Recensie – Sherlock Holmes

Nadat Sherlock Holmes en zijn partner Dr. Watson de engerd Lord Blackwood hebben gevangen, raakt Holmes in een depressie. Blackwood wordt ter dood veroordeeld en nu lijkt de detective niks meer om handen te hebben.

Daar komt al snel verandering in als het moorden verder lijkt te gaan en het tweetal op het spoor komt van een vreemde zaak. Daarnaast keert ene Irene Adler terug, een oude vlam van Holmes die telkens met nieuwe ontwikkelingen op de proppen komt…

Tegenvaller

Getverdemme wat een tegenvaller! Als klein jongetje las ik vaak de boeken van Sherlock Holmes en de trailers beloofden precies wat er uiteindelijk is gebeurt: Mijn beeld van de detective is helaas helemaal kapotgemaakt door Guy Ritchie. De regisseur had nog een veelbelovende terugkeer met RockNRolla, maar hij had beter van dit klassieke verhaal af kunnen blijven.

Een veel te lange film, die misschien denkt vaak een komische noot te raken, maar er helaas totaal naast zit. Het tempo van de film is helemaal verkeerd, met een suf verhaal waar zelfs Dan Brown nog iets slimmer van had kunnen maken. Te lange actiescenes en een vuistslagen uitdelende Holmes zorgen voor een slordige film.

Robert Downey Jr.

Niet alles is slecht en dat ligt gelukkig aan Robert Downey Jr. als de titelheld. Hij en zijn maatje (Jude Law) hebben een sterke chemie en het is op zijn minst aangenaam om naar het koppel te kijken. De vrouwelijke rollen worden helaas slecht vervuld, terwijl ik zowel van Rachel McAdams (Mean Girls, State of Play) als Kelly Reilly (Eden Lake) nogal een hoge pet op heb.

Waar het misgaat is een slecht plot over een mysterieuze, spirituele moordenaar die het koppel op een tocht door het oude Londen. De sets zien er gelikt uit, maar de grijze tinten en neerslachtige sfeer brengen dat naar beneden. En terwijl een paar sets indruk maken, kiest Ritchie ervoor alles uit te vechten in donkere kelders en ondergrondse gangen.

Sherlock Holmes heeft niets wat aantrekkelijk is voor actieliefhebbers. Halfbakken acteerwerk van het vrouwelijk schoon en neerslachtige sets zorgen voor een langdradige film. Tel daarbij een slecht plot op over een spirituele moordenaar en je bent zelfs beter af als je The Da Vinci Code nog een keer kijkt. De chemie tussen Robert Downey Jr. en Jude Law werkt wel.

Cijfer: 5

Lees ook:Laatste poster Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Lees ook:Sherlock Holmes: A Game of Shadows Featurette
Lees ook:Tweede trailer Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Lees ook:Sherlock Holmes 2 personage posters
Lees ook:Sherlock Holmes: A Game of Shadows Posters

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recensie – Sherlock Holmes

 1. linda

  Pff, ik vond het een geweldige film! De komedie was goed, de actie was mooi, eigenlijk vond ik alles goed aan de film, en dan al helemaal de acteer talenten van Robert..

    /   Reply  / 
 2. toky

  ik vond het ook een goede film, de humor was juist wel leuk af en toe….en het beeld van deze Sherlock is deels waar(dat vechten etc niet, maar voor de rest vond ik hem wel erg realistisch)Ik vond dat het acteerwerk ook gewoon goed was, nergens aan geergerd….nouja zo zie je maar weer: smaken verschillen

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Bios Top 10: Disneyprinses versus Avatar | Cinema

 4. luuk

  ik ben het laat ik het zo zeggen niet eens met de recensie!
  het is puur vermaak, het was gewoon een leuke film!

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Bios Top 10: Avatar eindelijk van de eerste plaats verstoten? | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>