Recensie: Up in the Air

Ryan Bingham leeft ‘up in the air’. Zijn beroep is om mensen te ontslaan en daardoor vliegt hij nogal wat af. Hij houdt van het leven als reiziger, heeft niet een thuis, spreekt zijn familie amper en houdt er liever scharrels op na dan een relatie.

Zijn bedrijf trekt echter Natalie aan, een jong meisje dat met een briljant idee komt. Waarom niet de mensen via iChat ontslaan? Bingham vreest echter voor zijn perfecte leven en neemt haar mee op reis.

Boekverfilming

Up in the Air is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Walter Kirn. Ik zeg geïnspireerd, want de film wijkt ongeveer 90% af van het boek (dat erg scherp en vreselijk goed geschreven is). Maar gelukkig gaat dit niet ten koste van de kwaliteit van de film.

Hoewel het een luchtig verhaal is, tillen het screenplay, regisseur Jason Reitman en de fantastische cast het naar een hoger niveau. Het script, dat afgelopen week een Golden Globe won is vooral scherp, het houdt ondanks het thema (de manier waarop bedrijven functioneren en hoe Bingham mensen ontslaat) je aandacht vast.

George Clooney

George Clooney is natuurlijk een briljante keuze en de rol is hem op zijn lijf geschreven. Maar wat een ontdekking is Anna Kendrick! Het jonge meisje heeft misschien een ondankbare rol in de Twilight-serie (als schoolvriendinnetje van de hoofdpersoon) maar in Up in the Air is zij als wunderkind Natalie helemaal in haar element.

Regisseur Reitman maakte eerder Juno en lijkt een neus te hebben voor goed geschreven scripts. Die film won ook al een Oscar voor screenplay en het moet raar lopen als Up in the Air niet dezelfde weg inslaat.

Ontslag

Het is een heerlijk luchtige film geworden die begint met een sterke opening met ontslagen mensen. Die mensen zie je aan het einde terug en zij vertellen hoe zij hun ontslag uiteindelijk verwerkt hebben. Dat zijn overigens geen acteurs, maar echte gevallen. De meeste mensen maken het sowieso ooit mee, dat maakt de film ook wel weer heel toegankelijk.

Up in the Air is een vermakelijke roadmovie die niet al te zwaar is. Dankzij het toptrio George Clooney, Anna Kendrick en Vera Farmiga (wat een chemie!) en het fantastische script is het een film die je niet mag missen. De film wijkt volledig af van het eveneens sterke boek, maar dat geeft niks. Oscarwinnaar? Ik denk het niet. Maar wel een verdomd lekkere film.

Cijfer: 8

Lees ook:George Clooney bij RTL Late Night over collega’s Brad en Matt
Lees ook:The Monuments Men trailer
Lees ook:Trailer vd Dag: Up In The Air
Lees ook:Trailer vd Dag: The Fantastic Mr. Fox
Lees ook:George Clooney en Jennifer Lopez in Out of Sight

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie: Up in the Air

  1. Pingback: Bios Top 10: Mel Gibson kan niet op tegen Avatar | Cinema

  2. Frits Pel

    Op basis van de recensie waarin staat dat het “een heerlijk luchtige” film is geworden, zijn mijn vrouw en ik gaan kijken denkende ons wat te ontspannen. Neem me niet kwalijk maar dit heeft niets met heerlijk luchtig te maken. De film behoort tot de betere in zijn soort, inderdaad gespeeld door goede acteurs, maar in wezen zeer melodramatisch over mensen die in diepe ellende komen in een z.g. geciviliseerd land.

    Helaas is dit niet alleen zo in de U.S.A. Ik zit nu ook in een zeer moeilijke periode o.a. met mijn werk. Had gedacht te kunnen ontspannen door deze film, maar het tegenovergestelde was het resultaat. Ik denk dat deze recensent nog niet veel in zijn leven heeft meegemaakt, want anders schrijft hij niet zo “luchtig” over een dergelijk menselijk drama. Houd je alsjeblieft bij de realiteit en ga niet het leed van anderen bagatelliseren/romantiseren. Schrijf liever niets, dan misleid je anderen ook niet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>