrontatie en eindigt het veel te dramatisch. Tot de laatste vijf minuten, waarin nog iets ‘geks’ gebeurt.

Verve

How To Train… doorbreekt dat en doet het met verve. Een perfect getimede film, die helaas door het onderwerp minder toegankelijk is dan een Shrek of Ice Age. Vooral voor volwassenen, op wie de film zich niet lijkt te richten.

Gelukkig zijn de personages in de film eens niet hysterisch of druk, maar juist ontzettend sympathiek. Een live action-film wordt niet uit een Kung-Fu Panda of een groen monster geboren, maar How To Train had het even goed kunnen zijn.

Avatar

Grappen zijn er ook genoeg, maar vooral het laatste deel waarin een heleboel actie komt is heerlijk om naar te kijken. En al die momenten op de draak? Dat is als die Avatar-scène, maar dan verviervoudigd. Heerlijk!

Natuurlijk zit er ook een dik moraal in de film, al wordt dat gelukkig niet al te veel in je gezicht geduwd. Nog negatieve puntjes? Ach, het had misschien iets scherper gemogen qua script. Maar een kniesoor die dat dwarszit. En eindelijk een film post-Avatar die het 3D dubbel en dwars waard is! (Ja, ik kijk met een schuin oog naar jou Alice in Wonderland!)

How To Train Your Dragon is niet alleen een heerlijke film geworden, maar ook een plaatje om te zien. Ingetogener dan voorgangers van Dreamworks, nog nooit kwam de studio zo dichtbij Pixar. Humor? Check. Moraal? Check. Aaibaarheidsfactor? Check. Waard om in 3D te zien? Hell Yeah!

Cijfer: 9

Lees ook:Animatiefilms die kansmaken op Oscar
Lees ook:Recensie – Kick-Ass
Lees ook:Schijf van 5: Animatie (maar niet Disney!)
Lees ook:Recensie – Despicable Me
Lees ook:Bios Top 10: Sex & The City 2 dik bovenaan

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recensie – Hoe Tem je een Draak

  1. Pingback: Bios Top 10: Sex & The City 2 dik bovenaan | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>