Recensie – Law Abiding Citizen

Law Abiding Citizen zou weleens de meest bizarre film kunnen zijn die je dit jaar tegenkomt. Niet bizar goed of slecht, maar zó onrealistisch, dat je jezelf even flink achter de oren krabt of je deze film net serieus hebt zitten kijken.

Het verhaal is simpel, een man ziet zijn vrouw en kind voor zijn ogen vermoord worden. De dader komt vrij door een dealtje die een advocaat sluit en de rouwende man gaat achter iedereen aan die daar schuldig aan is.

Schieten/tieten

De ‘schieten/tieten’-film van het jaar was misschien Crank 2, maar Law Abiding Citizen kan er ook wat van. Met Jamie Foxx (als rechercheur) en Gerard Butler (als vader die door het lint gaat) krijgt de film al een stoot testosteron mee. Tel daarbij op dat het geheel door F. Gary Gray (The Negotiator, The Italian Job) is geregisseerd en een actiefilm is geboren.

Law Abiding Citizen zit wel tegen het belachelijke aan en heeft ontelbare plotgaten en onverklaarbare zaken. Het neemt niet weg dat de film op zijn minst aantrekkelijk en vermakelijk is te noemen, maar het vergt wel van je dat je talloze foutjes over het hoofd moet zien.

Moordmachine

Om maar eens te beginnen met Butler, die helemaal niet zo lang rouwt om het verlies. Hij verandert in een moordmachine, die tot in den treure zijn boodschap herhaalt en blijkbaar een meesterbrein is waar zelfs de serie 24 nog een puntje aan kan zuigen.

Hoe komt hij aan al zijn spullen en wapens? Het doet denken aan Jigsaw uit de serie Saw en het hangt net zoals die serie van onmogelijkheden aan elkaar. En die rechtszaak die in de film wordt gevoerd, is dat niet de snelste rechtszaak uit de geschiedenis van de film?

Sympathie

Regisseur Gray vraagt ook heel veel van zijn kijker en verschuift de sympathie. Is die Foxx niet gewoon een onwijze lul? Waarom moeten we het dan later zielig vinden voor hem? En Butler maakt de meest onlogische switch van liefhebbende vader naar gestoorde crimineel… yeah right.

Voor wie je als kijker nu moet zijn, blijft vaag. Net als de gekke plotwendingen (hallo? Die isoleercel?) en de honderd vragen die je na de film nog hebt. Het gevoel na de film is een beetje hetzelfde als bij Deja-Vu en eerder dit jaar The Taking of Pelham 123: leuk, weer een film gezien.

Law Abiding Citizen onttrekt zich aan elke logica, maar het levert op momenten een vermakelijke film op waarin je op geen enkele wijze wordt uitgedaagd. De rollen zijn zwaar onsympathiek en de plotwendingen zwaar ongeloofwaardig. Voor een actiepubliek perfect om een avond door te brengen, maar eerlijk is eerlijk: enkel de grote namen zorgen ervoor dat dit niet als B-film direct op dvd is verschenen.

Cijfer: 5

Lees ook:Watch this: Explosieve scène Law Abiding Citizen
Lees ook:Bios Top 10: Actie en Drama gaan hand in hand
Lees ook:Bios Top 10: Blauwe aliens blijken publiekstrekker
Lees ook:Trailer vd Dag: The Bounty Hunter
Lees ook:Recensie – Leap Year

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recensie – Law Abiding Citizen

 1. Pingback: Bios Top 10: Ninja flopt, mishandeld meisje vult zalen | Cinema

 2. milc

  Dit is een zeer vermakelijke film, wat ik zie is dat de recensie’s op internet bijna allemaal slecht zijn. Maar het publiek die de film hebben gezien vinden bijna allemaal goed. Dus de recensie’s zijn zwaar tegenstrijdig. De film is een oscar waard, maar het is zeker geen slechte film.
  http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=15813

    /   Reply  / 
  1. SG

   Eenvoudig om te zeggen: masterlijke film. Boeiend met helaas een abrupt en voorspelbaar einde. Maar ik vond het zelfs jammer dat het gevoelsmatig zo snel afgelopen was. AANRADER

     /   Reply  / 
 3. Pingback: Bios Top 10: Actie en Drama gaan hand in hand | Cinema

 4. Blork

  Wat een ongelofelijk crappy review.

    /   Reply  / 
 5. Cheap Insurance Quotes

  Thanks malibuguy! I’m sure my welds would hold things together just fine, but I want to get to the level that this guy is at. His welds are unreal.

    /   Reply  / 
 6. Gregorio Pataki

  What a wonderful blog. I spend days on the internet reading blogs, about tons of different subjects. I have to first of all give kudos to whoever created your website and second of all to you for writing what i can only describe as an amazing post. I honestly believe there is a skill to writing articles that only a few posses and frankly you have it. The combination of informative and quality content is definitely extremely rare with the large amount of blogs on the internet.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>