This Is It

Het zou een groots afscheidsconcert worden van The King of Pop. Meer dan 50 concerten in de O2 Arena in Londen in een jaar tijd, aangekondigd door Michael Jackson himself. De repetities begonnen, maar iedereen weet hoe dat is afgelopen…

MJ laat zijn fans na zijn dood achter met een visie en een glimps hoe het beste concert dat nooit gemaakt is, eruit had gezien.

 

Freak

De dood van de popster is een van die gebeurtenissen die leidt tot de vraag: waar was jij toen je het hoorde? De klap zoemt nog steeds na in muziekland en tijdens This is It valt pas op hoe ongelooflijk jammer het is dat de zanger er niet meer is.

De film toont een beeld van een man die niet zozeer gek of een freak is, zoals media hem beschreven. Het was een dromer die in zijn bubbel leefde. Maar hij heeft een enorm muzikaal oor en hield de touwtjes strak in handen. Een eenzame ziel die precies wist waar hij mee bezig was.

L.O.V.E

De documentaire van Kenny Ortega (High School Musical-serie) heeft veel eenergie, zeker aan het begin. Het draait niet om Michael als persoon, maar om het creatieve proces achter het concert. Al is het wel grappig om de popster te zien kibbelen met zijn toetsenist en alle kritiek met ‘L.O.V.E’ te willen brengen.

Verwacht dus géén levensverhaal, maar veel repetiebeelden met weinig extra. Een interview met MJ zou een leuke toevoeging zijn, maar aangezien hij altijd alles filmde, is de zanger zich amper bewust van de camera. De repeties zijn echter verbluffend en het geheel is fijn om naar te kijken.

Hoogtepunten

Hoogtepunten zijn de 3D-versie van Thriller, de zwart/wit-versie van Smooth Criminal, They Don’t Care About Us, de verbluffende opening en het kleine Human Nature. Het dansen in Beat It is prachtig, net als een prachtig gitaarsolo.

De speelduur van 112 minuten voel je soms wel, vooral in langgerekte nummers. Earth Song is geen favoriet van mij persoonlijk, het remde de film enorm af. En het doet pijn om te zeggen, maar de zielloze versie van Billie Jean konden ze beter in de montagekamer laten liggen.

Madonna

Michael was aan vrij slecht bij stem (die hij meerdere malen probeert te sparen in de film). Maar ach, Madonna is ook slecht bij stem, dus het zegt heel weinig. Hij beweegt wel superstrak en het beeld van een hoopje ongeluk in een rolstoel die niks meer kan spreekt de film gelukkig helemaal tegen.

This Is It is alles dat het belooft. Groots, prachtig en een intiem kijkje achter de schermen. Het is het beste concert dat nooit is gemaakt. De muziekwereld heeft een icoon verloren en de film ondersteunt dat. Met sterke optredens (en enkele zwakke) is dit, hoe cru dan ook, een prachtig afscheid voor fans. En een haarscherpe introductie voor een nieuwe generatie. Nu is het aftellen begonnen voor die echte biopic… wie zal de hoofdrol vertolken?

Cijfer: 8

Lees ook:Bios Top 10: Geen eng meisje, maar Michael Jackson
Lees ook:Shia LaBeouf stopt met Transformers!
Lees ook:Blu-ray Must See: Michael Jackson : The Life Of An Icon
Lees ook:De stem in de ‘Star Wars’-trailer is van…
Lees ook:‘Borat’ speelt Freddy Mercury in verfilming!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “This Is It

 1. Barry

  Ik had tickets voor z’n concert… Gelukkig hebben we toch nog deze beelden. Echt uniek kijkje achter de schermen bij Michael! Mooie documentaire (misschien iets te lang), maar zeker de moeite waard!

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Bios Top 10: Erfenis Michael Jackson massaal bezocht | Cinema

 3. Pingback: Bios Top 10: Geen eng meisje, maar Michael Jackson | Cinema

 4. Pingback: Bios Top 10: Einde van de wereld trekt bezoekers | Cinema

 5. Laura

  Ik vond de film juist nog te kort. Van mij mag ie wel 3 uur duren:P
  Maar het is een mooie documentaire!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>