Komt een Vrouw bij de Dokter

Stijn en Carmen zijn een succesvol stel die in Amsterdam met hun dochtertje Luna een heerlijk leven leiden. Maar dan komt de klap: Carmen heeft kanker. In die laatste maanden van haar leven is Stijn er zoveel mogelijk voor haar. En voor Roos, zijn nieuwe ‘liefde’…

Kluun maakte een klapper met het boek, gehaat door tegenstanders en in de armen gesloten door de rest van Nederland. Is de hype terecht of is Komt een Vrouw bij de Dokter een typische oppervlakkige blootfilm geworden?

 

Blootfilm

De boekverfilming pakt goed uit, want ook ik zat met ingehouden adem te wachten hoe het kindje van regisseur Reinout Oerlemans zich ontvouwde. En het is een blootfilm ja, maar was de boek dat ook niet? De boekverfilming probeert te scoren en schiet op veel punten raak.

Het eerste is natuurlijk de casting, het had niet beter kunnen uitpakken. Carice van Houten (Carmen) in een droomrol, al twijfelde ik de eerste scènes of het verstandig was zo’n bekend gezicht te nemen. Maar ze kan het absoluut dragen, net als haar tegenspeler Barry Atsma als Stijn.

Anna Drijver

Atsma is ook een huismerk in de bioscoop aan het worden, maar hij heeft veel charisma en je kan eindeloos naar die man kijken. Dan nog Anna Drijver als Roos, erg goed gecast maar waarom zo’n kleine rol? De maîtresse van Stijn is maar in een paar scènes te zien en heeft niet zo’n aanwezige rol als in het boek. Maar Drijver is een prachtvrouw, al kan ze nog beter (zoals ze in Bride Flight heeft bewezen).

Oerlemans heeft de touwtjes in handen en levert een mooi plaatje af, maar maakt een paar dubieuze keuzes. Ten eerste, waar zijn de Dolly’s gebleven? Die zorgden nog voor een komisch plotje in het boek. Daarnaast zijn sommige scènes erg banaal, zoals waarin Stijn droomt dat een vrouw op de dansvloer een van haar borsten eraf scheurt. Maar het drugsgebruik van de hoofdrolspeler wordt weer verzwegen. Ongetwijfeld om hem een sympathiekere rol te geven, maar het doet afbreuk aan het personage.

Klassiek en Dance

De beelden van Amsterdam zijn prachtig en sommige cameratrucjes passen mooi in het verhaal, zoals de homevideo opnamen of de scène in de Amsterdamse club Escape. En echt petje af voor de muziekkeuze, een mix van dance en klassiek is echt ontzettend effectief.

Nu de hamvraag, was het janken geblazen in de bioscoop? Voor heel veel vrouwen om mij heen wel, maar de emotionele knock out die het boek heeft is hier minder aanwezig. De opbouw is er, maar de triestheid zit in kleine andere scènes zoals de amputatie.

Blokkendoos

De film is wel duidelijk te overzien en Oerlemans heeft weinig risico’s genomen. Het maakt een beetje een blokkendoos van de film: Stijn en Carmen worden verliefd en trouwen. Carmen krijgt kanker. Stijn gaat vreemd. Carmen wordt beter. Carmen gaat dood. Zonder al teveel zijsprongen wordt het verteld, ondersteund door mooie beelden. De kracht van Oerlemans ligt in de beelden, niet zozeer in de vertelwijze.

Het maakt van Komt een Vrouw bij de Dokter een filmervaring die je moet meemaken, zeker als je het boek hebt gelezen. Van een heel ander kaliber natuurlijk, maar Terug naar de Kust-regisseur Will Koopman snapte ook hoe een boekverfilming hoort te zijn en hoe de doelgroep vervuld raakt. Datzelfde heeft Oerlemans nu al onder de knie, knap hoor voor twee debuterende filmregisseurs.

Komt een Vrouw bij de Dokter is misschien niet de emotionele dramafilm waarop veel mensen hopen, maar de kracht zit in andere zaken. De cast bijvoorbeeld, zo ongelofelijk goed op dreef, niet te geloven. Oerlemans maakt een sterk regiedebuut, maar dat schuilt vooral in de plaatjes en niet zozeer de vertelwijze. Hij slaat wel een aantal zaken over en waarom heeft Anna Drijver zo’n kleine rol? Maar je kunt met een gerust hart naar de film en je zult niet snel teleurgesteld worden. Dus ja, de hype is terecht.

Cijfer: 7

Lees ook:Watch This: Komt een Vrouw bij de Dokter auto-ongeluk!
Lees ook:Bios Top 10: Een dramaweek in de bios!
Lees ook:Trailer vd Dag: Komt een Vrouw bij de Dokter
Lees ook:Wint Nederland een Oscar met Tirza?
Lees ook:Bios Top 10: Actie en Drama gaan hand in hand

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Komt een Vrouw bij de Dokter

 1. Pingback: Bios Top 10: Een dramaweek in de bios! | Cinema

 2. Maurice

  Gisteravond deze film gezien en eigenlijk alleen maar een kater. Ben er blanco heen gegaan. Geen recensies etc. vooraf gelezen. Ik heb het boek niet gelezen. Ik vergelijk een boek nooit met de film. Een boek is een boek en een film is een film.
  Wat een gemiste kans om met een behoorlijk budget weer een goede Nederlandse film neer te zetten. De film is plat zonder diepgang. Alles blijft vlak en onderbelicht. De ontwikkelingen / gebeurtenissen volgen elkaar met grote gaten en zonder diepgang op. geen inleiding vanuit Carmen van knobbeltje of pijn of zo maar gelijk doorverwijzing specialist. Aanraden borstoperatie en vervolgens is het allemaal al achter de rug en geneest het goed. Er wordt teveel overgeslagen. Weer typisch Nederlands bloot en sex wat geen meerwaarde heeft in welke context dan ook. Deze tijd had beter besteedt kunnen worden aan het uitdiepen van de karakters, emoties en gebeurtenissen, zodat je gegrepen kunt worden door wat er echt gebeurt in het verhaal. Ze hebben een kind maar deze komt eigenlijk niet voor in het verhaal, bestaat verder niet behalve de flitsen die ze in beeld is en hoort huilen.
  acteerwerk is zeker goed maar dat maakt nog geen goede film. Ode aan de liefde? welke liefde? Liefde voor veel geld verdienen? Liefde voor goedkope sex? liefde voor mooie spullen? Ik heb het niet kunnen vinden. Vergelijk deze maar eens met “De kleine blonde dood”. Ook dit is een typisch nederlandse film maar bij die kon ik wel janken. Hier absoluut niet. Vergelijking met Turks Fruit is in mijn ogen absoluut niet op zijn plaats. Ook die is qua emotie veel heftiger.
  Petje af voor Oerlemans en acteurs maar zeker geen aanrader. gemiste kans

    /   Reply  / 
  1. sanne

   alle mensen, maurice.
   doe even normaal.
   ik heb de film net gezien,
   het is totáál geen platte film.
   je moet gewoon niet zoveel kritiek hebben.

   ik geloof dat jij zo’n typetje bent die naar een film gaat om de minpunten ervan aan iedereen te vertellen.
   ik walg van zulke types.

   ik vond de film precies het tegenovergestelde:
   prachtige film, en emoties niet heftig? schei toch uit.

     /   Reply  / 
 3. Pingback: Bios Top 10: Actie en Drama gaan hand in hand | Cinema

 4. Pingback: Bios Top 10: Avatar is helemaal Up in the Air | Cinema

 5. yonkly profile

  Are you aware that this blog does not render properly in opera8

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>