Antichrist

Antichrist maakt behoorlijk wat los in de wereld. De nieuwe film van Lars von Trier (Dogville, Breaking the Waves, Dancer in the Dark) was tijdens het filmfestival in Cannes the talk of the day. Het gebeurt niet vaak dat vier mensen tijdens een première flauwvallen en dat de filmrecensenten volledig verdeelt.

Maar precies dat gebeurde met Antichrist. En gelukkig houdt Cannes wel van een rel en heeft Charlotte Gainsbourg de juryprijs voor beste actrice toegekend. Wat is er fantastisch aan dit onbijbelse verhaal? Of is de hype overdreven?

Onheil

De film draait om He (Willem Dafoe) en She (Charlotte Gainsbourg), twee naamloze hoofdrolspelers die het verlies van hun zoon verwerken in het boshuisje Eden. De film is in hoofdstukken verdeeld en het eerste draait vooral om het verdriet en de depressie die volgt. Daarna gaan de remmen enigszins los en krijgen He en She tekenen van onheil in de bossen. Is het huis bespookt of roepen zij het onheil over zich af? Het wordt in ieder geval een strijd tegen Moeder Natuur én God!

Antichrist is een meesterwerkje geworden, al heeft de film wel een portie problemen. Gek genoeg hebben die niet te maken met de extreem seksuele of gewelddadige scènes. Want een kleine spoiler alert (al heb je het waarschijnlijk al gelezen): Gainsbourg mutileert zichzelf door een van haar geslachtsdelen met een schaar te verwijderen. Dafoe staat een nog veel groter onheil te wachten in een van de meest seksueel gewelddadige scènes die ik ooit heb gezien. Het is wel opmerkelijk hoe vreselijk goed Gainsbourg is en ik ben benieuwd of de Academy van de Oscars dat ook erkent (maar gezien hun conservatieve aard zit dat er niet in).

Ongemakkelijk

Het verhaal heeft in eerste instantie niet veel om het lijf en het kabbelt zeker in het begin tam voort. De stijl die Von Trier aanpakt in het begin werkt goed en hij pakt veel aan om het zo onheilspellend mogelijk te laten lijken. En dat werkt, want als Antichrist in een woord is te omschrijven, dan is het wel ‘ongemakkelijk’. De hele film ademt een vreselijk onderhuidse enge sfeer en het labeltje ‘horror’ kun je vooral daaraan toekennen.

Verwacht dus geen strijd tussen God en twee mensen. Ook geen enge achtervolgingsscènes of griezelige schrikmomenten. Dat is niet waar Von Trier voor gaat. Helaas is het ook geen makkelijke film om doorheen te komen. De setting is briljant, maar omdat er zoveel lagen in zitten, lijkt de regisseur met een makkelijke scène minder goed weg te komen. Het meesterwerk ligt in de complexe scènes, maar het schiet zijn doel soms voorbij.

Antichrist gaat ook in Nederland stof doen opwaaien, al zullen alleen Von Trier fans (tip: Probeer Breaking the Waves eens!) er helemaal warm voor lopen. Een Oscar voor Gainsbourg zou er wel in moeten zitten, wat een briljante rol. Ik kan als Von Trier-liefhebber zeggen dat Antichrist een terugkeer is van de depressieve regisseur. Hij is zeker in vorm, maar waag je hier niet aan als je nog nooit van de man hebt gehoord.

Cijfer: 8

Lees ook:Wat jij deze week niet mag missen!
Lees ook:Lars von Trier geboycot door Cannes Filmfestival
Lees ook:Trailer vd Dag: The Road
Lees ook:Megasterren in Sex and the City 2 (+ de poster)
Lees ook:Tussen kunst en ‘Pitch’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Antichrist

 1. roel

  Om het simpel te zeggen: de antichrist komt niet als een persoon. De antichrist is de benaming voor alle mensen die 6 x 3 kenmerken dragen die Paulus noemt in 1 Timoteus. Om dit te begrijpen moeten we kijken naar drie eindtijdscenario’s:

  Er zijn drie toekomstscenario’s die we 2 maal de laatste jaarweek noemen en de laatste tijd. Alle periodes staan voor 1 zeven, dat wil zeggen 7 jaar, voorafgaand aan de dag van de HEER.

  1.De eerste jaarweek was een zeer positieve jaarweek: Israel zou – als ze berouw had getoond en zich bekerd had – het evangelie van het koninkrijk verkondigen aan heel de schepping. De apostelen hebben dit volgens Kolossenzen 1 zeer goed uitgevoerd. Helaas bleef Israel als volk achter door niet te luisteren. Dat was de reden dat ook deze jaarweek werd uitgesteld. Na een wereldwijde bekering van alle volken, die Israel volgden in haar gellof in de Messias, zou de God de Christus van de hemel zenden om het eeuwige koninkrijk van vrede op te richten.
  [Handelingen, Hebreeën, Jakobus]
  2. Toen de aandacht verschoof naar de heidenen die als vreemdeling te midden van Israel woonden – werden ze als het ware op straat werden gezet omdat Israel halstarrig weigerde het heil aan te nemen – gingen de volken die geen gehoor gaven aan de oproep tot bekering (waaronder Israel) een oordeel tegemoet en kwam het evangelie van God in beeld. Het eeuwige koninkrijk raakte op de achtergrond, in plaats daarvan kwam er een periode van duizend jaar in zicht, waarover ook Johannes in Openbaring bericht. In deze donkere jaarweek zou de mens der zonde of mens der wetteloosheid heersen tot op de dag dat de HEER (Jezus) terugkwam om hem persoonlijk te vernietigen.
  [1Timoteus, 1Petrus]
  3. Toe Israel zich als volk weigerde te bekeren aan het eind van Handelingen, groeiden de heidenen uit de volken door naar hun volmaakte status, naar de openbaring van het geheimenis dat God alle volken zou samenbrengen onder één Hoofd, namelijk Christus. Dit is de periode van het evangelie van Christus Jezus. Wat dat betreft is de tweede Timoteus (TR), die zo’n beetje als laatste is geschreven denken we, heel duidelijk. In deze periode veranderen er wat dingen. Wat onder 2 individueel was, wordt nu collectief. Vergelijk de Korinthebrief maar eens met de Efezebrief. De gemeente als geheel is nu bijvoorbeeld een tempel, toen was iedere individuele gelovige een tempel etc. In deze periode, de laatste tijd, zal er geen individuele antichrist komen, maar volgens het eind van de tweede Johannesbrief, zullen alle mensen die de Zoon als de Vader loochenen (in leer en leven) de antichrist zijn. Dit is de antichrist, zegt Johannes heel opmerkelijk. Antichrist staat hier ook tegenover Christus Jezus die nu boven alle macht en kracht is verheven.
  [Judas]

  Grappig dat we met al onze eindtijdscenario’s misschien pas heel laat zullen merken dat je vrouw de antichrist is, of je buurman. Ik denk dat heel weinig mensen zullen aanvaarden wat ik heb geschetst. Het is namelijk niet zo spectaculair, en eigenijke weten we al heel lang wie we zijn in onszelf ten opzichte van Christus.

  Geen ruzie maar heiliging ;-)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>