Recensie – Alice in Wonderland

De nieuwe liefdesbaby van Tim Burton en Johnny Depp is eindelijk gearriveerd: Alice in Wonderland. Niet een remake, maar een vervolg op het populaire boek. Hierin gaat een 19-jarige Alice terug naar Wonderland, om daar een strijd tussen de Red Queen en White Queen te ontketenen.

Onderweg treft ze verschillende personages als The Mad Hatter, The Chesshire Cat en een eigenaardige tweeling. Levert Burton een duistere kijk in wonderland af of kun je gezellig met het hele gezin naar Alice toe?

Dubbelzinnig

Met Charly and the Chocolate Factory liet Burton al zien dat een kinderboek niet per se heilig hoeft te zijn. Genoeg dubbelzinnige grappen om ook met je vrienden van te genieten. Met die insteek is Alice in Wonderland ook een geslaagde film geworden.

Wat met kop en schouders boven alles uitsteekt is niet zozeer de gekke rol van Depp, die nu een klein beetje moet uitkijken niet altijd maar ‘maf’ te willen spelen. Maar het fantastische oog voor detail is wat de film zo fascinerend maakt. Wonderland is nog nooit zo fantasierijk geweest en had niet prachtiger kunnen zijn.

Maffe Depp

Over Depp ben ik iets minder te spreken, hij wordt van het scherm geacteerd door Helena Bonham Carter en Anne Hathaway (respectievelijk de Red en White Queen). Vooral Bonham Carter, vrouw van regisseur Burton, is een (her)ontdekking. Een vroege kanshebber voor een Oscar 2011?

De prachtige Mia Wasikowska als Alice, die hier duidelijk trekken vertoont van een jonge Cate Blanchett, is een enorm talent. Ze is perfect gecast als cynische Alice, precies zoals ook het boekpersonage is.

Overkill

Een kleine overkill aan personages (zoveel pratende diertjes, gekke bijrollen en een big-ass draak) bewijst dat het niet om kwantiteit draait in Wonderland. Het verhaal borduurt mooi voort op het originele boek, iets wat Burton duidelijk goed bestudeert heeft.

Het is ook niet het immense slagveld, maar vooral de introductie van Wonderland dat in je hoofd blijft nazoemen. De momenten in het kasteel van de Red Queen zijn briljant, vooral een scène waarin ze talloze hoeden past. Anne Hathaway stapt buiten haar comfort zone en laat als ‘alles liefhebbende’-koningin indruk achter. Al was het wel een beetje gejat van Amy Adams in Enchanted…

3D

Wat wel een mysterie is, is waarom Burton zo hamert op 3D. Eerlijk gezegd voegt het niks toe en wordt de film er niet bijzonder door. Het voelt als een laagje dat over de film is gelegd en Wonderland was ook in 2D prachtig geweest.

Je kijkt je ogen uit in Wonderland, al heb je daar niet per se een 3D-bril voor nodig. De cast is op dreef, maar Helena Bonham Carter als Red Queen excelleert. Iets teveel personages en iets teveel Johnny Depp, al wordt er ruimte vrijgelaten voor het nieuwe talent Mia Wasikowska (als Alice). De Oscars zijn net vergeven, maar reserveer volgend jaar voor een aantal technische prijzen een paar plekjes voor Alice in Wonderland.

Cijfer: 8

Lees ook:Nieuwe trailer van… Alice In Wonderland!
Lees ook:Watch This: Johnny Depp over Alice in Wonderland
Lees ook:Verslag van wereldpremière Alice in Wonderland
Lees ook:Trailer vd Dag: Alice in Wonderland
Lees ook:Wat je niet weet over Alice in Wonderland…

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Recensie – Alice in Wonderland

 1. Anke

  grappig dat jullie zo positief zijn, de film wordt over het algemeen niet zo goed ontvangen..zelf vind ik hem ook matig, ik had er veel meer van verwacht en die verwachtingen werden niet waar gemaakt.
  Visueel was het erg mooi allemaal, maar het had wat langer mogen duren allemaal, het kwam een beetje over alsof ze er erg in hadden moeten knippen om hem passend in ca. 1,5 uur te krijgen. Het verhaal was dan ook erg magertjes(Linda Woolverton heeft niet echt haar best gedaan, zo lijkt. eenieder van ons had er wat meer fantasie in kunnen leggen)
  Door die korte duur komen ook de personages niet zo goed uit de verf vind ik….en dat was erg jammer, want wat zagen ze er mooi uit.
  Verder vond ik het soms wel wat erg donker(waarom niet wat meer lichte stukken in wonderland/waar nog wel levende en volop bloeiende bomen/planten staan, het zag er soms zo dood uit(ze hadden die laatste scenes van mij ook mogen verlengen en laten zien hoe wonderland eventueel weer een vrolijke plek werd, nadat de rode koningin uit het beeld verdween)
  en dan nog een ding ***let op spoiler*** die vreselijke dans(funderwack schijnt ie te heten) moest die erin…aangezien het niet echt een kinderfilm was, met dat oog van de bandersnatch…

    /   Reply  / 
 2. Tim Koomen Auteur

  ***Kleine Spoiler*** Het klopt inderdaad dat de film een klein beetje donker was en dat de personages een beetje onderontwikkeld waren. En ik geef je helemaal gelijk wat betreft die stomme ‘funderwack’, dat bedoelde ik ook dat Johnny Depp niet al te graag ‘maffe’ rollen moet willen spelen. Maar die dans hadden ze er helemaal uit mogen laten…

    /   Reply  / 
 3. CJ13

  The Red Queen werd erg goed gespeeld door Helena Bonham Carter.
  Die rol heeft ze echt geweldig neergezet!

    /   Reply  / 
 4. Seppe

  Ik had heel wat meer had verwacht van Alice in Wonderland. Visueel vond ik ‘m erg prachtig, maar de inhoud was behoorlijk zwak. Vond je het ook niet flauw dat je halverwege de film al wist hoe alles afloopt? Want de hele toekomst staat immers beschreven op die magische rol. En dat dansje? Te belachelijk voor woorden. Maar goed, de rest van mijn relaas kun je lezen op http://tinyurl.com/ykl8zuy

  Als Alice in Wonderland volgend jaar een Oscar verdient, dan is dat misschien voor Make-up of Costume Design, maar niet voor Best Picture, wat mij betreft. En wat je zegt over de 3D, dat klopt als een bus, Tim. Het biedt weinig of geen meerwaarde. Dat zal dus wel weer een financiële en geen artistieke beslissing zijn geweest, al zullen ze dat nooit toegeven. :)

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Cinema » Bios Top 10: De laatste week van Avatar?

 6. David

  Ik hbe hem gisteren gezein en was ook een beetje teleurgesteld.
  Het is visueel een prachtige film, echt, Tim Burton levert hier weer prachtwerk op! Maar het verhaal was idd flinterdun, maar ze MOESTEN wel wat doen om het een beetje interessant te houden. Als je het boek hebt gelezen weet je dat er niet zo heel veel gebeurt, Alice ontmoet allerlei vreemde mensen die erg ongemanierd zijn en uiteindelijk wordt er iemand terechtgesteld (als ik me het goed herinner… tis tijdje geleden). Dit is natuurlijk niet echt blockbuster-waardig. Dus ze moesten wel wat aan het verhaal doen, anders zou de aandacht van het jongere publiek, waar deze film ook op gericht was. Ik begrijp daarom wel de beslissing van Burton.. had wel een beter verhaal voor in de plaats gekunt.. dat wel. Al met al vond ik het een, letterlijk, mooie maar op sommige vlakken teleurstellende film.
  Btw, het 3D voegde niet zo heel veel toe. Het is natuurlijk ook later erop geplakt. Af en toe werkte het wel (zoals de val en het creeëren van diepte, maar over het algemeen was het overbodig en vlak.

    /   Reply  / 
 7. Marny

  Ik vond het een prachtige film! En nieuwe speelt JD weg, want zoals altijd is hij gewoon geweldig. Dat dansje op het einde, wat zeikt iedereen daar toch om! Het is gewoon een grapje, verder niks, en het verpest niks.

  Jammer alleen dat de Moch Turtle en het Tranenmeer er niet zijn!

    /   Reply  / 
 8. me

  ik had ook veel meer verwacht van deze film, vond hem behoorlijk tegenvallen, ook de rol van johnny dep viel erg tegen ,deze rol had ieder ander kunnen spelen. helaas geen aanrader!!

    /   Reply  / 
 9. Pleunie

  Ik hield al van Tim Burton films.
  Maar nog meer van het sprookje Alice in Wonderland!
  Die 2 bij elkaar leek me gewoonweg geweldig.

  Veel mensen vonden de film tegenvallen zoals ik overal lees.
  Ik vond de film wel erg leuk en wil hem nog graag op dvd kopen.
  Dat er weer dezelfde acteurs in zitten stoorde mij niet.
  Als iets werkt, werkt het.
  Misschien dat Burton wat fans verliest maar mij niet!

  Iedereen valt vooral over Mia (Alice). Ik vind haar juist wel
  iets hebben. Ze is een beetje apart maar dat geeft JUIST niets in deze film.

  De Mad Hatter is nog gekker dan iedereen hem zelf voorstelt.
  Ook dit lijkt voor mij gewoon te kloppen in het verhaal.

    /   Reply  / 
 10. Raymond

  Gisteravond de 3d versie gekeken bij mij thuis.
  Had de film al op film1 gezien van UPC maar nu voor het eerst in 1080p hd en 3d.
  Ik wist niet wat ik mee maakte, het 3d effect was precies goed, niet zozeer dat het uit je tv kwam maar heel goed in de dieptes.
  Mijn ogen werden verwend tot en met!
  Ongelovelijk wat een ervaring.
  Een simpele tafellaken was zo echt dat je de structuur en zogenaamd elk haartje er op zou kon zien.
  Ik had het gevoel dat als ik met een verkijker zou kijken dat ik nog verder achterin 10 km verder een muis zou kunnen zien lopen.
  Dit klinkt heel raar maar, ik was heel sceptisch in het begin over de 3d mogelijkheid, maar door deze film ben ik helemaal om.
  Ik heb deze 3d tv gekocht omdat hij in 2d heel goed aangeschreven stond maar nu ben ik dubbel zo blij.
  Ik heb ook monsters vs aliens 3d gezien en daar is het beeld heel onrustig en wazig bij snelle bewegingen, niet te vergelijken met alice in wonderland.
  Ik wacht nu af op avatar blue-ray 3d, en hoop het zelfde mee te mogen maken.
  In de bioscoop vond ik hem al super ook in 3d versie, hou heel veel van dit soort fantasiefilms.
  Ik vond het verhaal van alice in wonderland ook erg leuk, heb 1 momentje van 3 minuten gehad dat ik hem ff langdradig vond.
  Acteerprestaties van de red queen vond ik geweldig, en de tweeling dikke poppetjes en de konijn bij Johny Depp die aan tafel was erg grappig.
  Heel spannend en spectacular is dit verhaal niet maar wel een genot om naar te kijken.
  Special effects en HD en 3d een 10
  Verhaal een 6
  Geluid een 8
  Acteerprestaties gemiddel een 7 en half, maar een 9 voor de red queen.
  Mocht er iemand een 3d tv willen bekijken in een winkel laat dan deze film op zetten in een blue-ray 3d speler, en niet die gratis monsters vs aliens dvd die de winkels gratis bij een shutterbrillen pakket krijgen.

    /   Reply  / 
  1. kenny

   opschepper!
   3D tv kost zeer veel geld NIET iedereen kan dat betalen maar jij precies wel he. Goed voor jou maar val de rest daar niet voor lastig :)
   niet iedereen heeft zeer veel geld he!!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>