Recensie – Daybreakers

Edward Dalton (Ethan Hawke) leeft in een wereld die voornamelijk gerund wordt door vampiers. Hij is zelf ook een vampier, maar een vegetarische (hij drinkt geen mensenbloed). Als hij een groepje mensen helpt, komt hij lijnrecht tegenover zijn eigen broer te staan.

In de wereld van Daybreakers moeten vampiers zichzelf echter onderhouden, anders veranderen ze in een ‘sub-sider’. Een vleermuis-achtig wezen die je liever niet in je huis treft…

Legende

Daybreakers grijpt temidden van allerlei vampierfilms en -series (The Vampire’s Assistent, True Blood, Vampire Diaries en uiteraard Twilight) weer terug op de oude legende. Eigenschappen als geen spiegelbeeld hebben of gerust tegen zonlicht kunnen, worden hier niet zomaar weggewuifd.

Dat is verfrissend, het vormt een sterke basis voor de film. Die overigens makkelijk standaard en soft had kunnen zijn. De regisseurs Peter en Michael Spierig (eerder van de gezellige film Undead) maken er een bloederig festijn van. Het is een opluchting voor de die-hard vampierfans.

Twilight

Je kunt opgelucht ademhalen, wil je nog eens een harde vampierfilm zien dan bedient Daybreakers je op je wenken. Dat komt deels door de cast, met Ethan Hawke voorop. Willem Dafoe heeft als Elvis een heerlijke rol te pakken, waar hij terecht zijn tanden inzet.

De scène waarin Edward en zijn broer een ‘sub-sider’ tegen het lijf lopen in huis, is heerlijk creepy. Vanaf dat moment weet je dat je goed zit met Daybreakers. Het happy-go-lucky einde had niet gehoeven, maar stoort ook niet.

Donkerblauw

Wat ook opvalt is de sombere sfeer en scènes die vooral donkerblauw zijn (waarin rode lippen prachtig uitkomen). Het geeft de film stijl. Toch moet ik zeggen Daybreakers alweer een beetje vergeten te zijn na een week, het verhaal blijft niet erg plakken.

Daybreakers verdient een kans in de bioscoop, maar het is minder mindblowing dan je hoopt. Het ligt niet aan het extreme geweld, wat een opluchting is na het zien van New Moon of The Vampire’s Assistent. Het ligt ook niet aan de sterke cast of het feit dat de film stijl heeft. Maar wat dan wel?

Cijfer: 7Lees ook:Trailer vd Dag: Daybreakers
Lees ook:President Abraham Lincoln als vampierjager
Lees ook:Marvel gaat voor Cumberbatch
Lees ook:Oorlog is een computerspel geworden
Lees ook:Nieuwe Foto’s van verschillende aankomende Blockbusters

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>