Precious

Precious draait nu in de bios. Dit is wat ik er eerder over schreef:

Precious is de middelnaam van Claireece Jones. Een meisje dat niet alleen met overgewicht, maar ook met een ongewenste zwangerschap en een aggressieve moeder te maken heeft.

Op school weet ze ook niet goed mee te komen, totdat ze aan een nieuwe school begint waar ze veel meer leert en contacten op doet. Het is een begin van haar nieuwe leven, maar kan ze haar rug naar haar moeder keren?

Hype

In Amerika wist Precious voor een flinke hype te zorgen en iedereen die de film ziet begrijpt waarom. Maar niet alleen aan de andere kant van de oceaan, maar ook in Nederland is dit een actueel verhaal. Het is een ‘stadse’ film, die heftig is om naar te kijken maar ook hartverwarmende momenten heeft.

Er doet ook al een flinke Oscarbuzz de ronde over Precious, al denk ik dat het enkel opgaat voor hoofdrolspeler Gabby Sibide en haar filmmoeder Mo’Nique. Vooral die laatste speelt een keiharde bitch maar doet dat enorm overtuigend, wat een switch voor een actrice die vooral in (flauwe) komedies te zien is!

Mariah Carey

De twee meest opmerkelijke gezichten die je in de film tegenkomt zijn toch wel Mariah Carey en Lenny Kravitz. Terwijl Kravitz een te kleine rol heeft om noemenswaardig te zijn, is Carey wel lekker op dreef als maatschappelijk werker. Regisseur Lee Daniels gaf al aan de twee sterren niet in zijn film te hebben gestopt voor extra aandacht, maar omdat het goede vrienden van hem zijn.

Het verhaal achter het meisje Precious is zo bijzonder, dat het de film grotendeels draagt. Ook de sombere sets en grauwe beelden maken van de film geen aangename, maar wel een sterke film. De dagdromen die Precious heeft zorgen weer voor een komisch tintje, maar vooral de thuisscènes waarin haar moeder tekeer gaat staan daar zo haaks op.

Dangerous Minds

Wat het doet ontstijgen aan het ‘tv drama van de week’ is vooral de rolbezetting en dat regisseur Daniels het niet overdramatisch laat zien. Het komt een beetje over als een hedendaagse Dangerous Minds en het is een belangrijk verhaal om verteld te worden. Maar met de barre omstandigheden waarin de personages verkeren vervaagt ook de heftigste achterstandswijk in Nederland.

Precious is niet een hype omdat het een spectaculaire of groots meeslepende dramafilm is geworden. Het belangrijke verhaal staat hier boven en terwijl op het eerste gezicht de cast nogal opmerkelijk is, heeft regisseur Lee Daniels er zeker oog voor. Een sterke film en een gevaarlijke underdog tijdens het filmprijzenseizoen.

Cijfer: 8

Lees ook:Trailer vd Dag: Precious
Lees ook:Watch This: Oprah Winfrey en Mariah Carey over Precious
Lees ook:Oscar nominaties bekendgemaakt!
Lees ook:Nieuwe Burlesque trailer werkt weer op lachspieren
Lees ook:Ryan Gosling stelt teleur als regisseur

1 Reacties // Reageer

One thought on “Precious

  1. Pingback: Watch This: Oprah Winfrey en Mariah Carey over Precious | Cinema

  2. Pingback: Bios Top 10: Ninja flopt, mishandeld meisje vult zalen | Cinema

  3. pipo189

    hoi.
    Ik vind de film een beetje slecht want het valt niet te volgen en de stukken worden door elkaar gehaald en er zijn te veel langdradige stukken de film word ook te donker gemaakt veel dingen kan je niet zien en dat is heel erg irritant dus ik vind de film niet mooi en niet aansprekend.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>