Recensie – Nine

Daniel Day-Lewis speelt Guido, een filmmaker die met een writer’s block te kampen heeft. Zijn nieuwe film Italia is aangekondigd en zijn grote ster Claudia (Nicole Kidman) is weer van de partij, maar het schrijven wil maar niet lukken.

Deels de schuld is de grote hoeveelheid vrouwen in zijn leven. Zijn vrouw (Marion Cotillard), zijn minnares (Penélope Cruz), zijn collega (Judi Dench) en geesten uit het verleden in de vorm van Sofia Loren en Fergie.

Chicago

Rob Marshall domineerde in 2003 de Oscars, toen zijn Chicago als beste film van het jaar werd bekroond. Zijn nieuwe musical Nine pakt minder goed uit, het is gebaseerd op de oude Italiaanse filmwereld en het werk van Fellini.

Waar gaat het mis? De film voelt aan een warrig samenvoegsel van allemaal verhalen die bij elkaar geraapt voelen. Guido is een eenzame loser die geen vrouw lijkt vast te houden en hij kan niet op het medelijden van de kijker rekenen.

Indrukwekkende cast

De indrukwekkende cast doet wel haar best, maar iedere vrouw probeert zoveel mogelijk aandacht te stelen. Alleen Judi Dench, Marion Cotillard en Penélope Cruz slagen hierin. Toch zuur dat Cruz misschien voor een Oscar als vrouwelijke bijrol is genomineerd, terwijl Julianne Moore (A Single Man) en Zoe Saldana (Avatar) toch echt veel beter waren.

Fergie mag dan een stem hebben, regisseur Marshall heeft haar beroofd van een sprekende rol. Weinig vertrouwen lijkt hij dan ook te hebben in haar kwaliteiten. Nicole Kidman komt er nog het slechtst vanaf, met een tweederangs rol, veel te laat in de film en bovendien het meest slepende en slome nummer van de musical.

Be Italian

De liedjes vielen gelukkig erg mee en vooral Be Italian (Fergie), Folies Bergère (Judi Dench) en Cinema Italiano (Kate Hudson) schijnen in de spotlights. Vooral de laatste is een welkome afwisseling van de donkere sets en de neerslachtige aankleding.

De film voelt niet aan als een lekker lopend geheel, het voelt staccato en hakkerig. Het verhaal kent geen grote confrontaties of momenten waarin de film echt bijzonder had kunnen zijn. Daarentegen boeit het je amper met welke vrouw Guido eindigt en hoeveel liedjes er nog over gezongen worden.

Nine is een uitglijer, niemand zit te wachten op een musical die zulke zware thema’s aanhaalt en zich op neerslachtige sets afspeelt. De cast is indrukwekkend, maar wordt niet optimaal benut. De hoofdrol Guido (Daniel Day-Lewis) is vreselijk onsympathiek. Op een paar muzikale hoogtepunten en enkele sterke rollen na is Nine vooral een slepende zaak.

Cijfer: 5,5

Lees ook:Trailer vd Dag: NINE
Lees ook:Skyfall personage posters
Lees ook:Eerste foto’s Penelope Cruz op set van Pirates 4!
Lees ook:Oscar buzz rondom Avatar barst los
Lees ook:Nieuwe trailer van… Inception!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recensie – Nine

 1. stephanie

  Ik vond het een dikke tegenvaller. Je verwacht met zulke hoofdrol spelers op een goed resultaat maar dat is zeker niet aan de orde in deze film.
  Het verhaal zelf is niet denderend, maar zeker met de liedjes vind ik dat er veel meer uit gehaald zou kunnen worden.
  Het is een verfilming van een musical, die ontzettend langdradig is. Ik vind het zonde van mijn tijd geweest.

    /   Reply  / 
 2. tuur

  erg moeilijk om een recensie te schrijven over deze “bijzondere” film. Met bijzonder bedoel ik vooral de actrices die om Mr Guido heen draaien. De verhaallijn loopt inderdaad warrig en is soms zelfs langdradig. Erg jammer. Waar ik vooral door geboeid werd zijn de verschillende liedjes. Persoonlijk vond ik ze stuk voor stuk wel boeiend en zeer verschillend. Be Italian (waar Fergie en de danseressen bijna van het doek spatten) , Cinema Italiano (bewijs dat Kate Hudson niet alleen actrice is maar ook een goede danser), In an unusual way. (kwetsbaar nummer, met die ontzettende mooie zangstem van Nicole Kidman) Probeer het verhaal te vergeten en richt je vooral op de mooie kostuums, decors en de liedjes. En wat betreft al de negatieve recensies…iedere mening is natuurlijk persoonlijk. Misschien kun je bet zelf naar de film gaan om zelf een mening erover te vormen. Ondanks dat ik het verhaal niet heel denderend vond ben ik nu al sinds mijn bioscoop bezoek verslaafd aan de liedjes. (luister elke dag wel even naar de soundtrack)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>