2012

2012 is vanaf nu in de bios te zien. Hier nogmaals mijn recensie:

De meningen zijn verdeeld, vergaat de wereld in 2012 of staat ons een soort verandering te wachten? Roland Emmerich weet het heel zeker: de wereld gaat naar zijn grootje. John Cusack speelt in 2012 Jackson Curtis, een vader die op een vulkaan stuit met zijn kids.

Hij ontmoet daar Charlie (Woody Harrelson) die hem behoedt voor het einde van de wereld. Natuurlijk geloven ze het niet, totdat de wereld letterlijk aan hun voeten begint te verkruimelen…

Crowdpleaser

2012 is een blockbuster en crowdpleaser van de bovenste plank. Van tevoren heb je ongetwijfeld een beeld van de film (wapperende Amerikaanse vlaggen, een oversentimentele speech van de president, langgerekte actiescènes en ongetwijfeld een vorm van een goed aflopend einde).

Guess what? Dat is ook precies wat er gebeurt! Maar als je daar overheen kan stappen, schuilt daar in 2012 een verrassend relaxte en vermakelijk actiespektakel. Vooral opvallend is de zelfspot in de film. 2012 had een hele donkere, duistere en depressieve film kunnen zijn, maar Emmerich slaat een weg in van een aantrekkelijke mix van actie en humor.

Bizarre bijrollen

Dat betekent echter niet dat de film geen probleempjes met zich meedraagt. De hoofdpersoon komt overal op het nippertje weg, vaak nèt iets te toevallig. De bijrollen (vooral Jimi Mistri als zijn Indiase vriend) zijn niet altijd even sterk en soms ronduit bizar. Wie heeft de rol van Woody Harrelson bedacht? Best grappig, maar valt totaal buiten context.

De actiescènes zijn echt om door een ringetje te halen… Toch is de trailer van de film zo volgestopt met al die momenten, dat het niet meer verrassend is. De uitbarsting van de vulkaan en de vlucht met de helikopter zorgden ook bij mij voor momentjes waarbij ik flink mijn adem inhield.

Dilemma

De eerste helft van de film leunt duidelijk meer op actie dan de tweede. Bovendien zijn de dilemma’s richting het einde een beetje vergezocht, laat staan de ontknoping. Maar het is een kwestie van die knop omzetten dat 2012 gewoon extreem over de top is.

2012… Met lage verwachtingen liep ik binnen en ik kwam verrast naar buiten. Er zullen genoeg zure recensenten zijn die veel plotgaten zien en verhaallijnen niet gaan accepteren. Maar buiten het feit dat 2012 een hele bizarre film is met gekke sprongetjes, is het ook een vermakelijke film die bioscoopbezoekers over de hele wereld gaat pleasen. Na de film stuurde ik een vriend een sms: ’Net 2012 gezien. Heftig en belachelijk. Maar wel kicken.’ En daar sta ik nog steeds achter.

Cijfer: 7

Lees ook:Seven Psychopaths Trailer
Lees ook:Nieuwe Seven Psychopaths clip
Lees ook:Eerste beelden Seven Psychopaths
Lees ook:Woody Harrelson als corrupte agent
Lees ook:Achter de schermen bij James Bond

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “2012

  1. Pingback: Cinema » Wat jij niet mag missen in november!

  2. Pingback: Xtra Video: Hoe is 2012 gemaakt? | Cinema

  3. Pingback: Bios Top 10: Mensen zijn dol op het einde van de wereld! | Cinema

  4. Pingback: Bios Top 10: New Moon haalt het niet bij 2012… | Cinema

  5. Pingback: Bios Top 10: Ninja flopt, mishandeld meisje vult zalen | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>