A Christmas Carol 3D

Jim Carrey is in geanimeerde vorm te zien in A Christmas Carol, naar het klassieke verhaal van Charles Dickens. De oude vrek Scrooge ziet op kerstavond drie geesten verschijnen (die van het verleden, het heden en de toekomst) die hem meenemen door zijn leven. Betert de onaardige Scrooge zijn leven na deze nacht?

Het verhaal is voor velen al bekend, maar zelden werd het in de originele vorm verteld. Hierin blijft regisseur Robert Zemeckis trouw aan het boek, maar werkt dat voor een nieuw bioscooppubliek?

Eng

Zemeckis (Cast Away, Beowulf) kreeg veel kritiek na de kerstfilm The Polar Express vanwege de ‘dode gelaatsuitdrukking’  van de geanimeerde personages. Ik moet zeggen dat het verbetert is in A Christmas Carol, maar ik ben er wel achter dat het geen fijne manier van kijken is naar dit soort animaties. Het blijft een beetje eng en weinig kindvriendelijk.

Het verhaal mag dan misschien verteld worden zoals Charles Dickens het had bedoeld, maar het werkt niet voor een hip publiek. Ook voor kinderen is het verhaal te eng en veel te down. Het is geen vrolijk kerstverhaal, vooral omdat het draait om thema’s als gierigheid, dood en armoede.

Jim Carrey

En dan Jim Carrey… wat een foute keuze om hem de hoofdrol te laten vertolken. De grappenmaker was best sterk in zijn laatste film Yes Man en ik hou van die man in serieuze rollen als Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Maar dit is iets waarin hij niet goed uit de verf komt en het voelt heel tweedimensionaal (terwijl ik de film nog wel in 3D zat te kijken…).

Er klopt weinig aan A Christmas Carol, maar dat komt ook omdat het verhaal niet erg aantrekkelijk is. Waarom Disney besluit het oude verhaal nieuw leven in te blazen is mij een raadsel. Aan het einde van de rit voelt het erg leeg aan. Bovendien werd het ‘vliegen’ in de film (terwijl Carrey door zijn geesten wordt meegenomen) heel irritant en worden swingende camerashots te vaak gebruikt. Vermoeiend.

3D

Op een positieve noot: De animaties zijn wel verbeterd sinds The Polar Express (Beowulf toonde dat ook al) en het 3D is op momenten echt om je vingers bij af te likken. Vooral de momenten waarop het sneeuwt zijn fantastisch. Al is het niet erg belangrijk als de film verder niet meewerkt.

A Christmas Carol is een lege film met weinig spektakel. Een regisseur als Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump) die zoveel goede films op zijn naam heeft staan, mag nu weleens klaar zijn met die gekke animatiefilms als Beowulf en The Polar Express. Het 3D-aspect werkt wel, maar het verhaal is zo vreselijk deprimerend dat niemand hier blij van wordt. Voor kinderen is het te eng, voor volwassenen is het een onplezierige trip door een oud verhaal dat al vele malen is verteld. Geen aanrader dus.

Cijfer: 4,5

Lees ook:Een wandeling tussen wolkenkrabbers
Lees ook:Wat je niet weet over Alice in Wonderland…
Lees ook:Nieuwe The Incredible Burt Wonderstone Poster
Lees ook:The Incredible Burt Wonderstone posters en trailer (must see)
Lees ook:Trailer vd Dag: Komt een Vrouw bij de Dokter

1 Reacties // Reageer

One thought on “A Christmas Carol 3D

  1. Seppe

    De reden waarom Disney absoluut nieuw leven wil blazen in het kerstverhaal is omdat de studio een nieuwe film wil leveren die elk jaar herhaald kan worden en dus -ook op lange termijn- veel geld opbrengt. Heel eenvoudig: A Christmas Carol moet The Polar Express vervangen.
    .
    Ik heb de film nog niet gezien, maar ik verwacht een ‘pretparkachtige’ film; weinig verhaal en veel 3D-effecten die het publiek moeten verbazen.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Het filmtijdperk Avatar breekt aan… | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>