Recensie – Harry Brown

Harry Brown opent met schokkende camerabeelden van twee gasten op een scooter die met een pistool zwaaien. Ze rijden langs een vrouw en draaien om. Ze trappen op het gas, rijden om haar heen en schieten haar uiteindelijk neer.

Haar vader Harry Brown zal nooit weten wie het heeft gedaan, maar de oudere man (gespeeld door Michael Caine) is gebroken. Als zijn beste vriend vervolgens ook door een stel jochies wordt vermoord, zweert hij keiharde wraak.

Grimmig

De openingsscène geeft goed de sfeer weer van Harry Brown. Een grimmige Britse thriller met een keiharde boodschap, die je een klap op je hoofd geeft. Het is een buitengewoon sterke film… in de eerste helft dan.

Michael Caine bewijst dat hij nog altijd de King of Cool is. Deze man mag dan 76 zijn (!), maar hij kan nog steeds een stoere vent spelen. Zijn statige voorkomen en zijn leeftijd wekken perfect sympathie op, maar zijn wraak is heerlijk.

Eden Lake

Harry Brown stipt wel een serieus probleem aan, eentje die ook al te zien was in Eden Lake. Daarin wordt een stelletje opgejaagd door de plaatselijke jeugd als ze op vakantie zijn, met catastrofale gevolgen. En het laat je woedend achter, want hoe durven die kutjochies zulke acties uit te halen?

In een bepalende scène gaat Harry Brown op zoek naar een pistool en belandt bij een crackhol. Hier ligt een meisje out op de bank en twee jochies doen er helemaal niets aan om haar te helpen. Al is de locatie een beetje overdreven (serieus? Zoveel wietplanten?), zorgt het voor rillingen. Het laat je op je puntje van je stoel achter.

Lelijk

Waar de film echter lelijk uit de bocht vliegt is het einde. Dan verandert Harry Brown in een ordinaire western-meets-actiefilm, met een shoot-out a la de opening van de film Swordfish. Voor actieliefhebbers smullen geblazen, maar het doet afbreuk aan de geloofwaardigheid.

Over geloofwaardigheid gesproken… Ligt het aan mij of is de politie in de film totaal wereldvreemd? Wat een stelletje pannenkoeken zeg… Waarom geloof je in eerste instantie die man niet? En hoe komt het dat bij niemand een belletje gaat rinkelen dat Harry Brown achter de wraakactie kan zitten?

Harry Brown is een ongelofelijk sterke film, maar vliegt lelijk uit de bocht. Het zorgt wel voor een spannende eerste helft en Michael Caine is simpelweg fantastisch in de hoofdrol. De politiemensen worden wel als een stel flippo’s neergezet en dat de film eindigt in een western-achtige shoot out zit niemand op te wachten. Maar kijk Harry Brown voor die paar sterke scènes en het gevoel van woede dat de film opwekt.

Cijfer: 8


Lees ook:DVD Watch: Eden Lake
Lees ook:Schijf van 5: Films waar je boos van wordt!
Lees ook:Recensie – Sherlock Holmes
Lees ook:Eerste officiële trailer Harry Potter 7!
Lees ook:Dumb and Dumber To posters

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>