Recensie – The Lovely Bones

Susie Salmon is een jonge puber die droomt van een jongen op haar school. Haar drukke familie is tegelijkertijd een warm nestje en ze heeft een gelukkige jeugd.

Maar dan slaat het onheil toe. Als Susie op een dag niet terugkeert van school, beginnen haar ouders een grote zoektocht. Ze zien de buurman over het hoofd, die juist de persoon is om te onderzoeken. Tegelijkertijd probeert Susie ook een handje te helpen, maar dan vanuit de hemel…

Onverfilmbaar

Er is heel wat kritiek geweest op de verfilming van The Lovely Bones, of De Wijde Hemel in het Nederlands. Het boek van Alice Sebold (zelf een slachtoffer van verkrachting) wordt als ‘onverfilmbaar’ beschouwd. Al vind ik dat vaak onzinnig, aangezien een regisseur toch zijn eigen visie maakt.

Dat Peter Jackson uiteindelijk het voortouw nam, zorgde ervoor dat heel wat regisseurs groen zagen van jaloezie. Je kunt veel kanten op met het boek, maar leg je de nadruk op het drama of juist op de hemel waarin het meisje verkeert? Jackson probeert beide te doen, wat niet altijd even sterk uitpakt.

Kitscherig

In het boek kreeg ik het idee dat Susie nog meer invloed had op wat er gaande was in haar gezin dan de film uiteindelijk laat zien. Het verhaal blijft daardoor veel te lang in de kitscherige hemel hangen, terwijl het drama in de familie juist aangrijpend is. Dat Saoirse Ronan (een talentvol jong meisje die sterk acteert) op den duur een beetje verveelt als ‘zuchtmeisje’, werkt niet mee.

Maar zodra Jackson voet zet op aarde, leeft de film enorm op. Wat een rol voor Stanley Tucci, genomineerd voor een Oscar als enge buurman. Dat Susan Sarandon niet genomineerd is, blijft een schande. Haar dronken oma-act is hilarisch en zorgt voor een beetje comic relief.

Tijdsbeeld

De film duurt een kwartiertje te lang en heeft een aantal onbegrijpelijke momenten, puur om de spanning op te bouwen (zoals een gek moment aan het einde met een kist in een afgrond…). The Lovely Bones zet wel een prachtig tijdsbeeld neer en doet niet zozeer denken aan Jackson’s Lord of the Rings maar juist aan zijn Heavenly Creatures.

Al is het een lastig filmpje om over te oordelen, want kwalitatief is alles dik in orde, kun je jezelf ook afvragen: hoe had het anders gemoeten? Er is werkelijk niet meer uit het verhaal te halen en een visie van de hemel is altijd zo subjectief. Kijk maar naar What Dreams May Come, een film uit de jaren ’90 die ook op veel kritiek kon rekenen.

The Lovely Bones zit goed in elkaar. De settings zijn prachtig en de kitscherige hemel is afgrijselijk lelijk, maar past bij de fantasie van het meisje. De langgerekte scènes over het dode zuchtmeisje worden een beetje langdradig en regisseur Jackson doet een paar gekke sprongen., De film leeft op als het drama wordt gevolgd op aarde. Prachtige rollen en een terechte Oscarnominatie voor Stanley Tucci.

Cijfer: 7.5


Lees ook:Watch This: De eerste 5 minuten van The Lovely Bones
Lees ook:Trailer vd Dag: The Lovely Bones
Lees ook:Peter Jackson verklapt wie terugkeert in The Hobbit
Lees ook:Bios Top 10: Dood meisje niet bestand tegen blauwe aliens
Lees ook:Recensie: Up in the Air

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie – The Lovely Bones

 1. Frits Wepper

  De film is anders dan andere normale gangbare films. Maar is zeker de moeite waard.
  Vooral de afwisseling tussen komisch, dramatisch, emotioneel etc. wordt goed afgewerkt.
  De kist waar over wordt gesproken is geen kist, maar een kluis.
  En wat voor een kluis! Cryptisch misschien, maar wel logisch voor de mensen die de film nog moeten gaan zien.
  Verwacht geen Avatar, maar wel een gevoelsfilm.

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Watch This: De eerste 5 minuten van The Lovely Bones | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>