Recensie – The Box

Norma en Arthur leven een normaal leven, totdat ze een doos vinden voor hun deur. Een dag later komt een vreemdeling uitleggen waar de doos voor dient…

De rode knop op de doos speelt een belangrijke rol. Drukken Norma en Arthur erop, dan krijgen ze een miljoen dollar. Maar ergens in de wereld, gaat vervolgens iemand dood…

Donnie Darko

Richard Kelly maakte alweer zeven jaar geleden indruk met zijn regiedebuut Donnie Darko. Een van mijn favoriete films en de verwachtingen voor opvolger Southland Tales waren hooggespannen. Niet eens wereldwijd uitgebracht en dik geflopt in Amerika leek Kelly een eendagsvlieg.

Toch markeert The Box een kleine winst voor de jonge regisseur, want dit mysterieuze filmpje moet misschien even inzakken, maar is wel heel intrigerend. Het plot spreekt voor zich en heeft een hoog ‘wat zou jij doen’-gehalte. Maar het gevolg (want ja, natuuurlijk drukken ze op de knop) neigt naar science fiction.

In het diepe

Daar moet je wel even zin in hebben en het plot neemt nogal onverwachte wendingen. De film gooit je echt in het diepe en laat veel vragen onbeantwoord en je moet ook wel even opletten. Maar het loont, want de ontknoping van The Box zorgt ervoor dat je de film meteen weer wilt kijken.

Het heeft ook een hoge star quality en wow, wat is Cameron Diaz toch een goede actrice. Ze draagt haar rol en acteert manlief James Marsden genadeloos van het scherm. Regisseur Kelly heeft de personages geschreven met zijn eigen ouders in gedachten.

Morele dilemma’s

The Box stelt het duo constant voor een aantal dilemma ‘s, wat het ook een interactieve film maakt. Het zorgt voor een extra dimensie in het verhaal. Daarnaast maakt Kelly gretig gebruik van de jaren ´70 setting en doet wat hij in Donnie Darko ook al zo goed deed; een sfeer creeëren die bijdraagt aan het onheilspellende verhaal.

Het is niet een en al hulde voor The Box, zoals ik al eerder aangaf wordt Marsden nogal ondergebruikt. De vele wendingen zorgen bij veel kijkers wellicht irritatie en het richt zich niet op een breed publiek. Maar voor liefhebbers van science fiction, de vroegere The Twilight Zone-fans of Donnie Darko komen ruimschoots aan hun trekken.

The Box is niet helemaal wat de titel belooft. Deze film is namelijk allesbehalve in een hokje te stoppen. Maar ik vrat deze film van begin tot einde helemaal op. Heerlijke plotwendingen, prachtige personages en een intrigerend plot. Dit doosje is zeker niet voor iedereen, maar geef het een kans en misschien ben je net zo onder de indruk!

Cijfer: 8

Lees ook:Trailer vd Dag: The Box
Lees ook:Halloween Marathon: The Children & Timecrimes
Lees ook:Wat je niet mag missen in december!
Lees ook:Website die gedachten kan lezen…
Lees ook:Mysterieus filmpje opgedoken…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>