Recensie – An Education

De Britse Jenny is altijd een braaf meisje geweest en zou het nooit in haar hoofd halen om te spijbelen of te liegen tegen haar ouders. Totdat ze de vreemdeling David tegen het lijf loopt.

Hij neemt het jonge meisje overal mee naartoe en laat haar zijn wereld ontdekken. Maar daar zit ook een donker randje aan. Is Jenny bereid haar studie op te geven voor een oudere man?

 

Coming of age

Een sterk coming-of-age drama is op zijn tijd heerlijk. Vorig jaar nog, met Taking Woodstock. Of in het algemeen een van mijn favoriete films Almost Famous. In An Education wordt het boek van Nick Hornby (High Fidelity, About a Boy) verteld.

Het is een typisch Britse film geworden die een duidelijk beeld schept hoe Engeland erbij lag in de jaren ’60. Iedereen heeft het er al over, maar een echte uitschieter is Carey Mulligan (ze speelt misschien 17 in de film, maar is in het echt al dik in de twintig). Haar onschuldige uiterlijk en nieuwsgierige blik dragen de rol van Jenny en ze acteert iedereen van het scherm.

Peter Sarsgaard

Peter Sarsgaard is een acteur die in iedere film langswipt, maar altijd een goede indruk achterlaat. Hierin is hij als de mysterieuze David interessant om naar te kijken, maar houdt zich niet staande tegenover zijn jongere tegenspeelster.

Net als in The Boat That Rocked laat An Education zien waar Engeland vroeger om draaide, een letterlijke mix van sex, drugs en rock & roll. Al blijft de film wat aan de brave kant en durft regisseur Lone Scherfig geen risico’s te nemen, het is een mooi verhaal.

Herkenbaar

Daarnaast is het ook erg herkenbaar voor iedereen die ooit heeft gestudeerd en verliefd is geworden. De naïviteit van de hoofdrolspeelster komt goed over en haar overbezorgde ouders worden echt briljant vertolkt door Alfred Molina en Cara Seymour.

De dromerige sfeer waarin de film uiteindelijk afdrijft, steekt af tegen de kille afloop. De twist in het plot is geen volledige verrassing, maar niet per se iets wat je verwacht in een dergelijke film. Het is aangenaam en het tilt An Education uit boven een heleboel andere films die over hetzelfde onderwerp een verhaal vertellen.

An Education is een welkome afwisseling in de ‘zwaardere’ Oscarfavorieten als The Hurt Locker en Avatar. Het is een fijne Britse coming-of-age drama met een perfecte vertolking door Carey Mulligan (als de naïeve Jenny). De film neemt een risico aan het einde, maar dat is er een waar je wel een poosje naar uitkijkt. Het tilt An Education uit boven een heleboel soortgelijke films,.

Cijfer: 8

Lees ook:Trailer vd Dag: An Education
Lees ook:My Sister’s Keeper
Lees ook:DVD Watch: Eden Lake
Lees ook:Recensie – Scott Pilgrim vs The World
Lees ook:Is Peter Jackson echt klaar met de wereld van J.R.R Tolkien?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>