Orphan

Er is iets mis met Esther… Het traditioneel geklede meisje wordt door een pleeggezin in huis genomen. Op het eerste gezicht vinden haar nieuwe ouders het een gek, maar lief meisje. Totdat er vreemde zaken gebeuren omtrent het jonge duiveltje.

Enge kinderen-films zijn van alle tijden. Ik werd vroeger heel bang van Mikey in de gelijknamige film, maar bekender zijn The Exorcist en Rosemary’s Baby. Orphan lijkt op het eerste gezicht ook heel standaard, met een eng meisje die achter haar ouders aan zit, maar…

Isabelle Fuhrman

…is het ook zo’n standaardfilm? Productiehuis Dark Castle Entertainment kan weinig potjes meer breken, aangezien ze eerder met het wanstaltige Ghost Ship, Thirteen Ghosts en The Reaping op de klippen kwamen. Zelfs onschuldige genotjes als Gothika en House of Wax werden genadeloos afgemaakt door critici.

Orphan is inderdaad beter dan je zou verwachten. Met Vera Farmiga en Peter Sarsgaard in de hoofdrol zit dat qua cast wel erg goed. Maar wie opvalt is de titelrol van Isabelle Fuhrman. Wat een eng meisje, maar ook een steengoeie actrice!

Standaard

Het is echter geen horrorfilm geworden die all the way gaat en het volgt netjes de regels. Meisje doet raar, moeder gaat op onderzoek uit, komt erachter dat achtergrond van het meisje niet klopt, achtervolgingsscène en ontknoping. Nu klinkt het slechter dan het werkelijk is, want de film voelt wel compleet aan en die ontknoping is ook grappig gevonden.

Waar meestal deze films de mist in gaan is dat het zichzelf zo serieus neemt. Gelukkig valt dat bij Orphan nog best mee en komt er een lekkere campfactor bij kijken. Maar gelukkig weet regisseur Jaume Collet-Serra daar wel vanaf na House of Wax (die ik stiekem wel erg leuk vond). Daarin liet hij Paris Hilton namelijk al ‘pijpend’ doodgaan, hysterisch grappig!

Gaat Orphan de geschiedenisboeken in als engste ‘enge kind’-film? Is het zo belachelijk en grappig als Drag Me To Hell of zo eng als Paranormal Activity? Nee, helaas is dat niet hoe het balletje gaat rollen voor Orphan. Maar met een sterke cast, een lekkere onnozelheidsfactor en prima horror om je twee uur bezig te houden, is het allemaal prima te doen. En die ontknoping is ook de moeite waard! Goed voor een tripje naar de bios dus!

Cijfer: 7.5

Lees ook:Sorority Row
Lees ook:Recensie – Case 39
Lees ook:Schijf van 5: Tienersterretjes
Lees ook:DVD Watch: Last House on the Left
Lees ook:Trailer vd Dag: Case 39

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Orphan

 1. woman in the mirrow

  Ik vond hem “prachtig” en ‘t einde niet voorspelbaar…Jammer, dat de reactie hierboven een tipje van de sluier oplicht…..vind ik persoonlijk lullig…..laat de kijker genieten…en hou het plot geheim >> is mijn motto…maar ja, niet iedereen heeft de zelfde gedachte…

    /   Reply  / 
 2. Henk Bloedworst

  Ik lees ”Door Tim Koomen op zondag 8 november 2009 om 17:40”

  Maar dit artikel heb ik op 21 oktober toch ook al gelezen? Of ben ik nou gek?

    /   Reply  / 
  1. woman in the mirrow

   Nee…niet gek…..

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>