Recensie – A Single Man

Het hart van George is gebroken nadat zijn vriend Jim omkomt in een auto-ongeluk. Hij lijkt de draad niet meer op te kunnen pikken en komt op zijn levenspad weinig tegen wat hem ervan weerhoudt vroegtijdig op te geven. Al kunnen een nieuwsgierige student en zijn dronken, gezellige buurvrouw daar verandering in brengen.

A Single Man is het regiedebuut van modeontwerper Tom Ford en speelt zich af in de jaren ’60.  De sets zijn ‘aangekleed’ door de mensen achter de hitserie Mad Men.

Oh oh…

Oh oh, daar gaan we weer. Dat was mijn gedachte na ongeveer vijf minuten in de film. Het zal toch niet zo zijn dat na Up er nog een film uitkomt die mij na zo’n korte tijd al in tranen heeft? Het is A Single Man wel degelijk gelukt en het omschrijft maar al te goed hoe deze film een rake uitwerking heeft.

Alles klopt, met dank aan Tom Ford. Een modeontwerper een film laten maken? Dat kan op net zo weinig steun rekenen als een Britse man die homo speelt een Oscar te laten winnen (en toch is hoofdrolspeler Colin Firth genomineerd voor een gouden beeldje…). Maar Ford trekt (letterlijk) alles uit de kast en maakt een geslaagde combi tussen stijl en drama.

Down to earth

Dus hulde voor Ford, maar hoe zit dat met Firth, een acteur die zijn strepen verdiende in romantische komedies? Na een aantal interviews te hebben gelezen, lijkt deze acteur een van de meest sympathieke mensen op aarde! Zo liet hij zijn ongeloof al blijken over alle nominaties en komt hij lekker down-to-earth over.

Maar als acteur is deze rol hem op het lijf geschreven. Wat een ontdekking, net als Julianne Moore als buurvrouw een (her)ontdekking is. Dat deze vrouw is beroofd van een Oscarnominatie is een misdaad. Al lijkt de Academy dit jaar niet zo dol op dronken rollen (Waarom is Susan Sarandon niet genomineerd voor The Lovely Bones?)

Persoonlijk

Ook Matthew Goode als homovriend Jim valt op. A Single Man wist mij vooral op persoonlijk vlak te raken. En alleen een geliefde verliezen in een auto-ongeluk en de manier waarop de daaropvolgende dagen zo nutteloos lijken, is al hartverscheurend.

Dat Ford zich soms een tikje lijkt te verliezen in zijn stijl, valt te vergeven. Net als een paar regiefoutjes die hij als beginneling mag maken. Maar de film staat echt als een huis en verdient een groter publiek dan het momenteel heeft.

A Single Man is vreselijk hartverscheurend, met gelukkig ook een komische noot door de droge Firth en de hysterische Moore. Dat Tom Ford kleding kan ontwerpen, is een gegeven. Maar als debuterend regisseur is hij een ontdekking. Net als Firth overigens, die als een tour de force nog best weleens kans kan maken op die Oscar. Gelukkig is de film als een goed boek met een mooie kaft: ook de inhoud weet de juiste snaar te raken.

Cijfer: 9

Bekijk hieronder de prachtige trailer:


Lees ook:Trailer vd Dag: A Single Man
Lees ook:Bios Top 10: Mel Gibson kan niet op tegen Avatar
Lees ook:Watch This: Chipmunks zingen Single Ladies!
Lees ook:Check de eerste trailer van ‘Furious 7′
Lees ook:Trailer ‘The Age of Adaline’ heeft een Nederlands tintje

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recensie – A Single Man

 1. Maria

  Film A single man gezien. Als er iemand in de zaak had gezeten die zelfji weet niet zo lang meer te leven te hebben dan had die geloeid i.p.v geklapt. Fil hangt van cliché’s aan elkaar. En ja, dan natuurlijk komt het toch allemaal weer goed. Treurig dat er zo met een onderwerp als afscheid en dood omgegaan wordt.

    /   Reply  / 
  1. Tim Koomen Auteur

   Ik weet niet wat jouw perceptie is van een ‘happy end’, maar dat was dit niet hoor… :)

     /   Reply  / 
 2. Pingback: Cinema » Live Oscar Blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>