Recensie – A Serious Man

Larry Gopnik zit het allemaal niet zo mee. Zijn vrouw verlaat hem voor een andere man, zijn buurman heeft lak aan de scheidsgrens tussen hun tuinen en zijn lastige broer woont bij hem in.

Terwijl zijn leven in een neerwaartse spiraal terechtkomt, zoekt de Joodse professor hulp bij verschillende rabbijnen. Bieden zij uitkomst of zorgt het voor nog meer onrust in zijn bestaan?

 

 

Slim scenario

‘Als de Coen Brothers het maken, zal het vast wel briljant zijn.’ Het is een klein beetje de manier waarop veel recensenten omgaan met films van de broers, die vaak met een origineel script ver komen. A Serious Man kun je zo beschouwen; een slim scenario, onbekende maar sterke acteurs en een onvoorspelbaar verhaal.

Toch mist er iets, datzelfde wat er eerder miste aan Burn After Reading. Dat het allemaal zo klopt zorgt er niet voor dat het even aangenaam is om naar te kijken. In A Serious Man wordt je geduld behoorlijk op de proef gesteld, met een paar surrealistische momenten die het verhaal niet ten goede komen.

Hoofdschuddend

De broers lijken bij iedere film zich te richten op een bepaald publiek. Vervolgens vindt een gedeelte de film briljant en zo prees ook de Nederlandse pers A Serious Man al de hemel in. Maar het laat ook een groot deel hoofdschuddend achter, zich afvragend wat er zó briljant aan is.

Hoofdrolspeler Michael Stuhbarg bewijst zichzelf wel met nu al de rol van zijn leven. Ook een paar grappige momenten zorgen voor wat ontluchting, zoals de student die de professor probeert om te kopen voor een beter cijfer.

Jodendom

Tegelijkertijd kreeg ik het gevoel dat ik misschien ook wel heel veel miste omdat ik niet veel van het Jodendom afweet. De regisseurs moeten ook uit gaan kijken dat ze niet a lá David Lynch zomaar met scènes kunnen wegkomen die hun doel voorbij schieten. Al is de opening (over een Joods koppel dat volledig in het Jiddisch praten), wel briljant.

Misschien wel een van de moeilijkst te recenseren films, maar persoonlijk vind ik een film als A Serious Man niet klakkeloos ‘briljant’. Het schittert op sommige momenten, het frustreert op vele andere. Het einde geeft een onvoltooid gevoel (jaja, kom maar met die reacties: “Je snápt het gewoon niet!”).

A Serious Man is niet serieus zo briljant als de Coen Brothers zelf willen. Het heeft iets onverklaarbaars irritants over zich, al gaat waarschijnlijk ook een deel van de film langs mij heen. De cast is sterk en het verhaal bij vlagen interessant. Maar het geheel voelt vaak doelloos en vreselijk ‘kijk ons eens een briljante film maken’. Het is geen nieuwe No Country For Old Men… laat de haatmail maar komen….

Cijfer: 6.5

Lees ook:Trailer vd Dag: A Serious Man
Lees ook:Recensie – Did You Hear About The Morgans?
Lees ook:Nieuwe western van The Coen Brothers
Lees ook:DVD Watch: Brüno
Lees ook:Eerste foto’s Coen Brothers Inside Llewyn Davis

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recensie – A Serious Man

  1. Pingback: Bios Top 10: Mel Gibson kan niet op tegen Avatar | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>