De Storm

Julia is ten einde raad als ze tijdens de watersnoodramp in 1953 haar baby kwijtraakt. Met de nek aangekeken door de rest van de inwoners, omdat zij en de vader uit elkaar zijn gegaan, dwaalt ze door het ondergelopen dorp op zoek naar de kleine.

Terwijl het water stijgt, wordt het steeds gevaarlijker voor Julia om te zoeken. Tegelijkertijd dragen een aantal dorpelingen hun eigen geheimen bij zich en komt de vader van de baby plotseling weer opdraven.

Bride Flight

Ben Sombogaart heeft twee enorm sterke films afgeleverd met De Tweeling en Bride Flight. Vooral die laatste was een prachtig verhaal over hoe een groep vrouwen elkaar uit het oog veriezen en allemaal hun eigen weg gaan. Daarin was het portie drama dan ook netjes verdeeld en hiermee was Bride Flight goed in balans.

De Storm kent twee verhalen, de watersnoodramp waarin veel mensen hun geliefden verliezen en de zoektocht van een vrouw naar haar baby. Dat laatste leidt de aandacht flink af van de ramp die zich voltrokken heeft, al is die prachtig in beeld gebracht door Sombogaart. Het thrillerplotje dat zich ontvouwt is helaas minder goed uitgevoerd en de film neemt een aantal gekke sprongen.

Weinig sympathie

Een daarvan is bijvoorbeeld de manier waarop alles verloopt. Sylvia Hoeks is perfect in de hoofdrol, maar haar personage kan op weinig sympathie rekenen. Zoals de vreemde scène waarin zij, vastgebonden met een touw aan een stuk van haar huis (huh?), wordt meegesleurd door het water en haar baby verliest. Al haar beslissingen zijn een opeenstapeling van vreemde keuzes. Waarom niet wachten op een boot? Waarom alle hulp afslaan? Waarom hysterisch andere mensen gaan beschuldigen?

Hetzelfde gevoel kwam omhoog als bij Zwartboek. Waarom gaan de hoofdpersonen door zoveel onmogelijke en ellendige zaken, alleen maar om dat met nog meer drama op te volgen? Het heeft op den duur weinig effect. En het maakt van De Storm zowel geen plezierige als een oversentimentele film die door de explosie van drama weinig emotionele noten weet te raken.

Strakke regie

De regie zit echter strak in elkaar en qua beeld is er weinig mis met de film. De hoofdrol van Hoeks is erg goed, zij weet de film te dragen. Net als Barry Atsma, die mede door de hoofdrol in Komt een Vrouw bij de Dokter een beetje de Nederlandse Brad Pitt aan het worden is. Ook Lottie Hellingman was een opvallende verschijning. Waarom zien we die vrouw niet vaker in films?

De Storm is een lastig geval. Voor een film die zo strak in elkaar zit, had er gerust iets meer aandacht aan de personages besteed mogen worden. Bovendien is het verhaal een kleine herhalingsoefening van eerder werk van regisseur Ben Sombogaart. Sylvia Hoeks draagt de film moeiteloos en heeft een goede tegenspeler in Barry Atsma. En die watersnoodramp wordt akelig realistisch weergegeven. Op wat valse sentimentele momenten na een aanrader voor iedereen die zin heeft in een lekker potje drama.

Cijfer: 6.5

Lees ook:Ook zo gejankt bij De Storm?
Lees ook:Wat jij moet zien deze week!
Lees ook:Barry Atsma en Elise Schaap samen in nieuwe film
Lees ook:Halloween Marathon: Inside & Switchblade Romance
Lees ook:Wat je moet zien in september!

1 Reacties // Reageer

One thought on “De Storm

 1. Pingback: Ook zo gejankt bij De Storm? | Cinema

 2. Pingback: Bios Top 10: De Storm waait Basterds genadeloos weg | Cinema

 3. lenneke netjes

  Storm is een waardeloze film. Niks ramp 1953!
  Accent op vrou die baby zoekt. Niks menselijk drame, zeeuws drama..
  Noem het geen storm maar “vrouw zoekt kind”!

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Bios Top 10: Carry Slee niet opgewassen tegen Storm | Cinema

 5. Pingback: Bios Top 10: De waarheid haalt de Storm niet in | Cinema

 6. Pingback: Bios Top 10: Up overwint aliens en dansende tieners | Cinema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>