Voorpremière: Where The Wild Things Are

Wat een schande dat deze film net na de jaarwisseling in Nederland uitkomt. Het had nog interessant geweest hoeveel eindejaarslijstjes Where The Wild Things Are zou hebben gehaald. Het kinderverhaal dat zo clichématig ‘onverfilmbaar’ werd genoemd, heeft eindelijk gestalte gekregen.

Where The Wild Things Are (of Max en de Maximonsters) draait om Max, een jongetje dat na een ruzie met zijn moeder in zijn fantasie vlucht. Daar loopt hij monsters tegen het lijf, maar zijn die wel zo vriendelijk als ze lijken?

Max Records

Nog nooit heeft een film zo goed de fantasie van een jongetje weergegeven. Het is helemaal doorgevoerd in de kinderlijke taal die wordt gesproken, de kleine avonturen die worden beleefd en de kinderlijke gedachtegang die Max vaker in de weg zit dan hem lief is.

Max wordt gespeeld door Max Records, een nieuwkomer die omringd wordt door talent. Zoals Catherine Keener en Mark Ruffalo, maar in de monsterpakken schuilen topacteurs als James Gandolfini, Chris Cooper, Paul Dano, Lauren Ambrose en Forest Whitaker.

Scheef

Ze gebruiken hun eigen stem en de film is mede dankzij dat zo scheef, dat het weer prachtig recht lijkt. Dat klinkt misschien zweverig, maar je snapt het pas als je de film ziet. Veel gesprekken gaan nergens over, veel scènes bestaan uit weinig woorden, vreemde beelden, shots en het verhaal heeft geen kop of staart.

Dat is juist het mooie van Where The Wild Things Are. Net als een kinderboek nu heel weinigzeggend is voor volwassenen, kan ook deze film alleen maar op een kinderlijk niveau echt worden beleefd. Het is zo bijzonder, je vraagt je constant af waar regisseur Spike Jonze (Being John Malkovich) zo’n fantasie vandaan tovert. Overigens nog een speciaal schouderklopje voor de prachtige muziek van Karen O (The Yeah Yeah Yeah’s). Check ook de trailer hieronder met te gekke muziek van Arcade Fire!

Where The Wild Things Are is net zo vreemd als het gekke kinderboek. Het doet je realiseren dat films niet altijd rechtlijnig hoeven te zijn of uit duidelijke scènes hoeven te bestaan. Dit kinderfantasie kun je alleen maar als een tripje door een tienjarig jongetje beleven. Dit is duidelijk niet voor iedereen, maar als je in Where The Wild Things Are weet te komen, dan zit je er ook goed in. Zo dromerig, zo zweverig en zo mooi, een heerlijk begin van het filmjaar 2010.

Cijfer: 9

Lees ook:Bios Top 10: Avatar is helemaal Up in the Air
Lees ook:Trailer vd Dag: Where The Wild Things Are
Lees ook:Actie en drama in Jason Stathams ‘Wild Card’
Lees ook:Jason Statham speelt Jason Statham in de nieuwste Jason Statham
Lees ook:Jamie Foxx praat over Electro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>