The Chaser

De Koreaanse actiefilm The Chaser is grauw en gruwelijk. Het verhaal draait om Joong Ho, een rechercheur die tegenwoordiger pooier is. Zijn meiden raken vermist en hij komt op het spoor van een kille moordenaar.

Korea heeft de afgelopen jaren voor de beste films gezorgd, zoals The Host, A Tale of Two Sisters en natuurlijk Oldboy. Kan The Chaser dit rijtje aanvullen?

 

Ja

Een volmondige JA is hier helemaal terecht. The Chaser is een van de heftigste films van het jaar en misschien wel de meest toegankelijke van de bovenstaande toppers. Een Amerikaanse remake is onderweg en gek genoeg kun je die al helemaal uittekenen. Al heeft het puur gebaseerd op het verhaal best een kans om te slagen.

De wereld in deze film bestaat voornamelijk uit grijstinten en het is een neerslachtige setting. Het draagt bij aan hoe vreselijk naar deze film verloopt en het beste is om afgezien van de info bovenaan nog niet veel over The Chaser te weten.

Onberekenend

The Chaser is adembenemend spannend met een aparte structuur. Normaal gesproken draait het om wie de moordenaar is, nu neemt filmmaker Hong-Jin Na de kijker juist vanaf het begin aan de hand van de killer mee. Dit neemt echter geen spanning weg, omdat deze onberekenende moordenaar gekke sprongen maakt.

Het doet je afvragen waarom Nederland nooit met zo’n sterke thriller kan komen in plaats van de standaard polderthriller. Een grauw Amsterdam met een moordenaar die hoeren afslacht past natuurlijk prima in een Nederlands jasje, maar helaas zijn we niet zo innovatief.

Weinig aantrekkelijk

Het maakt The Chaser misschien een weinig aantrekkelijke film, omdat het zo een zwaarmoedig geheel is. Maar het is als je eerste kop koffie in je hele leven, misschien moeilijk om doorheen te komen, maar uiteindelijk heb je er zoveel plezier van.

The Chaser is een adembenemde thriller die snelle montage afwisselt met rustige dialogen. Het leidt allemaal naar een gruwelijk einde, dat zowel shocking als perfect is. Die Amerikaanse remake heeft een ding voor zich; het gaat meer mensen bereiken in het Westen dan deze Koreaanse film ooit doet. En met zo een sterk verhaal, is het eigenlijk wel een must. Hopelijk waagt Scorcese of een andere doorgewinterde regisseur zich hieraan en niet een of andere hippe eendagsvlieg….

Cijfer: 9

Lees ook:Een filmversie van Wie is de Mol?
Lees ook:Recensie – Let Me In
Lees ook:Lady GaGa en Quentin Tarantino plannen film?
Lees ook:Geveld door de Mexicaanse griep
Lees ook:Recensie – Did You Hear About The Morgans?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>